ЗДРАВЕ И КРАСОТА


Защо трябва да си похапваме банани зимата?


Бананите съдържат хранителни вещества, които намаляват нивата на кръвната захар

Бананите са богати на пектин – вид влакно, което придава на месото си гъбеста структурна форма

Незрелите банани съдържат устойчива скорбяла, която действа като разтворими фибри и избягва храносмилането.

Както пектинът, така и резистентното нишесте могат да понижат нивата на кръвната захар след хранене и да намалят апетита, като забавят изпразването на стомаха/

Нещо повече, бананите също са ниски до средни по гликемичния индекс (ГИ), което е мярка - от 0 до 100 - колко бързо храните увеличават нивата на кръвната захар.

Стойността на ГИ на неузрели банани е около 30, а зрелите банани са около 60. Средната стойност на всички банани е 51.

Това означава, че бананите не трябва да причиняват големи скокове в нивата на кръвната захар при здрави хора.

Това обаче може да не се отнася за хора с диабет тип 2, които вероятно трябва да избягват да ядат много добре узрели банани - и внимателно да наблюдават кръвната си захар, ако го направят.

Бананите могат да помогнат за отслабване

Нито едно проучване не е тествало пряко ефекта на бананите върху загубата на тегло. Въпреки това, бананите имат няколко съставки, които би трябвало да ги направят храна, благоприятна за загуба на тегло.

За начало бананите имат сравнително малко калории. Средностатистическият банан има малко над 100 калории – и все пак е много хранителен и пълнеж.

Консумирането на повече фибри от зеленчуци и плодове като банани многократно е било свързано с по-ниско телесно тегло и загуба на тегло.

Освен това незрелите банани съдържат устойчива скорбяла, така че те са много калорични и могат да намалят апетита ви.

Бананите поддържат здравето на сърцето

Калият е минерал, който е от съществено значение за здравето на сърцето – особено контрол на кръвното налягане.

Въпреки важността си, малко хора получават достатъчно калий в храненето си.

Бананите са голям хранителен източник на калий. Един среден банан (118 грама) съдържа 9% от RDI.

Богатата на калий храна може да помогне за понижаване на кръвното налягане и хората, които ядат много калий, имат до 27% по-малък риск от сърдечни заболявания.

Освен това бананите съдържат прилично количество магнезий, което също е важно за здравето на сърцето.

 


Няколко съвета, които да ви помогнат да следите образованието и напредъка на детето

 


 

Присъствайте в училище

Много училища приветстват родителите доброволци.

Развийте гения на вашето дете. Можете да наблюдавате уроците, как се сравнява детето ви с други деца, как се държи детето ви и се социализира.

Не всеки родител може да ангажира цял ден с доброволчеството в училище, но учени смятат, че малките времеви ангажименти са също толкова ефективни.

„Останете няколко минути и наблюдавайте.“ Това, което виждате, може да е много по-различно от това, което детето ви описва вкъщи.

 

Запознайте се с учителя на детето си

Липсата на комуникация с учителя е един от най-големите проблеми, с които се сблъскват родителите по отношение на проследяването на напредъка на образованието на детето си.

Учителят е вашият партньор в обучението на вашето дете. Общувайте с учителя чрез срещи лице в лице, по телефон или чрез обмен на електронна поща. Общувайте неформално, когато посещавате класната стая.

Попитайте дали има нещо, което трябва да знаете, как се справя детето и какво трябва да работиш у дома.

 

Изразявайте интереса си у дома

Когато детето ви се прибере от училище, спрете с това, което правите, и попитайте за училищния ден. Започнете тази рутина в детската градина и тя скоро ще стане навик. - Не могат да чакат

Когато детето ви узрее, добавяйте редовно време всяка седмица, за да обсъждате постиженията и да си поставяте цели за следващата седмица. Похвалете всяко усилие!

 

Огледайте раницата

Изпразвайте раницата на детето си всеки ден. Вижте всичко – бележки от учителя, свършена работа, домашна работа. Ако детето ви получава седмичен календар или програма, поставете го на видно място.

Помогнете на детето си да подреди задачите през седмицата, особено ако има други дейности.

 

Създайте рутинни домашни задачи

Децата участват в дейности, когато са по-малки. Тогава извънкласните дейности са най-лесни за управление.

Подчертайте важността на училищната работа. Създавайте ежедневна домашна работа или време за четене.

„Създайте рутинни практики и ги налагайте“, препоръчва д-р Ричард Бавария, доктор по медицина, старши вицепрезидент за обучение в сферата на образованието. „Децата имат нужда от рутинни действия, за да ги направят

се чувстват сигурни, сигурни и структурирани. "

 

Организазия

Създайте кът за обучение на детето си, където всички основни неща са лесно достъпни и лесно достъпни. Изберете тихо място, без разсейване.

 

Знайте оценките

Вие установихте открита комуникация с учителя и научихте детето си на добри навици за учене. В крайна сметка обаче успехът на вашето дете се измерва с оценки.

Когато внимателно следите образованието на детето си, няма да има изненади. Ако оценките не отговарят на вашите очаквания, отговорете на проблемите си с учител.

 

Общуване с други родители

Комуникацията с други родители ще ви даде отговор за други въпроси, които биха могли да се случват в училище.

Запознайте се с родителите на приятелите на детето си. Поддържайте контакт със заместващи учители, членове на РТА и редовни доброволци в класната стая.

Знаейки, че академичният успех води до по-големи възможности в живота, родителите трябва да направят всичко възможно, за да помогнат на децата си да бъдат отлични ученици.

 

 

Какво е Коледа и какво трябва да правим на празника?

Независимо дали сте вкъщи или пътувате за Коледа, няма съмнение, че ваканционният сезон е един от най-добрите времена на годината.

Коледа е пълна с празнични традиции, като украсяване на елхи, гозби и отваряне на шоколадови календари. Независимо дали празнувате религиозния аспект на празника, има някои неща, които винаги трябва да правите, за да сте сигурни, че все още имате най-добрия празник.

Независимо дали карате ски или шейни или дори се разхождате из квартала си, няма нищо като бяла Коледа, за да ви накара да оцените зимата.

Разбира се, едно от основните събития на Коледа е отварянето на подаръци, но част от забавлението е и предварително да ги опаковате.

Коледа е...

Коледа е идеалното време да се събереш с приятелите и семейството, за да се насладиш на компанията им, докато обменяте подаръци.

Коледа е идеалното извинение да носите най-празничната си пижама ... през целия ден.

Коледа е вкусна чаша горещ шоколад.

Коледа е да пукат дървата в камината.


 

Как да организираме Коледната вечеря?

Тъй като остава по-малко от седмица до най-прекрасното време на годината, семейната вечеря и домакинството на коледната трапеза, в която се събираме заедно с приятели или семейство може да изглежда като обезкуражаваща перспектива – но не и ако прочетете тази публикация.

 

Планирането е ключово:

Когато организирате събитие от всякакъв мащаб, внимателното планиране може да направи разликата. Напишете подробни списъци със задачи и списъци за пазаруване, разделяйки ги на различни категории за храна и напитки, декорации, забавления и подаръци, като премахнете нещата, които са излишни и се концентрирате само върху най-важното.

Създайте луксозен облик:

Вниманието към детайла е важно, затова изберете цветове, които ще създават празнично настроение и ще присъстват във всичко - от декорация за маса до свещи. Ароматна свещ може да предизвика истински аромати на Коледа, което позволява на гостите да отразяват любимите си празнични спомени.

 

Започнете вечерните тържества с коктейли "Христос":

Поздравете гостите си при пристигането им с чудесен плодов коктейл. Това е чудесен начин да започнете партито и да изненадате с уменията си.

 

Практиката е перфектна:

Когато има новости в коледното меню. оставете достатъчно време, за да направите тренировка преди голямата нощ. Докато сте заети с добавянето на тези важни завършеци в кухнята, оставете на гостите специални деликатеси, за да омекотят апетита си.

 

Забавлявайте гостите си:

Уверете се, че атмосферата не се понижава, като създадете музикален плейлист с избор от любими коледни класики и задайте това. Подгответе някои забавни игри за парти след вечеря, за да продължите с веселието вечерта. Ако имате по-млади гости, имайте на разположение две маси.


Коледна атмосфера – как да я създадем


Стил

Празниците са време за празнуване. Има много различни начини да се забавлявате по време на празниците, така че организирайте събиране, което отговаря на вашия начин на живот, график и, разбира се, бюджет. Ако вашият стил е "формален", не използвайте кристал и луксозни аксесоари. Може би в този стил най-добре биха се вписали обикновени мезета, свежи цветя и свещи за ведро настроение.

Подготовка

Празниците са за прекарване на време със семейство и приятели и това е съвкупност от празнични напитки, чудесна храна и чудесна атмосфера! Декорирането по Коледа е за семейна традиция и лични спомени.

Направете списък и го проверете 2 пъти!

Планирайте всичките си коледни задачи и активи навреме. Направете списъци, за да имате ясна представа за това, което имате, за да създадете вида, който искате.

Менюто

Пригответе се предварително. Изберете рецепти, които сте правили, за да избегнете провал. Подканете приятелите си да направят също нещо за коледната трапеза. Не само ще спестите време, но ще имате страхотен асортимент от екстри.

Гответе сами

Гостите обичат и оценяват всичко, което е ръчно изработено, затова обмислете да направите малък подарък, който гостите могат да вземат с тях.

Коктейли

Ако гостите ви обичат коктейли, помислете за "Коктейл Меню" с няколко различни рецепти, от които те да избират.

Осветление

Преценете осветлението, и, ако е необходимо, добавете няколко лампи и свещи.

Елхичка

Коледното дърво не е само декорация, то може да бъде доста функционално. Можете, например, да окачите малки подаръчета на елхата с имената на гостите.

Създаване на празнично настроение

Леката празнична музика музика ще настрои тона и ще накара гостите да се забавляват. Поддържайте силата на звука тиха, за да могат гостите да разговарят спокойно и без да се надвикват.


 

5 съвета за това как да организираме своята Коледа

Дали главата ти започна да се замайва от шума и суетата на празниците? Можете да намалите това главозамайване, като се подготвите по-рано. Повечето време за подготовка означава по-малко напрежение. Ако започнете да го планирате сега, празниците ще ви харесат много повече.

Смазването на колелата за Коледа 2017 е лесно. Ето пет съвета, за да направите сезонът на Дядо Коледа приятен и празничен:


Създайте семейнa игрa

Всички знаем, че Коледа е свързвана най-често със семейните празници. Съберете близките си наоколо и задайте план за игра за следващата година. Какви събития и традиции са важни за вас? Какво бихте искали да пропуснете в бъдеще? Установяването на прост план предварително ще ви позволи да се съсредоточите върху нещата, които радват вашето семейство.

 

Направете проверка на декорациите

Всички ние обичаме да украсяваме своите домове в началото на декември. Не се мотайте и не позволявайте да укичвате къщата си със стара украса. За целта няколко седмици преди празника прегледайте кутиите с коледна украса, изхвърлете старата и си запишете какво има нужда от подмяна.

 

Купете коледни подаръци с отстъпка

Хубаво ще е да започнете с приготовленията час по-скоро. В моментите преди Коледа често има доста добри и разумни намаления, които карат хората да пазаруват. Имайте предвид, че преди светлия празник цените едва ли ще бъдат занижени.

 

Направете някои бързи сметки за догодина

Колко сте похарчили за подаръци през 2017 г.? Повечето от нас едва ли могат да направят акуратна сметка. Е, сега е моментът да предвидите точно колко ще изхарчите през 2018 г. и да си запишете това. Можете спокойно да си спестите разходи като всеки месец заделяте малка сума, която в края на ноември да се равнява на сумата, която сте отделили за подаръци в предходната година.


Как децата ни да бъдат в безопасност

Да бъдеш родител винаги рискове и безпокойство. Днес новините са пълни с ужасяващи черни хроники с деца. Когато разглеждате рисковете, с които се сблъскват вашите деца в даден ден, е разумно да сте предпазливи и да правите каквото можете, за да ги защитите. Следват няколко указания, които да ви помогнат да разпознаете и да разгледате най-важните опасности за вашите деца.

 

Безопасност във и около превозните средства

 

Автомобилните произшествия са един от най-смъртоносните рискове днес за хора от всички възрасти. За тийнейджърите повечето катастрофи включват алкохол, наркотици и текстови съобщения по време на шофиране. Въпреки че тийнейджърите може да ви не искат да ви чуят, невъзможно е да подчертаете колко опасно са тези поведения.

По-малките деца трябва да бъдат внимателни, когато пресичат улиците и карат велосипеди или скейтбордове. Напомнете им, че шофьорите не винаги са толкова внимателни, колкото би трябвало да са. Уверете се, че носят фенерче и носят ярко оцветени дрехи, когато излязат по тъмно.

 

Интернет безопасност

 

Някои от най-значителните опасности днес са онлайн, където зложелатели и хакери използват децата, за да получат достъп до вашия домашен компютър. Онлайн тормозът може да бъде толкова травмиращ, колкото живия, а понякога и по-опасен, тъй като то може да се случи по всяко време на деня, дори когато децата са вкъщи. Уверете се, че те се чувстват комфортно да говорят с вас за подобни въпроси. Също така, бъдете нащрек за промени в поведението, включително тревожност или желание за избягване от училище.

Обучавайте децата си за безопасността онлайн. Ако използват социални медий и сайтове, уверете се, че настройките им са частни. Инструктирайте ги никога да не отварят връзки, изпратени от непознати. Може да искате да използвате и пароли, за да ограничите достъпа на по-малките деца онлайн.

За повече помощ вижте тази книга с най-висока оценка: Cyber-Safe Kids, Cyber-Savvy Teens: Помощ за младите хора да се научат да използват Интернет безопасно и отговорно

 

Безопасност от оръжия

 

Оръжията са спорна тема в момента. Каквито и да са вашите убеждения, важно е да разпознаете, че оръжията са потенциално опасни, особено ако не следвате разумни предпазни мерки. Ако имате оръжия в къщата, не забравяйте да ги заключите, когато не ги използвате. Децата трябва също така да бъдат обучавани за безопасността на оръжието и да се научат да не ги третират като играчки.

 

Дебнещи опасности: Отворените прозорци, стълбищата и високите мебели могат да поставят рискове за малките деца. Най-добрият начин да предотвратите това е чрез бдителност. Особено внимавайте да затворите прозорците.

Отравяне: Много домакински предмети, включително почистващи препарати, са силно токсични. Не забравяйте да запазите капачките на бутилките сигурни и не оставяйте такива неща, където децата лесно могат да ги намерят.

Кухненски уреди: Наблюдавайте децата, когато готвите, особено по-малките. Уверете се, че затворите вратата на фурната, когато е гореща. Децата могат да достигнат ножове и други остри предмети, така че е добре винаги да се затварят в съдомиялната машина и да държат приборите, насочени надолу.

Кучета: Много деца биват ухапвани всяка година в много случаи от бездомни кучета. Никога не оставяйте малки деца само с куче, дори и на което имате доверие. Научете децата никога да не приближават кучетата навън, без да потвърждават предварително със собственика, че е безопасно.


 

Как да създадем силна връзка с детето си

Разработването на сигурна връзка може да ви помогне по много начини. Децата със силна връзка с родител / настойник са по-склонни да имат по-високо самочувствие, да имат по-добри резултати в училище, да имат положителни взаимоотношения и да се справят със стреса. Ето четири прости начина, по които можете да разработите връзка с детето си.

 

Бъдете надеждни


Вашето дете трябва да ви види като безопасно място. Осигурете комфорт, когато той е болен или разстроен. Бъдете физически на разположение възможно най-често. Когато детето ви се чувства безопасно, то може само да проучи света, знаейки, че може да се върне при вас за сигурност и комфорт, когато има нужда от това. Насърчавайте детето си да опита нови неща, показвайки, че вярвате, че могат да го направят сами, но бъдете наблизо, в случай че те трябва да се върнат при вас за удобство.

 

Бъдете внимателни


Взаимодействайте с детето си всеки ден. Открийте дейности, на които можете да се насладите, да играете заедно, да говорите и да слушате интересите му. Вземете оловото на детето си от това, от което се нуждаят; не насилвайте конкретен тип взаимодействие въз основа на вашите нужди. Тези дейности не е нужно да отнемат много време, но това е важността на привързаността и неразделно внимание. Контактът с очите, топлината и докосването и усмивките ще помогнат за изграждането на привързаност по време на тези взаимодействия.

 

Бъдете предсказуеми

 

Децата се нуждаят от предсказуемост, за да се чувстват сигурни. Наличието на рутинни процедури за хранене, време за лягане и всяка друга редовна дейност, помага на детето да установи самодисциплина и сигурност. Знаейки какво ще стане, децата ще могат сами да започнат следващата стъпка, като окуражат тяхната независимост.

 

Бъдете разбрани по време на раздялата

 

Това, че детето ви прекарва време с друг, полагащ грижи, не оказва влияние върху привързаността ви. Вашето дете може да създаде връзка с друго лице освен вас. Когато оставяте детето си с някого, установете ритуал за сбогом. Тази предвидимост помага на детето ви да се чувства сигурно. Разбираемо е детето ви да не е сигурно, но вероятно ще имитира поведението ви. Бъдете уверени и покажете на детето си, че не е разстроено. Ако е възможно, постепенно въведете детето си да прекарва време далеч от вас, бавно увеличавайки времето, в което сте изчезнали. Повечето грижи за деня позволяват на родителите да останат на място с детето си, за да помогнат при прехода. Някои деца се възползват от одеялото или познатата играчка.

Установяването на силна привързаност към дете е изключително полезно за тях, докато растат. Осигуряването на сигурност, топлота и рутинни възможности позволява на детето ви да се чувства сигурно и уверено, когато изследва света по своему
 

За родители: Как да се справим с гнева

Гневът и разочарованието са универсални човешки емоции, но това не означава, че трябва да бъдете жертва на отрицателни чувства. Като възрастни имаме задължение към нашето семейство и себе си да избягваме да позволяваме на нашите емоции да вземат превес над отношенията ни с хората.

Нека си го кажем. Родителството е трудно! Когато просто искате да пеете сам или да си вземете душ за повече от две минути, това може да бъде невероятно разочароващо.

Един от начините, по които много родители изразяват гнева си и разочарованието си, е да вика на децата си. Това не, защото го искат, но защото понякога губят контрол. Друг път може да е по-лесно да бъдете по-леки, отколкото да научите стратегии, за да станете по-спокоен родител.

Изследванията показват, че крещенето прави децата по-агресивни, физически и вербално. Като родител, повишаването на гласа ви до крясък плаши децата и ги кара да се чувстват несигурни. Доказано е, че причинява дългосрочни ефекти, като тревожност, ниско самочувствие и повишена агресия. Родител, който е спокоен, е успокояващ, което прави децата да се чувстват обичани и приети независимо от лошото поведение.

Има много отговори, които можете да изберете, когато се сблъскате със ситуация, при която кръвта ви завира. Намирането на мир е възможно! Научете се да управлявате гнева си и да постигнете мирно решение, като използвате тези стратегии:

Разгледайте отрицателните последици от изразяването на гняв. Ако се поддадете на ярост, може да предизвикате още повече предизвикателства. Преди да ругаете децата си, помислете как ще станат нещата, когато димът се изчисти.

Дайте си време за изчакване. Почивките не са само за малки деца. Възрастните също се нуждаят от изчакване и кратки почивки, за да се успокоят. Поемете си дълбоко въздух и отделете няколко минути, за да позволите да се върнете в съзнанието си. Вие ще бъдете по-добро място за вземане на подходящи решения за родителски грижи.

Когато е уместно, оставете членовете на вашето семейство да грешат. Не е твоята работа да доказваш, че някой не е прав; просто им позволете да се объркат. Ако имате силно желание да им покажете, че те не са, това е вашето его. Разбира се, вашата отговорност като родител е да образовате децата си на добро и зло. В крайна сметка обаче не можете да контролирате избора, който правят, и в крайна сметка те ще трябва да се учат от последствията, когато изпитват грешки в преценката.

Решете кое е по-важно: да бъдете щастливи или да сте прави. Много аргументи са резултат от желанието да бъдеш прав. Ако решите да сте щастливи да спечелите всяка разгорещена дискусия с децата си, животът ви ще бъде по-приятен и ще станете по-спокоен родител като цяло. Кое е по-важно за вас?

Вземете минута, за да забележите гнева си. Вместо да реагирате безсмислено на вашето безсилие, отделете малко време, за да го разгледате. Предявете, че сте трета страна, станала свидетел на вашето раздразнение. Какво ви харесва? Откъде идва емоцията в тялото ви? Чувството в главата, гърдите или стомаха е? Променя ли се дишането ви? Като преодолеете гнева си, можете да придобиете различна перспектива и да отслабите негативните си емоции.


 

4 съвета за родители, за да направят домашните на децата по-забани

Все повече деца срещат трудности да се справят с изискванията на училището. Експертите казват, че една от основните причини, поради които учениците, особено по-младите, се уморяват или отегчават, е, че им се дават много задачи, без да знаят къде да получат помощ за тях.

Както знаем, родителите поемат отговорността да помагат на децата си със задачите. Тъй като те са възрастни, от тях се очаква да знаят повече. Въпреки това, традиционните техники и стратегии за осигуряване на домашна домашните не работят за всички. Някои деца се отегчават бързо и не слушат. Други се разсейват от нещата вкъщи и не обръщат внимание на това, което родителите им казват.

Родителите, които искат да помогнат да мотивират децата си да завършат домашното, трябва да намерят методи, които да са по-креативни. Ако децата виждат, че помощта за училищната работа е дадено по различен начин – освен това, което виждат в училище – те са по-склонни да си сътрудничат.

Ето няколко начина, по които родителите могат да бъдат креативни, когато помагат на децата си с домашна работа:

Мислете вън от рамките.

Ако учите детето си по определена тема или задача, най-добре е да използвате различни подходи, за да не отегчите детето. Можете да представите дискусията по различен начин, по който той или тя ще се радват. Извън кутията означава, че сте готови да използвате методи, извън типичните, само за да може вашето дете да обърне внимание на това, което преподавате.

Бъдете по-ангажирани.

Децата обичат интерактивните дейности. Ако помагате с домашно, уверете се, че фокусът ви е сто процента по темата, така че вашето дете ще бъде по-внимателно. Не забравяйте, че ако детето ви види, че не давате всичко от себе си в това, което правите, той или тя също ще мисли за други неща. Когато детето ви е разсеяно, ще бъде по-трудно за него или тя да поглъща всякаква информация или да се учи.

Осигурете повече свобода.

Децата лесно се демотивират, ако домашната работа е прекалено строга или трудна. Вместо да обръщат внимание, те ще се притесняват, че сесията ще свърши. За да избегнете този сценарий, опитайте се да осигурите място, където децата ви могат да се чувстват по-спокойни. Също така, дайте десет минутни почивка, в които децата ви могат да направят това, което искат да направят.

Използвайте подпори.

Някои деца са "визуални обучаеми", което означава, че те се учат по-бързо, като четат, виждат изображения или обекти. Визуалните обучаеми разбират и запомнят информацията визуално. По време на сесиите за домашна помощ, родителите могат да използват реквизити като играчки и други материали за всеки въпрос.


 

Как да помогнем на децата да се чувстват по-добре в ново училище?


Помислете как сте се чувствали, когато сте започнали училище, след като вашето семейство се е преместило и сте преминали в изцяло в друго. Вероятно сте били уплашени и нервни. Шансовете да стане това и с вашите деца е много голям. Отиването в ново училище не трябва да бъде източник на стрес и тревожност за вашите деца. Като родител, какво можете да направите, за да им помогнете да се чувстват по-нетърпеливи?

Опитайте тези идеи:

 

Избягвайте да отхвърляте страховете на децата си.

Те може да са наистина уплашени да започнат в ново училище, което е характерно за много деца. Децата могат да се притесняват от много неща. Те също могат да се страхуват да се налага да създават нови приятели или да не останат сами. Казано просто, важно е да обърнете внимание на страховете на децата си и да ги адресирате с емпатия и разбиране.

Преминаването към ново училище е важна стъпка за децата. Това може да изглежда маловажно, но децата прекарват целия си ден в училище. Животът им се върти около училището и хората, които виждат там.

 

Помислете за съветите на професионалистите.

Десенсибилизирането е процес на постепенно и повтарящо се излагане на това, което се страхува, което води до намалена емоционална реакция. Ако децата се затрудняват да се приспособят към мисълта за започване на ново училище, те могат да се възползват от десенсибилизирането, което ще им помогне да се чувстват по-комфортно с промяната.

Най-лесният начин да направите това е да посетите училището с детето си веднъж, ако не и няколко пъти преди да започне новата учебна година. Ако някой от училището не може да ви покаже в училището, може да ви позволят да се разхождате сами. Посетете новите класни стаи, детска площадка, библиотека и кафене на детето си.

Вижте дали можете да се срещнете с учителя на детето си, докато сте там. Ако те не са достъпни, можете поне да разберете къде ще бъде техният клас. Може би вече имате своя график за годината; опитайте се да намерите всички техни класни стаи. Разходете детето си през ежедневния си график, като посетите всяка класна стая, както биха били по време на учебните часове.

Не забравяйте и други важни места в училището.

Посещавайки новото училище, помагате на детето си да бъде подготвено. Като са запознати с оформлението на училището си, ще бъде по-малко вероятно да се изгубят.


Посочете положителните черти на новото училище.

Има ли по-голяма детска площадка от старата? Има ли по-добро меню за обяд с повече опции? Има ли по-дълъг период от време в това училище?

Като търсите положителните аспекти, можете да покажете на вашите деца, че преместването в ново училище може да е забавно за тях по някакъв начин. Тези положителни аспекти ще им дадат нещо, което да очакваме с нетърпение, тъй като те започват отново.

Проведете изследвания в новото училище и учудвайте децата си със забавни, нови факти. Може да поискате и списък с извънкласни дейности и да преминете през него с децата си, за да видите дали те са заинтересовани да участват.


Покажете на децата си новата си рутина.

Дали детето ви ще пътува с автобуса, ще ходи на училище или ще ги вземете всеки ден? Намерете най-бързия маршрут за вашето дете, за да стигнете до училище. Отделете време за шофиране или разходка по този маршрут, за да знаят къде отиват. Ако искате да карате детето си в училище, вземете го заедно с вас, докато шофирате от училището. Помогнете им да се запознаят с маршрута, който ще предприемете всеки ден.


Включете децата си в процеса на подготовка за новото училище.

Важно е децата да чувстват, че техните мнения имат значение. Това ще им помогне да преминат към новото училище с по-малко страх.

Вашите деца могат да ви помогнат да изберете училищни пособия и дрехи за новата година. Те също така могат да ви помогнат да мислите за нови идеи за закуска или любими храни, които искат за обяд и за следобедни закуски.


Напомнете на децата си, че са преодолели други предизвикателства в живота си.

Вашите деца ще се чувстват по-уверени, ако си спомнят други тежки за тях моменти, които са завладели.

Новото училище може да бъде застрашително място за децата в началото, но можете да помогнете. Можете да помогнете на децата си да стартират чудесно, докато преминават към новото си училище.


 

 

 

Как да накарате детето да се чувства обичано

Вашите деца се нуждаят от вашата любов, време и внимание. Като родител вие вероятно ще имате най-значимото влияние в живота си, затова зависи от вас да им помогнете да се чувстват сигурни и да изградят доверието си.

Навиците и ритуалите, които стават редовна част от семейния ви живот, ще имат най-голямо въздействие. Дори в най-натоварените дни можете да покажете на детето си, че ви е грижа само с помощта на обичайните си ежедневни дейности.

Обмислете следните идеи, за да се интегрирате в обичайните си практики, за да накарате детето ви да се чувства обичано и ценно:

Бъдете внимателни.

Активно слушайте, когато детето ви иска да поговори с вас. Покажете, че слушате, като спирете това, което правите, и поддържате контакт с очите. Споделете ентусиазма си за това, което обсъждат, дори ако темата засяга насекоми или филм, който сте гледали сто пъти. Ако не сте в състояние да омаловажите това, което правите, нека детето ви знае и не забравяйте да продължите разговора по-късно през деня, когато можете да предоставите неразделно внимание.

Покажете обич.

Давайте на детето си редовно прегръдки и целувки по бузата. Физическият контакт ще ви помогне да се свържете с децата си. Според тенденциите за детето, проучванията показват, че по-високо самочувствие, по-добра комуникация родител-дете и по-малко психологически и поведенчески проблеми са свързани с топлината и обичта между родителя и детето.

Не пестете похвалите.

Когато става въпрос за похвала на детето ви, качеството е по-важно от количеството. Позволете на детето ви да знае, че сте горди от него или от нея, че е положило усилия, независимо от резултата. Ключът не е да хвалиш детето си за всичко, което върши, а да признае, когато прави нещо необичайно или когато работи усилено за постигането на целта.

Поискайте помощ.

Искайте помощта на детето си за домакинска работа и му дайте шанс да ви научи как да правите нещата. Помолете ги да подредят масата за вечеря, да изхвърлят боклука или да разходят кучето. Кажете на детето си, че оценявате ролята, която играят, за да поддържате къщата. Благодарете му, че ви е научил нова дума за жаргон или ви показва как да използвате популярни приложения, като Snapcha, напримерt.

Отидете на разходка.

Направете поръчките си по-значими, като поканите детето си да се присъедини към вас. Макар че може да ви отнеме малко повече време, за да завършите списъка си със задачи, времето за едно часово време и разговорите по пътя си заслужават.

Създайте ритуали преди лягане.

Времето, прекарано в подготовката за сън, е идеална възможност да се отпуснете и да се свържете един с друг. Създайте истории въз основа на вашите реални житейски преживявания. Обърнете обратното споделяне на нещо конкретно, което се случи в този ден, за което сте благодарни.

Насладете се на семейните ястия.

Изследванията показват, че има физически, умствени и емоционални ползи от редовните семейни ястия. Събирането на вечеря заедно е още един шанс да прекарате известно безпрепятствено, качествено време като семейство. Направете правило, че времето за хранене е безплатно, така че няма разсейване. Децата се чувстват важни и ценни, когато родителите им проявяват искрен интерес към деня на детето си, задават въпроси и споделят според нуждите си за своя ден.


Как да научим децата си на уважение (част 1)


Хората се чудят защо децата се превръщат във все по-неуважителни в днешно време – виждаме деца и тийнейджъри, които спорят с възрастни (или ги пренебрегват напълно), използвайки груб език или уважавайки онези, които имат власт. За съжаление, това се е превърнало в норма за много деца и тийнейджъри.

Факт е, че светът е друг в момента, в сравнение с този, в който сме израснали. YouTube, филмите, музиката и видеоигрите сякаш наложиха неуважителен, ядосан и груб начин за общуване с другите. Това означава, че в някои отношения трябва да работим по-усилено като родители, за да научим нашите деца да ни уважават и да бъдат уважавани. Към това се добавя и фактът, че родителите също са по-заети от всякога, което прави много по-трудна реакцията към нашите деца.

Друг феномен, който е задълбал с течение на времето: Много родители трудно гледат детето си в реалистична светлина. В някои отношения нашите родители бяха по-малко отбранителни и по-отворени към факта, че децата им не бяха съвършени. Това ви позволява да виждате неподходящо поведение и да го адресирате.

Как можете да промените поведението в собствения си дом, ако започне неуважително поведение или вече е начин на живот? Ето няколко неща, които можете да направите като родител днес, за да започнат децата ви да ви ужаважат.

1. Не забравяйте, че Вашето дете не е ваш приятел

Не става въпрос за това, че детето ви харесва или дори ви благодари за това, което правите. Важно е да запомните, че детето ви не е ваш приятел – то е вашето дете. Вашата работа е да го възпитавате. Това означава да го учите да се държи с уважение към другите, а не само към вас. Когато смятате, че детето ви може би прекрачва границата, добро правило е да се запитате: "Бих ли позволил на съседа да ми казва това? Ще позволя ли някой непознат? "Ако отговорът е" не ", не позволявайте и на детето ви да го прави. Някой ден, когато детето ви стане възрастен, връзката ви може да стане по-скоро приятелство, но за сега е вашата работа да бъдете негов родител – неговият учител, треньор и ограничител на границите – не приятелят, който му позволява да избяга от вкъщи.

Хванете неуважението в зародиш и планирайте напред, ако можете

Добре е да хванете неуважителното поведение рано, ако е възможно. Ако детето ви е грубо или неуважително, не затваряйте очите. Кажете му: "Ние не говорим помежду си по този начин в това семейство." Даването на последствия, когато децата ви са по-малки, ще се изплати в дългосрочен план. Това е наистина важно като родител, ако видите, че детето ви се отнася неуважително. Също така, ако детето ви е на път да влезе в юношеските години (или друга потенциално трудна фаза), помислете за бъдещето. Някои родители вече планират как ще се отнасят към поведението, тъй като тяхната дъщеря (която вече е на 11 години) става тийнейджър.

Отнасяйте се еднакво с детето с вашия партньор

Важно е за вас и вашият партньор да сте на една и съща вълна, когато става дума за поведението на детето ви. Уверете се, че един от вас не позволява неуважителното поведение, докато другият се опитва да се намеси. Седнете заедно и говорете за най-дълбоките си линии, след което изгответе план за действие и списък на последствията, които може да дадете, ако детето ви наруши правилата.

Преподавайте на детето основни умения за социално взаимодействие

Може да звучи старомодно, но е много важно да преподавате на детето си основни нрави като да казвате "моля" и "благодаря". Когато детето ви започне да взаимодейства с учителите си в училище или получи първата си работа, това наистина ще измине дълъг път. Разберете, че използването на "извинете ме" или "благодаря" също е форма на съпричастност. Той учи децата ви да уважават другите и да признават тяхното въздействие върху други хора.


 

Как да изберем торта за перфектния рожден ден


За древните гърци поставянето на свещи върху тортата е специален начин за отдаване на почит към гръцката лунна богиня Артемида. Те пекли торти в кръгла форма, като те символизирали луната. Нещо повече, хората са вярвали, че димът от свещите носи желанията и молитвите към Боговете, които живеят на небето. Точно по тази причина си пожелаваме желанието точно преди да духнем свещичките!

Рожденият ден не е завършен без торта. Сякаш нещо липсва. Тортата и организирането на партито е начин да покажете любов един към друг, независимо дали към дете или възрастен. Обикновено меню с  десерт торта е достатъчно изискване, за да направи рождения ви ден незабравим. Не е необходимо да харчите много, за да имате вкусна торта за рожден ден, която гостите ви да обожават.

С какво свързваме тортата? С шоколад! Шоколадът символизира много позитивни емоции като радост и любов, но тортите, сами по себе си, са нещо повече. Те карат хората да бъдат заедно в празничните дни. Тя събира цялото семейство около масата.

Избирането на перфектна торта за рожден ден може да изглежда лесно, докато не дойде вашият рожден ден. Всеки иска вкусна и зашеметяваща торта, която да бъде бляскав финал не само на празничното меню, но и на празника. С разнообразието от дизайни и вкусове, налични в сладкарницата, изборът е доста обезсърчително преживяване. Шоколадови торти, френски торти… Объркахте ли се? Ето някои лесни съвети от нас:

Бъдете рационални

Наличието на бюджет би улеснило вземането на решения и би ограничил избора на разнообразие от торти за рожден ден. Повярвайте, щом влезете в магазин за торти, ще бъдете объркани. Има толкова много възможности за избор. Затова бюджетът е от съществено значение.

Създайте тема на събитието

Тематичните партита са сравнително по-запомнящи се. Ако приятелите ви вече са избрали тема за празника, вие трябва да го съобразите с дизайна на тортата. Ако ли не, темата зависи от вас. Изберете дизайн, свързан със собствените си интереси. Ако сте любител на нещо специфично – независимо дали е свързано с хобито ви или любима видеоигра – то рожденият ви ден е перфектното място да го включите в празника.

Не смесвайте твърде много идеи

Не се опитвайте да включите всичките си идеи в една торта, тъй като това може да доведе до обратния ефект, който ще направи тортата ви претрупана. Придържайте се към минимум три дизайнерски концепции, за да получите уникална и красива торта за рожден ден.

Всичко е въпрос на организация и желание. Бъдете смели и ви гарантираме, че ще организирате най-вкусното парти досега!


 

Как да си изберем костюм за Helloween?

Намерете своя собствен стил.

Можете да избирате измежду: Секси, страшен, забавен, сладък, нахален и ядосан костюм. Костюмът може да подчертае една ваша страна или пък да изкара на показ някоя съвсем друга.

В намирането на свой собствен стил, помислете за това, което носите ежедневно и какво е удобно за вас. Само това може да ви помогне да мислите за костюм веднага. Например обикновено носите рокли и дънки? Те могат да бъдат съчетани с нещо малко по-вълнуващо, за да създадат костюм, като например залепване на наметало над джинсите или шапка на вещица върху роклята.

Помислете за цветовете, които обикновено носите.

Ако носите черно, вероятно не бихте искали да бъдете фея, въпреки че една тъмна приказка може да бъде добра опция. Ако ви харесват ярки цветове, помислете за тикви, елфи, феи, призраци, дъги и други подобни костюми. Ако ви харесват по-тъмните цветове вероятно ще искате да бъдете вампири, скелети, тъмни магьосници, зли гении и т.н. Но не се страхувайте да се правите съчетания. Това е Helloween и нищо не може да бъде сбъркано.

Помислете за своите интереси.

Какво обичате да правите? Направете списък на нещата, които ви харесват, било то спорт, козметика, готвене, игри, обличане, четене и т.н. Например, ако харесвате футбол, бъдете известен футболист; ако харесвате животни или храна, обличайте се като любимия си домашен любимец или десерт. Съчетайте списъка с опциите с елементите, които имате на разположение, и бъдете креативни.

Определете бюджета.

Хелоуин костюмите могат да варират от евтини до много скъпи, така че е важно да имате представа за това, което можете да си позволите да похарчите. При избора винаги проверявайте какво е включено в костюма, тъй като някои костюми ще бъдат по-изгодни от други, които са незавършени и на които трябва да се добавят аксесоари.

Костюм, съдържащ например риза, панталони, шапка, перука и колан, е добра сделка, ако бъдат купени на една цена. От друга страна, единична рокля или костюм би могла да струва същата сума като тази сделка, така че ще трябва да балансирате дали си струва или не за вас и дали ще се побере в рамките на вашия бюджет.

Обикновено се препоръчва да сте готови да похарчите около 40-50 лв за костюма си, тъй като най-приличните костюми са в този ценови диапазон.


 

Няколко съвета за бюджетен детски рожден ден


Искате да организирате за детето си страхотно парти, без да се налага да ограбвате банка? Имаме нещо за вас! Тук са най-добрите ни съвети за бюджетен рожден ден.

 

1. Времето е всичко. Планирайте партито си от 14:00 до 19 часа, казва Даниел Уокър. След обяд и преди вечеря е най-доброто време за парти, когато гостите не очакват основно хранене.

 

2. Планирайте от много рано. Започнете ранно планиране. Това ще ви даде време за пазаруване. Освен това ще се предпазите от изчерпване на продуктите и ще сте по-спокойни. Например, ако 3 месеца предварително видите, че прибори чашки или балони са на изгодни цени, по-добре ги купете по-отрано.

 

3. Дигитални покани. В проучване на близо 1500 родители, 73% отказаха, че изпращат истински хартиени покани. Следващия път изпращайте на гостите си безплатна електронна покана; ще спестите време, а и средства за други неща от рождения ден.

 

4. Двойно парти. Ако рожденият ден на вашето дете съвпада с този на приятелче, помислете за двойно парти. Вие и родителите на другото дете ще разделите разходите и отговорностите. Просто се уверете, че всяко дете ще има своя празнична торта.

 

6. Използвайте връзките си. За развлеченията на партито, помислете за личните си връзки и ресурси на общности, които предлагат подобни услуги. Например, можете да помолите приятел, който е полицай, да дойде на партито на сина ви в униформа.

 

8. Направете тематични забавления. Опитайте да създадете дейности, които не изискват необходимостта от наети развлечения и би бръкнала в джоба ви. В зависимост от възрастта на децата можете да им предложите десетки настолни игри, игри на открито и т.н.

 

10. Направете домашно приготвена торта. Карън Так, съавтор на Cake My Day !, предполага приготвяне на торта от бишкоти, бисквити или пандишпан. Можете да сте сигурни, че тези комбинации се харесват на децата.

 

11. Изберете скромни материали. Използвайте това, което имате под ръка, за да направите обикновените консумативи за парти да изглеждат специални, тъй като те обикновено струват половината от декорациите. Например, използвайте слепващи стикери на точки, за да украсите обикновените балони. Купете няколко ключови елемента, за да установите темата, като специален фолиен балон и се придържайте към достъпни основи за всичко останало.


 

Как да изберем перфектната торта за рожден ден

Независимо дали планирате рожден ден за Вашето дете, партньор или най-добър приятел, ключов елемент от празника е тортата за рожден ден! Възможностите за торти рожден ден са наистина безкрайни, но как да изберете какъв тип торта да поръчате или да направите за любимия човек? Въпреки че може да изглежда трудно, има няколко съображения, които могат да ви помогнат да изберете перфектната торта. Следвайте тези съвети, за да сте сигурни, че ще изберете перфектната торта.

Сравнете темата на партито

Ако партито има тема, тортата за рожден ден е задължително да е в същата, за да се вмести в цялостния декор. За тематичните партита на вашето дете, тортата, украсена с лъвове, слонове и други сафари животни, е перфектна. От друга страна, торта сирене или торта, оформена и украсена като бутилка вино са чудесни възможности за съпруга или съпругата.

 

Координирайте цвета

 

Избирането на подходящите цветове за декорация е от съществено значение за създаването на торта за рожден ден, която ще задоволи гостите на честта ви. Един прост начин за избор на цветовете е да ги съчетаете с любимите цветове на любимия човек. Друга възможност е да се впишат цветовете в парти темата. Например, ако правите парти на базата на любимия спортен екип на сина или дъщеря си, цветовете на тортата за рожден ден трябва да съответстват на цветовете на отбора.

Помислете за интереси и хобита

Един забавен начин да накарате детето си да се развълнува за тортата на рождения му ден е да го украсите с любимия си супергерой или анимационен герой. За интересите на възрастните, хобитата дават голямо вдъхновение за тортата за рожден ден. Така че, ако имате съпруг, който прекарва часове, поправяйки стари коли, защо да не изберете такава торта? Какъвто и да е любимият ти човек, тортата, която включва интересите им, ще направи своя деня още по-специален.

Изберете "Вкус"

Когато избирате вкус за тортата за рожден ден, важно е да изберете този, който знаете, че се харесва.. Въпреки това, ако тортата за рожден ден е за детско парти, не забравяйте да изберете вкус като шоколад или ванилия, които знаете, че за повечето деца са привлекателни. И не се страхувайте да станете креативни с аромат и стил на тортата. Ако момичето за рожден ден обича сладолед, купете сладоледена торта!

Така че сте готови. Изборът на перфектна торта за рожден ден става по-лесно от всякога, след като изберете парти тема, любими си цветове, хобита, интереси и вкус. Независимо дали го го правите от нулата или го поръчвате от любимата си сладкарница, следвайте тези съвети, за да се уверите, че рожден денят на любимите хора ще е такъв, какъвто заслужават да бъде!


 

 

Още няколко подробности за подготвяне на перфектното парти


Изберете храната

Времето на вашето парти и възрастта на гостите ще диктуват това каква храна е най-подходяща.

Важно е да обмислите дали ще предлагате по-здравословни алтернативи за децата в допълнение към "добрата стара традиционна парти храна"

Помолете детето си да се включи в организацията на менюто на партито. Според 4-те инстанции, авторът Ким Маккоскер: "колкото повече труд и интерес те показват, толкова по-голяма е вероятността да ги накарате да ядат храната си.

Каквото и храна да решите да предоставите, помнете тези ключови неща.

Може ли някоя от храните да бъде предварително приготвена?

Ще има ли достатъчно място за съхранение в хладилника или фризера, за да се побере в храната в началото на партито?

Ще имате достатъчно място за готвене или печене в самия ден?

Ще предлагате ли различни храна на възрастните, които остават на партито? Родителите, които идват с децата си, обикновено не очакват да им се сервира храна, но е хубав жест да има чиния или две здравословни парти сандвичи или плодова салата.

Ако сте избрали да бъдете навън в парка, помислете, че вероятно няма да имате печка или кухня, за да приготвите храната. Можете ли лесно да занесете всичко в парка или в зоната за игра от колата си?

Организирайте забавлението на партито

Най-добрите рождени дни са онези, които имат организирани игри, за да поддържат партито на ниво. Но позволете на гостите си да пристигнат 10-15 минути преди да започнат игри.

Повечето партита се провеждат най-малко два часа и завършват с ядене и торта за рожден ден.

И за да избегнете сълзи в деня, решете предварително дали детето да отвори своите подаръци пред своите гости или след това.

Не забравяйте да направите много снимки

Снимките са най-добрият начин да си спомните рождения ден. Ако смятате, че ще бъдете прекалено заети, за да ги вземете сами, помолете близък приятел или роднина да направи снимки за вас и се надявайте, че те могат да уловят събитието от друга гледна точка!


Какво е нужно за детски рожден ден? (част 1)


Партитата за рожден ден са голям стимул за самочувствието на всяко дете. Да се ​​чувствате като царе (или принцеси) за ден е един от най-добрите (и вечни) подаръци, които можете да им дадете. Но как трябва да започнете?

Тема

Много родители се чувстват по-комфортно, като започват с тема, около която могат да организират покани, декорации, игри и храна. И вие, и вашето дете, ще се радвате на парти, което отразяват интересите на детето – независимо дали става въпрос за спорт, парти за изкуство, пикник в задния двор, пътуване назад във времето или приключение с животни.

Списък на гостите и покани

Трябва да направите списък с гости за училището на детето. Поканите могат да бъдат купени от магазина или ръчно направени. По-големите деца ще се радват на покани от хартиени кукли, пъзели или компютърни шаблони, в зависимост от избраната от вас тема. В допълнение към очевидната информация като час, дата и адрес, включете специални детайли като "донесете бански костюм" или "родителите трябва да придружават децата".

Място

Ако решите, че вашият дом или апартамент не е подходящ за детско парти, има няколко опции извън него, които идват с очевидни предимства. На символична цена често можете да резервирате място в общностен център или местен парк.Партитата далеч от дома обикновено са по-добър вариант за деца над пет, тъй като по-малките деца могат да бъдат изплашени от непознатото.

Декорации

Атмосферата е всичко. След като изберете тема, използвайте малко креативност, за да зададете сцена. Децата притежават естествено въображение; те ще играят заедно, когато използвате обикновени домакински приспособления, за да превърнете дома си в голяма кухня. Настройте палатка, хвърлете там фенерчета и ловете светулки в задния двор.

Помощ

Не отивайте сами. Всичко ще бъде много по-лесно, ако имате помощ - съпруг, роднина, съсед, детегледачка или приятели, които могат да помогнат с дейности, като и сервиране и почистване.

Храна

За кратки партита тортата и сладоледът са наистина задължителни. Много малки деца гледат на тортата като фокусна точка на целия ритуал на рождения ден, така че не забравяйте да ги оставяте да помогнат в направата й (или да го избират тортата). Хубаво е да имате повече от един аромат на сладолед тъй като малките деца могат да бъдат придирчиви и предпочитат сладолед с тортата.

Контролни разходи

Не е нужно да харчите много пари, за да имате вълшебно. Това е парти за вашето дете и приятелите му – не за други родители. Децата просто искат да играят.


 

6 причини да ядем тиква през есента


Сезонът на тиквите прекрачи прага! Затова бързо ви даваме шест причини, за които е добре да похапвате тиква през този сезон.

1. Засища

Тиквените семки съдържат 1,7 грама фибри, докато тиквата има само 50 калории на чаша и 3 грама фибри.

2. Подобрява зрението

Чаша тиква съдържа почти два пъти препоръчителния дневен прием на витамин А, което подобрява доброто зрение, особено в слаба светлина. Също така е установено, че забавя намаляването на функцията на ретината при тези с ретинит пигментоза, дегенеративно заболяване на очите, което може да доведе до слепота, според изследователи от Харвард. Бонус: Витамин А също така помага за формирането и поддържането на здрава кожа, зъби и кости.

3. Намалява на кръвното налягане

Тиквеното масло е пълно с фитоестрогени, за което изследванията показват, че е полезно за предотвратяване на хипертония. Когато изследователите хранят плъхове с маслото, те установяват, че те са помогнали за понижаване както на систолното, така и на диастолното кръвно налягане само за 12 седмици.

4. Подобрява съня

Тиквените семки са богати на триптофан, аминокиселината, която допринася за сънливостта след вечерята в деня на благодарността. Триптофанът също така е отговорен за подпомагането на тялото да създаде серотонин, който ви помага да се отпуснете. Не само, че тиквените семки насърчават по-добър сън, но и подобряват настроението.

5. Защитава половата система при мъжете

Тиквите – особено семената й – са богати на бета-каротин и други антиоксиданти с противоракови свойства. Тиквените семки могат да бъдат особено полезни за мъжете. Изследователи в Тайван открили, че тиквеното масло е блокирало нездравословен растеж на простатата при мъжки плъхове. Една четвърт чаша от семената също съдържа около 2,75 mg цинк (около 17% от препоръчителния дневен прием за възрастни), което допринася за сексуалното здраве на мъжете. Когато млади мъже в Уейнския държавен университет ограничават приема на цинк, те имат значително по-ниски нива на тестостерон след 20 седмици.

6. Прави сърцето здраво

Едно проучване на Харвард с над 40 000 здравни специалисти показва, че тези, които ядат повече фибри, имат 40% по-нисък риск от коронарна болест на сърцето, в сравнение с тези, които ядат по-малко фибри. По-скорошно проучване на шведски изследователи установи, че жените, които са яли фибри, са с 25% по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с жените, които не ядат.


 

Предимствата на ананаса за кожата

Нека видим как можем да постигнем гладка и блестяща кожа, използвайки ананаси, който е чудесно средство за премахване на епидермалните проблеми.

1. Ефективно решение при акне

Този екзотичен вкус е като еликсир за кожата ни, особено за да се отървем от упоритите пъпки. Как? Е, наличието на витамин С в ананаса дава възможност този плод да бъде използван, както вътрешно, така и външно, като лек за акне и други възпалителни кожни състояния. Също така бромелаинът, противовъзпалителният ензим в този плод, повишава лечебната сила на витамин С. Така че, следващия път, когато имате проблем с акнето, опитайте да използвате ананаси.

2. Помага на кожата ви да изглежда по-млада

Консумацията на ананас три пъти седмично (в зависимост от сезона) може да има положителен ефект върху кожата. Така че, всички прекрасни дами, които искат кожата им да е с равномерен тен и еластична могат да включат този екзотичен плод в своя списък с храни. Искате да научите причината, поради която ананасите правят кожата ни страхотна? Този плод дава тласък на синтеза на колаген в тялото ви. Колкото по-висок е синтезът на колаген, толкова по-твърда и по-гъвкава ще бъде кожата ви. Освен това добавената храна идва от присъствието на аминокиселини и витамин С, които гарантират, че увредените клетки и тъкани се възстановяват бързо. Можете да видите незабавния ефект, след като нанесете прясно приготвен сок от ананас на лицето си и го измиете с вода от чешмата след 10 минути.

3. Естествен ексфолиращ агент

За да ексфолирате кожата си, можете да използвате прясно смачкан ананас. Тази конкретна повърхност има груба текстура, която елиминира мъртвата кожа и подобрява кръвния поток. Това от своя страна прави кожата ви да изглежда по-свежа. Не е ли просто страхотно?

4. Отърви се от напукани пари

Ананасът е най-евтината и ефективна грижа срещу груби пети. Ексфолиращото свойство на ананаса, заедно с неговата синтезираща колаген природа, го прави отличен естествен скраб за краката ви. Той помага за отстраняването на люспестата и суха кожа на краката, като я оставя гладка, мека и красива. Възпалението и подуването, предизвикани от сухака кожа, също се облекчават.

5. Омекотява и укрепва ноктите

Мислили ли сте, защо ноктите ви изглеждат сухи и крехки? Не? Обвинявайте витамините А и Б. Липсата им в тялото е основният виновник за чупливи нокти. Нямате нужда от скъпи хапчета, за да облекчите това състояние! Просто използвайте ананас. Можете дори да подготвите лосион за омекотяване на ноктите в дома си, като използвате сок от ананас.


 

Защо ябълките са толкова полезни?


"Една ябълка на ден държи доктора далеч" е стара уелска поговорка, която повечето от нас познават. Но какво прави този плод толкова специален? Какви ползи за здравето има яденето на ябълки?

Като един от най-култивираните и консумирани плодове в света, ябълките непрекъснато се възхваляват като "чудодейна храна".

Всъщност, ябълките бяха класирани на първо място в медицинската новина, публикувана в статията за първите 10 здравословни храни.

Ябълките са изключително богати на важни антиоксиданти, флаваноиди и диетични фибри.

Фитонутриентите и антиоксидантите в ябълките могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на рак, хипертония, диабет и сърдечни заболявания.

Тази статия съдържа хранителен профил на плодовете и техните възможни ползи за здравето.

Ползи

Съвкупност от научни изследвания предполага, че ябълките може да са една от най-здравословните храни, които можете да включите в ежедневната си диета. Нека да разгледаме проучванията и възможните ползи за здравето, предложени от тях:

Подобряване на неврологичното здраве

[3D представяне на мозъка]

Изследване от 2006 г., публикувано в списанието "Експериментална биология и медицина", показва, че кверцетин (един от антиоксидантите, намиращ се в изобилие в ябълките) е едно от двете съединения, които спомагат за намаляване на клетъчната смърт, причинена от окисляване и възпаление на невроните.

Друго проучване, представено на същата конференция и публикувано в Journal of Alzheimer's Disease, предполага, че консумацията на ябълков сок може да увеличи производството в мозъка на основния невротрансмитер ацетилхолин, което води до подобрена памет сред мишките, които имат симптоми, подобни на Алцхаймер.

Трябва да се отбележи, че и двете проучвания са финансирани от неограничена безвъзмездна помощ, предоставена от Асоциацията на Apple за асоцииране и Съвета за научни изследвания и образование на Apple Products.

Предотвратяване на деменция

Проучване, публикувано в Journal of Food Science през 2008 г., предполага, че яденето на ябълки може да има полза за вашето неврологично здраве.

Изследователите установили, че включването на ябълки в ежедневната Ви диета може да предпази невронните клетки от индуцирана от оксидативен стрес невротоксичност и може да играе важна роля за намаляване на риска от невродегенеративни разстройства като болестта на Алцхаймер.

Намаляване на риска от инсулт

Изследване, включващо 9 208 мъже и жени, показва, че тези, които са яли най-много ябълки през 28-годишен период, са имали най-малък риск от инсулт.

Изследователите заключават, че приема на ябълки е свързан с намален риск от тромботичен удар4

Намаляване нивата на лошия холестерол

Група изследователи от Държавния университет в Флорида заявява, че ябълките са "чудотворни плодове".

Те открили, че по-възрастните жени, които ядат ябълки всеки ден, имат само 23% по-малко лош холестерол (LDL) и 4% по-добър холестерол (HDL).

Намаляване на риска от диабет

Ябълките също могат да помогнат за намаляване на риска от диабет. Проучване, включващо 187 382 души, показва, че хората, които ядат три порции седмично ябълки, грозде, стафиди, боровинки или круши, са с 7% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с тези, които не са го направили.

 


 

Чудодейните свойства на шафрана


Търсите ли здравословни предимства на шафрана? Ако отговорът е "да", тогава сте стигнали до точното място. Но първо, нека научим някои важни факти за тази чудна подправка. Шафранът е малка подправка, член на семейството на лилиите. За да се произведе шафран, стигмата (частта от цветята, която хваща цветен прашец) трябва да бъде внимателно подбрана, изрязана от бял стил и след това внимателно поставена върху сито, за да се задълбочи вкуса – процес, така трудоемък, че прави шафрана най-скъпата подправка в света. В момента шафранът се произвежда в Иран, Гърция, Мароко, Испания, Кашмир и Италия. Иран е най-важният производител на шафран по отношение на обема и качеството, а Испания е най-големият вносител на подправката. Освен че са най-скъпите подправки, има много предимства на шафран, което го прави още по-специален.

Ето 7 ползи за здравето от шафрана

Предимствата и лечебните свойства на тази висококачествена подправка я правят ценна кулинарна съставка в световен мащаб. Съвременните изследвания откриват, че шафранът може да бъде използван като афродизиак, диафоретик [да причини изпотяване], да се превърне в карминалин [за предотвратяване на стомашни проблеми] и да доведе до измерване. Някои други предимства са споменати тук:

1. Защитава от рак: Шафранът съдържа тъмнооранжев, водоразтворим каротин, наречен кроцин, който е отговорен за голяма част от златния цвят на шафрана. Установено е, че кроцин причинява апоптоза [клетъчна смърт] в редица различни видове човешки ракови клетки, левкемия, карцином на яйчниците, аденокарцином на дебелото черво и сарком на меките тъкани. Изследователи в Мексико, които са изучавали екстракта от шафран, са открили, че шафранът и неговите активни компоненти показват способност да инхибират човешките злокачествени клетки. Не само, че подправката потиска клетките, които са станали ракови, но няма такъв ефект върху нормалните клетки и всъщност стимулира тяхното образуване и това на лимфоцитите [имунни клетки, които помагат да унищожат раковите клетки].

2. Подобрява паметта: Последните проучвания също така показват, че екстрактът от шафран, особено кроцинът му, е полезен при лечението на умствено увреждане, свързано с възрастта. В Япония шафранът е капсулиран и се използва за лечение на болестта на Паркинсон, загуба на паметта и възпаление.

3. При забавен пубертет: При развитите момичета шафранът има общ стимулиращ ефект. Шафран, натрошен в лъжица мляко, е полезен за стимулиране на хормоните и за постигане на желания ефект.

4. За да се увеличи жизнеността: При ниско либидо шафранът помага като сексуален стимулант и може да се консумира в чаша мляко в леглото.

5. В незначителна плешивост: Шафранът, смесен в мляко, прави ефективно локално приложение за предизвикване на растеж на косата при алопеция.

6. Защита от студ: Шафранът е стимулиращ тоник и много ефективен за лечение на студ и треска; шафранът, смесен в мляко и приложен върху челото, бързо облекчава студа.


 

8 начина, които ще предотвратят тъга и поведенчески проблеми в училищна възраст


Тъгата, както всяко чувство, е нормална емоционална фаза, която всеки човек трябва да преживее. Поради драстични смени и промени в събитията в живота на хората, тъгата възниква и обикновено намалява веднага щом проблемът бъде решен. Но ако не се обърне специално внимание, понякога тъгата може да доведе до депресия, която може да причини по-сложни емоционални смущения и поведенчески проблеми.

Подобно на възрастните, децата – особено тези, които вече са в предучилищна възраст – също изпитват тъга в ранните етапи от живота си. Поради няколко поведенчески и социологически фактори, малките деца могат да бъдат склонни да изпитват скръб, особено ако не получават достатъчно време, увереност, грижи и подкрепа от своите родители или връстници.

Проблемите с поведението се смята, че засягат когнитивното обучение. Това също може да бъде проблем, особено при развиването на паметта и езика на децата, които вече са на училищна възраст. Родителите и учителите се съветват да бъдат по-внимателни и да подкрепят малките, за да избегнат проблеми с поведението.

За да предотвратите проблеми с поведението при децата както у дома, така и в училище, (освен да обърнете повече внимание на децата в предучилищна възраст), ето някои стратегии, които родителите и учителите могат да използват:

Обърнете внимание на това, което детето пита или изисква. Да бъдеш внимателен към исканията на децата ще ги накара да се чувстват по-важни и да им помогнат да видят нещата в положителна светлина.

 

Можете да помогнете на децата да имат позитивна перспектива в живота, като изминат няколко стъпки. Още в момента можете да научите детето да има положително отношение към живота, като го накарате да бъде по-независим и самодостатъчен.

Винаги уверявайте детето си за вашата любов и подкрепа. Казвайки "Обичам те" ежедневно или толкова често, колкото можеш, можеш да помогнеш на детето да се справи с възможната тъга, която чувства всеки път, когато не си наоколо. Увереността на любовта и подкрепата ви също може да им даде повече увереност в себе си.

Слушайте какво казва детето. Ако се интересувате от ежедневните дейности на детето или го питате как се чувстват за определени неща, детето ще почувства, че той или тя има значение. Това чувство за значимост може да помогне на детето да се чувства сигурно, знаейки, че възрастните в живота си ги смятат за важни.

Подхрани интересите на детето. Насърчаването и подхранването на интересите, хобитата и наклонностите на детето ще накарат той или тя да почувства, че подкрепяте решенията и избора му.

Прекарайте заедно времето за качество. Въпреки че сте заети, уверете се, че прекарвате времето си с дете, така че да сте информирани за това, което се случва в живота му. Това време за свързване може също да помогне на детето да се отдалечи от тъгата, която изпитва, защото има хора, които са склонни да прекарват времето си с тях.

Бъдете внимателни. Ако забележите, че настроението на вашето дете е колебливо, или той или тя губи стремежа си да направи нещо, което той / тя се радва да прави преди, е време да попитаме какво не е наред. Наблюдението на поведението на детето също може да ви помогне да определите какво ги притеснява и може да ви помогне да наблюдавате дали той / тя е склонен да развива поведенчески проблеми.

Бъдете модел на подражание. Показвайте на детето положителни подходи за справяне с проблемите. Това може да му помогне да придобие необходимите умения, когато той / тя трябва да се справи със собствените си проблеми. Ако видят как се справяте със специфични проблеми, те вероятно ще ги имитират и ще ги прилагат сами.

Родителите и учителите могат да помогнат за облекчаване на тъгата и депресията при децата, което на свой ред ще им даде възможност да се учат и да избягват поведенчески проблеми по-късно. Като отделите време да покажете на детето, че наистина се интересувате от него, може да има въздействие, което ще продължи цял живот.


 
Фази на развитие при децата и какво трябва да знаем за тях


Деца до 18 месеца

Почти всички неврони (нервни клетки) присъстват при раждането, но повечето не са свързани в мрежи. Процесът на свързване (образуване на синапс) е бърз през тази година, като мозъчната активност става по-близка до възрастта от новороденото с 12 месеца. Райони с най-голям растеж са сензомоторният дял, визуална кора, а по-късно и фронтални лобове. Играта отразява развитието на областите на мозъка. Това е, което Пиаже нарича "практическа игра".

Зрение, звук, докосване, вкус, мирис: Това са начините, по които бебетата научават за света. Ето защо най-добрите играчки за кърмачета обикновено са ярко оцветени и издават звуци. Те скоро завършват мобилни телефони (изпробвайте музикален екран за по-голям интерес) и огледала (които те смятат за завладяващи).

Бебешки активности като да седнеш, да пълзиш, да застанеш прав и да ходиш спомагат за развиването на фини двигателни умения и достигането на взаимоотношения между обектите. Книгите от плат или картон, особено интригуващи със снимки на лица или познати предмети, също са добра идея, защото децата практикуват разпознаване на обекти и да внушат основни идеи за езика. Бебетата и децата също обичат играчките за вана, защото се радват на всякакви видове дейности с вода.

Предупреждение: Уверете се, че всяка играчка за дете в тази възрастова група няма малки парчета, които могат да бъдат отстранени или счупени и погълнати, без остри ръбове.

18 месеца-3 години

През тази възраст синапсите продължават да се разширяват и достигат около 1000 трилиона – два пъти по-голяма от плътността на мозъка на възрастните. Мозъкът на малкото дете е два пъти по-активен от мозъка на възрастните. Развиват се структурите на мозъка, които са чувствителни към езиковия и социално-емоционалния отговор. Развитието на моторно-двигателните функции продължава с бързи темпове.

Отделни играчки удовлетворяват любопитството на малчуганите за това как работи нещата, подсилвайки координацията между очите и ръцете и разбирането за пространствената ориентация. Една от най-добрите възможни играчки е моделирането на глина.

Отново се уверете, че играчките са изработени от нетоксични материали, без остри ръбове или малки части, които могат да бъдат погълнати.

3-6 години

Това е най-бързият период на растеж на фронталния лоб, като скоростта на обработка, паметта и решаването на проблеми се увеличава. Мозъкът е на 90% от теглото на възрастен до 6 години.

Въображението и взаимодействието играят начална роля през предучилищните години, а най-добрите играчки помагат за развитието на тези умения. Нещата, които се свързват с преживяванията, които децата имат, са най-добрите за драматична игра.

Езикът и социалните умения въвеждат концепцията за обръщане и споделяне с другите, докато играчките и игрите за разпознаване на букви, думи и цифри укрепват логическото мислене и езиковото обучение. Така че, разбира се, избирайте книги, особено ако те са избрани да съответстват на интересите на детето.

Художествените материали (глина, пастели, бои, материали за колаж) са друг творчески фаворит за повечето деца в тази възрастова група. И не забравяйте скачането на въже и колелата.


 

Забавна семейна вечер с децата? Възможно е!


Семейната вечер се превръща в скука за вашите деца и юноши? Намирането на начини да забавлявате по-големите деца у дома със семейството може да бъде предизвикателство, особено когато сте в затворени помещения. Добрата новина е, че младежите и младите хора не трябва да прибягват до видео игри или телефоните си, за да се забавляват. Докато по-големите деца може да са преодолели простите удоволствия от младостта си, те все още могат да се насладят на интерактивно забавление със семейството.

Опитайте тези шест дейности за следващата семейна вечер – и направете вашите тийнейджъри и възрастни деца щастливи, ангажирани и желаещи вечерта няма да свърши.

Играйте игри без граници

Уморен ли си да играеш старите игри? Ако наистина искате да се ангажирате с тийнейджъри и млади възрастни, все пак, вземете няколко химикалки и хартия и се настройте творчески. Играйте на асоциации, на градове и държави или просто нарисувайте нещо, което винаги сте искали, а след това се посмейте.

Направете семейно готвене

Готварските шоута са най-яростните в наши дни и много по-големи деца ги харесват. И така, какво би могло да бъде по-забавно от това семейството да готви? Създайте конкурс за правене на предястие, основно и десерт. Назначете съдия и давайте награди за най-добър готвач. Включете готвача в вечерята си и подгответе празнична трапеза, за да се насладите на цялата упорита работа в кухнята.

Започнете семейно дърво

Вземете фотоалбумите, премислете семейната история и се заемете да създадете родословно дърво, което вашите тийнейджъри и млади възрастни деца ще оценят. Децата в тази възраст започват да се интересуват от своето наследство и ще приветстват научаването за своите предци. Освен това семейните дървета са чудесен начин да запазите историята и да създадете нещо, което може да бъде предадено от поколение на поколение.

Боя

Дори ако децата ви нямат умение за изкуство, живописта може да бъде изключително удовлетворяваща и терапевтична за по-големи деца. Консумативи за боя могат да бъдат закупени на разумна цена чрез магазините за доставка с отстъпка. Създайте място в мазето или в стаята, където можете да си позволите да бъдете небрежни. Ако имате стая, която се нуждае от боядисване, ето още една идея: да ангажирате децата да ви помогнат. Това ще направи семейна забавна вечер продуктивна за зареждане.

Вземете онлайн танцов клас

Танцът и музиката играят голяма роля в днешната младежка култура. Какъв по-добър начин да се научите как да танцувате? Онлайн уроци по танци се предлагат във всички видове жанрове. Научете виенски валс, хип-хоп, салса или латински танц. Изчистете пространството в къщата, настроите компютъра и накарайте всички да танцуват. Ще се забавлявате и се смеете много. Гарантираме ви!

Направи предизвикателство пъзел

Пъзелите вдъхновяват екипната работа, психическото стимулиране, креативността и връзките и те са забавен начин да прекарате времето си със семейството си. Пъзелите са любими сред по-големите деца и могат да бъдат закупени евтино. Тийнейджъри и млади биха го приели с предизвикателство.


Как децата да изразяват креативността си чрез играчките


Повечето деца изпитват малък проблем, изразявайки своята креативност. Попитайте майка, която е трябвало да почисти пастели и маркери от прясно боядисана стена. Предоставянето на играчки, които позволяват на вашето дете да се занимава с творчество, насърчава въображението и му позволява да се учи чрез него. Творчеството не е само за произведения на изкуството. Тя може да бъде изразена по няколко начина. Ето някои от най-добрите играчки за насърчаване на творчеството в детето ви.

Играчки за сглобяване

Блокчета за сглобяване от всякакъв вид са чудесни за деца от всички възрасти. Те могат да бъдат използвани за изграждане на почти всичко, което вашето дете може да си представи. Легото позволява на децата да правят по-издръжливи шедьоври, но е важно да се направят големите за децата, които все още обичат да поставят нещата в устата си. Съществуват и други видове играчки за строителството, като например магнитното K'nex, които позволяват по-голяма гъвкавост и различни начини за изграждане. Има дори комплекти, които позволяват на по-големите деца да изградят свои собствени автомобили с дистанционно управление.

Арт играчки

Рисуването е любима дейност за много деца. Можете да насърчите твореца, като му дадете играчки, които го правят лесно да се изразява. Миещите маркери правят бъркотията поносима. Магнитните табла за рисуване, Etch-a-Sketches и други играчки, които позволяват рисуване без използване на пастели или маркери, елиминират проблемите и са чудесни за пътуване. Рисуването с пръсти е любимото на младите художници, но може да бъде разхвърляно. Оставянето на децата ви да се отдадат на това от време на време е добро за тях и с известна подготовка можете да избегнете всякакви трайни щети.

Музикални играчки

Музиката е прекрасно учебно средство за децата и това е още по-добре, когато самите те ги правят. Можете да намерите трайни инструменти-играчки дори и за най-младия музикант. Бебетата обичат пластмасови тамбури, маракаси и ксилофони. Децата и предучилищните деца харесват казу или рекордер. Ако детето Ви проявява голям интерес към пианото, уроците по пиано за начинаещи може да са добра инвестиция. Децата, които обичат да пеят, могат да се радват на машина за караоке. Има и микрофони, които правят специални ефекти, така че вашият малък певец може да звучи като професионалист. И има много CD-та, DVD-та и играчки за песни.

Занаятчийски комплекти

Има много видове занаяти, които децата могат да правят. Комплектите, които идват с всичко необходимо за конкретен занаят правят занаятите лесни и интересни. Можете да купите отделни плавателни съдове и да позволите въображението на децата ви да ви води. Креативността идва естествено за децата. Да им дадат играчки, които да им помогнат да се изразяват, е чудесен начин да се насърчава. Децата, които се развиват творчески, често имат по-голяма заинтересованост към ученето и в резултат на това те са по-склонни да бъдат по-добри в училище и в живота.


 

Как игрите променят развитието на децата


Моторната игра дава важни възможности за децата да развият както индивидуалната, така и фината мускулна сила и цялостната интеграция на мускулите, нервите и мозъчните функции. Последните изследвания потвърждават критичната връзка между стимулиращата активност и развитието на мозъка. Малките деца трябва да имат достатъчно възможности да се развиват физически, а моторните игри внушават тази нагласа към физическата активност при малките деца.

Социална игра

Разнообразието от възможности на децата да се включат в социалната игра са най-добрите механизми за напредък през различните социални етапи. Чрез взаимодействието с другите децата научават социални правила, като услужване сътрудничество и споделяне. Чрез редица взаимодействия с деца на различни социални етапи, децата се научават да използват моралното мислене, за да развият зряло чувство за ценности. За да бъдат подготвени да функционират ефективно в света на възрастните, децата трябва да участват в много социални ситуации.

Конструктивна игра

Конструктивната игра е, когато децата променят/подобряват околната среда, за да създават неща. Този тип игра се случва, когато децата изграждат кули,  градове с блокове, играят в пясъка, конструират и рисуват стенописи с тебешир на тротоара. Конструктивната игра позволява на децата да експериментират с обекти; трябва да разберете кои са комбинациите, които работят и не работят; и да накарате децата да научат основни познания за подреждането, изграждането, рисуването, правенето на музика и конструирането. Тя също така дава на децата усещане за постижение и им дава възможност да контролират околната среда. Децата също стават добри при използването на думи, идеи и концепции.

Фантастична игра

Децата се научават да абстрахират, да изпробват нови роли и възможни ситуации и да експериментират с език и емоции във фантастична игра. Освен това децата развиват гъвкаво мислене; научете се да създавате отвъд; да разгърнат въображението си, да използват нови думи и комбинации от думи в безрискова среда и да използват числа и думи, за да изразяват идеи, концепции, мечти и истории. В едно все по-технологично общество много от практиките с всички форми на абстракция – време, място, количество, символи, думи и идеи – са от съществено значение.

Игри с правила

Постепенно повечето деца напредват от една егоцентрична гледна точка към света, за да разберат важността на социалните договори и правила. Част от това развитие се случва, тъй като те научават, че игри като Follow the Leader, Red Rover, Simon Says, бейзбол и футбол не могат да функционират без да се придържат към всеки един и същ набор от правила. Концепцията за "игри с правила" учи децата на критично важна концепция – играта на живота има правила (закони), които всички ние трябва да следваме, за да функционираме продуктивно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Веществата, съдържащи се в бананите и действието им върху тялото ни


Някога чудили ли сте се какво прави банана толкова полезен? Освен че са богати на витамин В6, бананите са добър източник на витамин С, диетични фибри и манган. Бананите също са без мазнини, без холестерол и практически без натрий. Какво означава това за вашето здраве?

Г-жа Пеги Тан, диетолог от Центъра за здравеопазване и член на групата SingHealth, обяснява защо бананите са полезни и кога трябва да ги ядете.

Ползи за здравето на бананите

Бананите са един от най-добрите източници на плодове от витамин B6

Витамин B6 от бананите се абсорбира лесно от тялото ви, а средно големият банан може да осигури около една четвърт от нуждите Ви от витамин B6!

Как помага витамин B6 на тялото ви:

произвежда червени кръвни клетки;

Метаболизира въглехидратите и мазнините, превръщайки ги в енергия;

метаболизира аминокиселините;

премахва нежеланите химикали от черния дроб и бъбреците и поддържа здрава нервна система.

Витамин B6 е добър и за бременни жени, тъй като помага за развитието на плода.

Бананите са уважавани източници на витамин С

Може да не свързвате бананите с витамин С, но средният банан ще осигури около 10% от дневните ви нужди от витамина!

Как помага витамин C на тялото ви:

предпазва тялото от увреждане на клетките и тъканите;

Помага за абсорбирането на желязото;

Вашето тяло произвежда колаген - протеинът, който държи кожата, костите и тялото заедно, и подпомага здравето на мозъка чрез произвеждане на серотонин – хормон, който засяга нашия цикъл на сън, настроения и преживявания на стрес и болка.

Манганът в бананите е добър за вашата кожа

Един среден банан осигурява приблизително 13% от дневните нужди от манган. Манганът помага на тялото да произведе колаген и предпазва кожата и другите клетки от увреждане на свободните радикали.

Калият в бананите е добър за здравето на сърцето и кръвното Ви налягане

Среднен размер банан ще осигури около 320-400 mg калий, което отговаря на около 10% от дневните ви нужди от калий.

Калият помага на тялото ви да поддържа здраво сърце и кръвно налягане. В допълнение бананите са с ниско съдържание на натрий. Ниската натриева и висококалиева комбинация спомага за контролиране на високото кръвно налягане.

Бананите подпомагат храносмилането и да помогнат за потушаването на стомашно-чревните проблеми

Средният банан ще осигури около 10-12% от ежедневните нужди от фибри.

Разтворимите и неразтворимите фибри играят важна роля за вашето здраве. Разтворимите фибри помагат на организма да контролира нивото на кръвната захар и да се отърве от мастни вещества като холестерол. Неразтворимите фибри улесняват редовното прочистване на червата.


 

Как да спортувате със семейството си?


Влизането във форма е трудно. Независимо дали ще решите да посещавате фитнес зала или ще решите да се упражнявате у дома, трудно е да отслабнете сами. Ако сте се мъчили да свалите килограми и да влезете във форма, може би е време да се включите в семейството си. Имайте предвид, че приспособяването като семейство не означава, че трябва да похарчите много пари за скъпо оборудване за тренировка. Всъщност е възможно да се съчетаете без сериозна финансова инвестиция. Ето как.

Пускайте музика

Кога за последен път вие и вашите деца танцувахте заедно? Ако сте като повечето родители, може да сте прекалено зает с домашните работи, срещите и дейностите след училище, за да танцувате, но е време да започнете да се занимавате с децата си. Този уикенд включете радиото или някои от любимите си песни и танцувайте около къщата с децата си. Обмислете да настроите таймер, така че да танцувате поне за половин час. Не се притеснявайте да танцувате глупаво!

Разходете се
Ходенето е един от най-добрите начини да отслабнете и да подобрите своята физическа издръжливост. Нямате нужда от бягаща пътечка, за да можете да ходите. Вместо това, вземете семейството си. Един от най-добрите начини да се насладите на ходенето с вашето семейство е да превърнете упражнението в игра. Помислете за играенето на Pokemon Go и за хващането на покемон във вашия квартал. Можете също така да изтеглите приложение педометър на телефона си, за да проследите колко сте далеч. Това не трябва да е нещо фантазия. Направете списък с няколко неща, които можете да потърсите в ходенето си. Например, можете да опитате да намерите синя къща, голям лист, малко бръмбърче или червена кола.
Играй игра
Ако имате конзола за игри, помислете дали да играете заедно у дома танци или упражнения с нейна помощ. Тези игри могат да бъдат много забавни и ще ви помогне да изгорите много калории за кратко време. Уверете се, че пиете много вода, докато играете танцуващи видео игри, тъй като е лесно да се дехидратирате.
Независимо от това как вие и вашето семейство решите да се приспособите, не забравяйте, че е важно да прекарвате време заедно по здравословни начини. Скоро ще откриете, че не само растете заедно като семейство, но и вие растате по-здравословно.


 

Защо трябва да похапваме диня?


Динята съдържа предимно вода – около 92 процента – и е пълна с полезни хранителни вещества. Всяка хапка съдържа значителни нива на витамини А, В6 и С, много ликопен, антиоксиданти и аминокиселини. Има дори и малко количество калий. Освен това е без мазнини, много ниско съдържание на натрий и има само 40 калории на чаша.

"Храните, които са с високо съдържание на антиоксиданти и аминокиселини, позволяват на тялото ви да функционира оптимално", каза Ангела Лемънд и Плано, диетолог, диетолог и говорител на Американската академия по хранене и диететика. "Антиоксидантите помагат да се предотвратят увреждания и рак. Аминокиселините са основен градивен елемент за протеините, а те се използват почти във всяка жизнена функция на организма."

Учените са забелязали високите нива на ликопен в динята – около 15 до 20 милиграма на 2 чаши, което, според Националната борба за популяризиране на дините, е едно от най-високите нива на всякакъв вид пресни продукти. Ликопенът е фитонутриент, който е естествено съединение в плодовете и зеленчуците, което реагира с човешкото тяло, за да предизвика здрави реакции. Това е и пигментът, който дава червеният цвят на дини, домати, червени грейпфрути и гуава.

Ликопенът е свързан със здравето на сърцето, здравето на костите и профилактиката на рака на простатата. Също така е мощен антиоксидант, който смята, че има противовъзпалителни свойства, според Виктория Жарзабковски, диетолог от Института за фитнес в Тексас в Тексаския университет в Остин.

 

Колкото по-червена е динята, толкова по-висока става концентрацията на ликопен. Бета-каротинът и съдържанието на фенолни антиоксиданти също се увеличават, когато динята узрява. "Бета каротинът е антиоксидант, намиращ се в червено-оранжеви плодове и зеленчуци, който помага за имунитета, кожата, очите и предотвратяването на рака", каза Лемънд.

Изследване от 2011 г. в сп. "Състав и анализ на храните", в което са изследвани пет вида диня на четири стадия на зреене, установи, че бяла диня има почти нулев бета-каротин. Докато е напълно червено, плодът се превърна в отличен източник на фитонутриент.

Последни проучвания са установили, че семената на динята са чудесно питателни, особено ако са покълнали. Те са с високо съдържание на белтъчини, магнезий, витамин В и добри мазнини, според анализ на Международния вестник за хранителни и хранителни науки.

Дините са полезни за цялостната хидратация на тялото и това е страхотно нещо ", казва Лемънд." Той казва, че можем да получим 20-30% от нашите водни нужди само чрез нашата диета и такива храни със сигурност ще помогнат. "Освен това сокът им е пълен на добри електролити. Това дори може да помогне за предотвратяване на топлинен удар.

За спортистите: пиенето на сок от диня преди интензивна тренировка спомага за намаляване на болката на мускулите и сърдечната честота на следващия ден, според проучване от 2013 г., публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry. Това може да се дължи на аминокиселините на дините цитрулин и аргинин, които спомагат за подобряване на кръвообращението.

Изследване от 2015 г., публикувано в списание Journal of Applied Physiology, показва, че цитрулинът в динята може да спомогне за подобряване на атлетичното представяне. Участниците в изследването, които приемали добавки от цитрулин, са имали подобрено представяне с по-голямо производство на енергия при упражнения с висока интензивност като колоездене и спринт.


Защо играта на криеница е полезна на нашите деца


Има ясни когнитивни предимства при игра на криещи се игри. Криеницата ги кара да се забавляват, но също така ги учи на концепцията за постоянство на обекта; че нещата все още могат да съществуват, макар и да не могат да ги видят. Търсенето на обекти или хора насърчава децата да използват въображението си и им помага да развиват умения за решаване на проблеми, когато се опитват да измислят най-доброто място да се скрият или да намерят целта си. Те дори могат да започнат да оценяват концепцията за обема, когато се опитват да намерят най-малкото скривалище, в което могат да се впишат. Също така им дава възможност да развият своите социални умения, докато играят с другите, да се учат да се справят с конфликти между участниците, да се обръщат и да упражняват другите умения, които ще им позволят да работят ефективно в отбори.

Играенето на скривалище дава на детето някои ценни физически ползи, тъй като упражнението помага да се изгради издръжливост и спомага за развитието на мускулите. Предизвикателството да влезеш в перфектното скривалище ще помогне да се подобри баланса, гъвкавостта и координацията им.

Всяка физическа активност включва риск, а криеницата не се различава. Важно е да имате някои основни правила, като например поставянето на безопасна зона, в която децата да се ограничат, да забранят катеренето над определена височина и да посочите скривалищата, които трябва да избягват. Също така е добра идея да имате организиран сигнал за края на играта само в случай, че не можете да намерите детето, което е намерило гениално скривалище или ако играта е свършила късно и е време да се прибера вкъщи. Накрая, най-добрият начин да държите децата в безопасност, докато играете тази игра, е надзорът.

Играенето на криеница е традиционна част от нашето детство и с предимствата, които дава на растящите деца, това е традиция, която трябва да се води в бъдеще. Така че затворете очите си, бройте до десет и... Започнете търсенето!


 

Как да научим децата да работят, докато играят?


Малките деца искат да бъдат част от вашия свят. За тях работата е толкова забавна, колкото играта. Най-добрият начин да насърчите детето ви да изпробва нови умения е да покажете точно и бавно по прости начини, които той може да разбере. След това му дайте време за практика и да му позволете да направи собствените си грешки и ги коригирайте. Опитайте да погледнете света от гледната точка на вашето дете. Като му дадете ясни граници и внимателни насоки, можете да му позволите да се научи как да върши нещата за себе си и да му дадете самоуважение и увереност, следвани от независимост.

Въпрос на размера

Първата стъпка е да се търсят инструменти и прибори, които са правилният размер за вашето дете. Повечето от задачите, които малките деца могат да направят, са много по-лесни, ако разполагат с оборудване в размер, който е подходящ за тяхната възраст. Повечето родители могат да намерят детски четки за зъби, но има и детски чаши, чинии, вилици, лъжици и т.н.

Истинското нещо

Децата могат лесно да разбъркват неща, да измиват зеленчуци или да се научат как да подреждат масата. Децата не винаги искат да правят това, което ние правим, и не е добра идея да накарате детето ви да мие чинии, когато наистина иска да си играе.

Купете прибори за хранене за деца. Когато децата питат или показват, че искат да помогнат, бъдете готови да им покажете как. И ако сте отделили време да организирате кухнята си, за да осигурите малка работна маса и някои основни детски инструменти, те са по-склонни да поискат, да помогнат и да го правят отново и отново.

Стъпка по стъпка

Много от нещата, които правим всеки ден, включват различни умения, всяко от които научаваме през живота си. Чрез разбиване на задачите на малки стъпки, можете да помогнете на детето ви да овладее всяко ниво на трудност. Използвайте този подход, когато искате да научите детето си как да сортирате чисти чорапи в прането или да поставите цветя във ваза. Помислете за всяка стъпка и как можете лесно да я следвате. Обяснете всяка стъпка само с няколко думи, докато я демонстрирате, така че детето ви се концентрира върху това, което правите, а не върху това, което казвате. След това оставете детето да практикува, докато не се справи безупречно във всеки един етап. Да се ​​научиш да караш велосипед е добра аналогия. Когато децата са готови, родителите често им дават триколка и им позволява да се научат как да управляват и как да работят педалите. Тъй като са безопасни като триколките, те обикновено нямат спирачки и внимаваме къде да оставим децата ни да ги вози. В крайна сметка идва времето, когато децата поискват "велосипед на голямо дете". Родителите избират велосипед, който е подходящ за тяхното дете, и е оборудван с помощни колела. Тези допълнителни колела спомагат за поддържането на колелото в изправено положение и позволяват на вашето дете да свикне с педалите, управлението и спирачките. Бавно, те стават все по-уверени, докато не ни помолят да премахнем помощните колела. Стъпка по стъпка, този процес на овладяване на ежедневието се улеснява чрез внимателно планиране и обучение и подкрепа от страна на родителите. Уроци като тези продължават, докато детето ви расте. Процесът на преподаване на тийнейджърите да шофират е добър пример за умения от ежедневието. Наблюдаването как да се справяте с конфликти с приятели, да управлявате спестяванията и да планирате малко парти, са други примери. Може би едно от най-трудните неща, които трябва да вършим като родител, след като научим децата си за нови умения, е да им позволим да продължат да изпълняват тези задачи като част от ежедневния си живот, без да се затрудняват. Никога не бихме предполагали, че едно дете, което се е научило да кара колело, ще се върне на помощни колела, но колко често продължаваме да обличаме и обуваме детето, след като то е в състояние да ги постави без наша помощ?


Децата са едни малки изследователи


Децата имат вродено чувство за откриване. Насърчете детето си да наблюдава света и да усеща всичко като чудо в него. Мария Монтесори вярва, че всички деца се държат като "малки учени", тъй като са склонни да наблюдават и да следят "какво ще стане" открития за техния свят. Кърмачетата и малките деца тестват средата, за да видят какво се случва, когато например изхвърлят играчка от високото си креватче или играят с водата в банята. Този стремеж към откриване продължава да се развива, докато растат и стават по-авантюристични в нещата, които те изпробват – да направят кални замъци в градината, например. Те се раждат с великолепно въображение и стремеж към изследване на света. Насърчете това в детето си – помогнете му да открие красотата и чудото на всичко около нея.

Светът на децата

Не забравяйте, че светът на вашето дете е близо до земята. Да видиш живота от неговата гледна точка може да ти помогне да преоткриеш усещането за чудо на едно малко дете. Имайте предвид бавно движещите се темпове на неговия свят. Следвайте интереса на детето си и бъдете готови да изследвате всичко, което улавя интереса й – например калинка или цвете. Не бъдете нетърпеливи, когато това се случи. Най-добрият начин децата да се учат е да усещат и правят нещата, а не като им бъде разказвано за тях. Това е особено вярно, когато са млади, но се отнася и за по-големи деца и дори за възрастни. Когато децата са млади, те не само учат неща, те се учат как да учат. Никоя книга, колкото и илюстрации да има, не може да опише света и да замести стойността на времето за изучаване на истинските неща. Книгите и другите материали помагат на децата да съберат в умовете си тези мощни впечатления и преживявания, но предимно трябва да е наблюдението и практическия опит.

 

Външният свят

Децата обичат да бъдат на открито, да се скитат, да катерят дървета, да събират плодове и… покемони. Те обичат да се грижат за семейната градина или да хранят малки животни като патици, зайци и пилета. Те градят спомени за цял живот за дните, прекарани в пещерата с родителите си в гората, игрите в рекичката или разходките по плажа в търсене на мидички. Вероятно ще започнете живота на детето си на открито, като я изведете за малки екскурзии в количката си или я носите на гърба си. Отделете време да я представите на вашия свят. Дори и много млади бебета поглъщат гледките и звуците. И миризмата на цветя в градината, шумолящият вятър. Всичко това оставя силно и трайно впечатление. Независимо дали е лято, есен, пролет или зима, всеки сезон има своя собствена красота. Посочете малки неща: малко цвете, красиво камъче, перфектно есенно листо. Когато детето ви поотраства, започнете да посочвате познати неща, докато вървите.

- Виж, има къщата на баба! Какви прекрасни цветя израства извън нейната врата! Или: – Добре, Мери, виждате гнездото, което тези птици са построили в дървото?

Командири на планетата

Друга ключова идея на Монтесори е, че децата са настойници на Земята и трябва да се научат да се грижат за нея в бъдеще. Научете децата си за почитат живота. В края на краищата ние всички сме част от мрежата на живота, зависим от деликатното равновесие в естествения свят за собственото ни съществуване. Например, децата често се научават да мислят за почвата като "мръсотия", дума, която предполага нещо лошо за много хора. Научете ги да уважават добрата, богата почва и целия живот, който поддържа нашата планета. Подчертайте необходимостта да се отнасяте внимателно към всяко живо същество. Учете детето си да не събира листа и цветя безцелно, а после ги хвърля настрана, а да ги събере само за добра цел. Понякога е добре да се съберат диви цветя, след това да се изсушат или да се поставят във ваза с вода, за да се съхранят толкова дълго, колкото е възможно, но никога да не се изхвърля едно растение или цвете. Учете детето си да ходи нежно на Земята, като вземе само това, от което се нуждае. Насърчете детето си да се наслаждава на гората и ливадите, без да оставя нищо зад себе си. Научете я никога да не изхвърля отпадъци. Ако видите боклук на земята, вземете го и го носете с вас, докато не бъде изхвърлен. Това е особено вярно за бутилки, стъкло, кутии и пластмасови торбички, които не само са грозни, но и могат да навредят на животните.


 

Няколко атрактивни начина за задържане на вниманието на детето


Дали вашето дете има пълна кутия за играчки, но играе само с няколко от тях? Играчките, които правят само малък, ограничен брой неща, често се изхвърлят настрана. Те са забавни за известно време, но скоро стават твърде предсказуеми. Това отегчава децата. Така че те намират нещо друго, с което да играят, а скучните играчки завършват на дъното на кутията за играчки. Най-добрите играчки са тези, които изискват въображение и могат да бъдат използвани по различни начини. Ето десет играчки, които са подходящи за поддържане на вниманието на вашето дете.

1. Лего: Лего са един от най-простите видове играчки, но техните възможности са ограничени само от въображението на детето. По-малките деца могат да ги използват за такива учебни дейности като преброяване на и пресмятане на добавяне и изваждане. Блоковете осигуряват многобройни възможности за учене и задържат децата заети.

2. Кукли и пълнени животни: Децата обичат да се преструват, че техните кукли, екшън фигури и пълнени животни са истински хора или животни с човешки характеристики. Това може да им осигури часове забавление. Те могат дори да играят с две или повече в даден момент, като правят различни гласове за всеки един. Това не е само забавно за тях, но и за вас, докато наблюдавате тази игра.

3. Play-Doh: Вероятно сте играли с Play-Doh, когато сте били дете и вероятно имате приятни спомени за това. Подобно на лего, Play-Doh позволява на децата да направят всичко, което могат да си представят. Фабриките и инструментите, които можете да купите правят играта още по-забавна.

4. Влакчета: Влакчетата мгат да се използва по много начини. Децата могат да я използват, за да транспортират своите играчки от едно място на друго, но това е само началото. Тя може да служи като средство за пълнене на животни или кукли.

5. Художествени пособия: Budding Picasso е играчка, с която детето може да прекара чсове в създаването на нови шедьоври. Изкуството е чудесен начин да държите децата заети, защото насърчава творчеството и самочувствието. И вие получавате допълнителен бонус – нови хладилни декорации, например.

6. Музикални инструменти: Повечето деца обичат музиката. Единственото нещо, по-добро от това да го слушаш, е да си я правиш сам. Ако реалните музикални инструменти не са опция, съществуват барабани-играчки, ксилофони, и други, с които децата могат да играят. Те дори биха могли да съберат други деца заедно и да формират група.

7. Домакинство или градинарски инструменти: Децата обичат да имитират дейностите на възрастните. Кухненски комплект, прахосмукачка или набор от инструменти за градинарство могат да им помогнат да го направят по-точно. Можете да ги привлечете, за да ви помогнат, когато вършите домакинска работа или работа в двора. Те ще останат заети и ще почувстват чувство за постижение.

8. Пясъчни замъци: Пясъчна замъци, пълна с играчки, предоставя многобройни възможности. Децата могат да научат много, като играят в пясъка. Те могат да използват пръчки, за да правят дизайни, да добавят вода и да играят със своите играчки.

9. Дрехи за обличане: Играта с дрехи позволява на децата да съчетаят дрехи и да се преструват на някого. Не е нужно да купувате рокля. Просто излезте от всички стари дрехи, които можете да намерите и оставете въображението им да се освободи!

10. Топки: топките не само задържат детето, но и насърчават физическата активност. Има много начини, по които децата могат да играят с тях, така че никога да не са скучни.

 

Кайсиите – полезни за костите и клетките в тялото


Кайсиите са изключително питателни и с разнообразни ползи за здравето.

Те съдържат много витамини и минерали, в допълнение към фибри и антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на риска от няколко хронични заболявания.

Можете да консумирате кайсии пресни или сушени. Сушените кайсии са известни с подобряването на няколко здравословни състояния, включително запек и остеопороза.

В тази статия са изброени 7 доказателства, основаващи се на доказателства за предимствата на пресните и сушените кайсии.

Те съдържат множество хранителни вещества

Кайсиите са с впечатляващо високо съдържание на хранителни вещества. Те съдържат над 15 различни витамини и минерал.

Ето преглед на хранителните профили на кайсиите:

Те са със сравнително ниско съдържание на калории, но съдържат сравнително голямо количество важни витамини и минерали. Една кайсия съдържа следните хранителни вещества:

Калории: 30

Въглехидрати: 8 грама

Фибри: 1 грам

Захар: 7 грама

Витамин А: 5% от НИРД

Витамин С: 10% от НИРД

Витамин К: 5% от НИРД

Калий: 3% от НИРД

Мед: 2% от НИРД

Както споменахме, кайсиите са богати на антиоксиданти, които са полезни за намаляване на възпалението и защита на клетките от увреждане от свободните радикали.

Те са особено богати на полифеноловите антиоксиданти, които имат положително въздействие върху здравето на костите и могат да спомогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания и диабет.

Всъщност някои изследвания показват, че кайсиите съдържат два пъти по-голямо количество полифенолови антиоксиданти, отколкото други популярни плодове, като нектарини и праскови.

Много изследвания са установили, че полифенолите в кайсиите имат мощни противовъзпалителни ефекти, както и способността да предотвратяват увреждания на клетките, които често водят до заболявания.

В едно изследване кайсиите намаляват значително възпалителните маркери, свързани със ставни и белодробни заболявания.

И все пак, докато всички тези открития са обещаващи, са необходими повече човешки изследвания.

Кайсиите могат да стимулират здравето на костите

Кайсиите могат да бъдат полезни за подобряване на здравето на костите.

Някои проучвания свързват консумацията на кайсии с намален риск от инвалидизиране на костни състояния като остеопороза и остеопения, които се характеризират с ниска костна плътност

Не само е доказано, че кайсиите предотвратяват костната загуба, но също така могат да имат потенциал да възстановят костната загуба, която вече е настъпила.

Освен това, изследванията показват, че консумиращите сушени кайсии сливи могат да повишат нивата на някои хормони, които участват в образуването на кости.

Сините сливи също съдържат няколко витамини и минерали, които имат костно-защитни ефекти, включително витамин К, фосфор, магнезий и калий.


 

Защо са полезни прасковите?


Според проучване от Texas A & M, плодове като праскови, сливи и нектарини са доказали, че предотвратяват заболявания, свързани със затлъстяването, като диабет, метаболитен синдром и сърдечно-съдови заболявания.

Проучването показва, че плодовете имат биоактивни и фенолни съединения против затлъстяване и противовъзпалителни свойства, които също могат да намалят лошия холестерол (LDL), свързан със сърдечно-съдовите заболявания.

Авторите отдават ползите на четири основни фенолни групи в тези плодове: антоциани, хлорогенни киселини, кверцетини и катехини, всички от които работят заедно и се допълват взаимно, за да се борят със заболяванията, свързани със затлъстяването.

Рак

Като отличен източник на силен антиоксидант витамин С, прасковите могат също да помогнат за борба с образуването на свободни радикали, за които е известно, че причиняват рак.

Освен това високите количества фибри от всички плодове и зеленчуци са свързани с понижен риск от колоректален рак.

Кожа

Антиоксидантният витамин С може да намали бръчките, да подобри цялостната текстура на кожата и да помогне за борба с уврежданията на кожата, причинени от слънцето и замърсяването. Витамин С играе също така жизненоважна роля при образуването на колаген, поддържащата система на вашата кожа.

Диабет

Друго изследване от Texas A & M показа, че прасковите и екстрактите от сливите са ефективни при убиването на най-агресивните видове клетки на рак на гърдата и не увреждат нормалните здрави клетки в процеса.

Проучванията показват, че диабетици тип 1, които консумират високо съдържание на фибри, имат по-ниски нива на глюкоза в кръвта, а диабет тип 2 може да подобри кръвната захар, липидите и нивата на инсулина. Една средна праскова осигурява около 2 грама фибри.

Диетичните насоки за американците препоръчват 21-25 г / ден за жените и 30-38 г / ден за мъжете.

Сърдечно здраве

Съдържанието на фибри, калий, витамин С и холин в прасковите поддържа здравето на сърцето. Увеличаването на приема на калий заедно с намаляването на приема на натрий е най-важната хранителна промяна, която човек може да направи, за да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, според д-р Марк Хюстън, асоцииран клиничен професор по медицина в Медицинската школа Vanderbilt и директор на Института по хипертония в болница "Свети Тома" в Тенеси.

В едно проучване тези, които консумират 4069 mg калий на ден, имат 49% по-нисък риск от смърт от исхемична болест на сърцето в сравнение с тези, които консумират по-малко калий (около 1000 mg дневно).

Здравето на очите

По-високият прием на плодове (3 или повече пъти дневно) е показал, че намалява риска и прогресията на свързаната с възрастта макулна дегенерация.

Важно е да се отбележи, че ползите от консумацията на всякакви видове плодове и зеленчуци, включително праскови, са безкрайни. Тъй като потреблението на растителна храна се повишава, рискът от всички заболявания, свързани с начина на живот (като затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания) намалява. Високият прием на плодове и зеленчуци също се свързва със здрав тен и коса, повишена енергия, по-малко тегло и по-нисък риск от смърт.


 

Защо трябва да играем с децата (част 1)


Докато децата се нуждаят от време, за да играят сами и с други деца, изследванията показват, че времето за игра с родителите също е важно.

Децата искат да прекарват време с родителите. Това ги кара да се чувстват специални. Родителите трябва да намерят време да играят редовно с децата си. Това трябва да включва игра с един възрастен или с всички възрастни и деца в дома. Ако сте самотен родител или имате само едно дете, от време на време поканете семейство или приятели да играят.

В игрите – нека детето да развие темата. Влезте в техния свят. Задавайте въпроси. Играйте заедно. Бъдете наивни заедно с тях и се забавлявайте. Избягвайте прекаленото. Знайте кога е време да спрете.

Също така, когато е подходящо, родителите могат да използват кукли, за да действат в реални ситуации, които могат да преподават решаване на проблеми или социални умения. Нека марионетката да покаже погрешния начин да се справи с ситуацията. След това, заедно с приноса на детето, действайте по-добре. След това нека детето направи същото.

Още възможности:

– Играйте на открито. Хвърляйте топки. Водете децата на люлки. Направете кални замъци. Отидете на разходка около квартала.

– Играйте игри с карти; или бордови игри – глупави и чалнати детски игри. Помогнете им да се научат да печелят и да губят. Похвалете ги. Насърчете ги. Смейте се с тях.

– Включете се заедно в кооперативна игра. Изградете пъзел като семейство. Изпечете бисквити. Нарисувайте картина.

– Слушайте музика заедно. Пейте заедно. Правете музика с подръчни инструменти – тенджери, ваци, чаши.

– Прочетете книга заедно. Задавайте въпроси. Помолете ги да променят историята или да направят нова.

– Гледайте филм заедно. Разберете какво харесват и как се чувстват. Открийте интересите на детето. Коментирайте и обсъдете всяко неприятно съдържание, било то думи или действия.

– Играйте игри за деца като: Познайте какво съм аз, криеница и др.

Помогнете на децата, когато покажат, че се нуждаят от тях или ги поискат. Използвайте го като време за преподаване на:

– търпение;

– разрешаване на проблем;

– социални умения;

– творчество;

Играенето с деца изгражда връзка, която ще продължи вечно. Тя позволява на детето да знае, че е обичано и ценено. Тя отваря вратата за споделяне на проблеми и опасения, когато възникне необходимост. То помага на родителя да се опознае уникалността на всяко дете. Той също така е страхотен редуктор на стреса при претоварени родители.

Семейните дейности са чудесни за цялото семейство. Те помагат да се развият силни семейни връзки. Може да се каже, че едно семейство, което играе заедно, остава заедно. Те също така са по-кооперативни, подкрепящи и имат отворена комуникация. Тези качества се изплащат в големи дивиденти чрез увеличаване на самоуважението, социалните умения и чувството за връзка, което помага на децата и тийнейджърите да използват разумна преценка, когато се сблъскват с трудности и изкушения.


Моралните принципи при децата при обучението им


Какви принципи могат да въведат учителите и родителите по отношение на образованието на малките деца? Джилиан Крейг, който беше част от учебното време с екипа на Шон и Тими, обяснява:

“Като учители и родители, ние следваме определени принципи на нашите роли. Често обаче тези принципи се припокриват и всичко, което трябва да направим, е да разпознаем и подсилим тези области.”

Задавайте правилните въпроси

Например, ако дъщеря ви излезе от класа си и я попитате: "Какво направи днес в клас?", тя може да отговори: "Аз кихнах". Тогава трябва да сте наясно, че ако искате да получите някаква полезна информация за това, ще трябва да промените въпросите си.

Въпреки че дъщеря ви е само на две години, разпитването на децата е естествено нещо. Искаме да знаем, че те са щастливи и уредени и че се учат. Правенето на това веднага след класа е добра стратегия, когато нещата все още са свежи и все още сте в училищната среда.

По същия начин може да даде възможност да задавате въпроси: "Какво (или кой) е то?"; "Какви цветове сте използвали?"; "Можете ли да ми покажете как сте го направили?"; "Харесахте ли да го направите?"; "Какви други неща ви харесваха днес?"; - С кого си играл? и така нататък.

Учителите също искат техните ученици да отразяват своите уроци, но особено с по-малките деца, това е много трудно. Отделянето на няколко минути в края на урока, за да попитате децата какво харесват или какво им е помогнало, винаги е добра идея. Най-полезно е, когато се пита "Защо?". За много малки деца, представянето му с илюстрации, които показват чувства –  забавно, вълнуващо, интересно, лесно, трудно и скучно и т.н. – често могат да помогнат за предизвикване на отговори. Използването на занаяти или книги с дейности за бързи реакции също е полезно. По-късно размисълът ще се превърне в саморефлексия, ако навикът бъде възстановен, като позволи на децата да разпознаят ценността в дейностите, които ги налагаме.

Укрепване на желаното поведение

Уроците от началото на годината трябва да съдържат теми и ценности, които са широко желателни, а не културно специфични. Те трябва да включват споделяне, помощ на приятели, съжаление и пришка, работа в екип и любезност.

В класната стая дейностите могат лесно да бъдат разработени така, че да насърчават учтиво и кооперативно поведение, но учителят трябва да осигури подкрепа за това. Също така насърчаването на положително поведение, когато играете с приятели или питате нещо, подкрепя огромния процес.

Подсилването на това поведение в и от класната стая ще донесе положителни ползи в бъдеще.

Избягвайте класирането

Това е аспект на ранното образование, което може да бъде трудно за родителите от различни образователни контексти, да се справят с тях. В много страни децата се оценяват и измерват спрямо техните връстници, за да влязат в детска градина. И все пак никога не трябва да класираме децата у дома.

Всяко дете има редица силни страни, но те няма да бъдат видими наведнъж. Липсата на квалификация означава, че децата могат да развият своите умения и да опитат нови в спокойна и естествена среда. Това също така означава, че учителите могат да изразходват по-голямо качество, като помагат на децата да развият тези умения, без да изпитват натиск да им присвоят степен.

Когато планираме уроци, трябва да вземем предвид всички наши обучаеми и разнообразните им потребности. Децата ще открият, че движението, четенето, писането им помагат да се научат. Децата използват комбинация от тях, а начинът, по който ги използват, не е поставен в камък. Тъй като децата придобиват нови умения, те разработват нови начини за решаване на проблеми и извличане на максимална полза от дейностите. По същия начин, у дома, предоставяйки набор от материали и играчки за деца, им позволява да експериментират с различни начини на учене.

От първостепенно значение е въпросът за доверието. Ако малките деца могат да използват английски по забавен, творчески и всеобхватен начин, надеждата е, че това ще доведе до сигурност, чрез която в бъдеще няма да видят английския като препятствие за преодоляване.


 

Храната и децата /част 2/


Не е изненада, че родителите може да се нуждаят от помощ, за да разберат какво означава да ядеш здравословно.

Добрата новина е, че нямате нужда от специалност за хранене, за да отглеждате здрави деца. Следвайки някои основни насоки, можете да помогнете да насърчите децата си да се хранят правилно и да поддържат здравословно тегло такова, каквото подобава на възрастта му.

Ето няколко ключови правила, които всеки родител трябва да познава.

Родителите контролират потока на храна вкъщи. Вие решавате кои храни да купувате и кога. Възрастните трябва да решават кои храни редовно се съхраняват в къщата. Разбира се, децата няма да гладуват. Ще ядат това, което е на разположение в шкафа и хладилника у дома. Ако любимата им закуска не е толкова питателна, пак можете да я купите от време на време, така че да не се чувстват лишени.

От храните, които предлагате, децата могат да избират какво ще ядат или дали изобщо ще ядат. Децата трябва да имат някаква дума по въпроса. Планирайте редовно хранене и закуски. От селекциите, които предлагате, нека да изберат какво да ядат и колко от тях искат. Това може да изглежда като твърде много свобода. Но ако следвате стъпка 1, децата ви ще избират само от храни, които купувате.

Нека децата да спрат да ядат, когато смятат, че са се нахранили. Много родители са израснали под правилото за чиста чиния, но този подход не помага на децата да слушат собствените си тела, когато се чувстват пълноценни. Когато децата забелязват и реагират на чувствата на пълнота, те са по-малко склонни да преяждат.

Предпочитанията за храна са разработени в началото на живота, така че предлагат разнообразие. Може да се наложи да сервирате нова храна няколко пъти, за да я приеме детето. Не принуждавайте дете да яде. При по-големи деца ги помолете да опитат една хапка.

Пренапишете менюто на децата. Кой казва, че децата искат само да ядат хот-дог, пица, бургери, макарони и сирене? Когато ядете, нека децата ви да опитат нови храни и те може да ви изненадат с желанието си да експериментират. Можете да започнете, като им позволите да опитат малко от всичко, което сте поръчали, или да поръчате предястие, за да опитате.

Без газирани напитки. Сода и други подсладени напитки добавят допълнителни калории и пречат на доброто хранене. Водата и млякото са най-добрите напитки за деца. Сокът е добре, когато е 100% натурален, но децата не се нуждаят от голяма част от него от 200 до 500 мл. са достатъчни за дете в предучилищна възраст.

Десертът. Когато десертът е награда за ядене на вечеря, децата по естествен начин придават по-голяма стойност на хапването. Опитайте се да останете неутрални за храните.

Храната не е любов. Намерете по-добри начини да кажете "Обичам те". Когато храните се използват, за да възнаграждават децата и да показват любов, те могат да започнат да използват храна, за да се справят със стреса или други емоции. Предлагайте прегръдки, похвала и внимание, вместо храна.

Децата правят това, което вие правите. Бъдете модел за подражание и се храните здравословно. Когато се опитвате да преподавате добри хранителни навици, опитайте се да зададете възможно най-добрия пример. Изберете хранителни закуски, яжте на масата и не прескачайте хапвния.


3 начина, с които да научим детето да пише по-лесно


Писането е от изключителна важност за децата. То развива добре двете полукълба и освен това е страхотен инструмент за креативност и себеизразяване. В днешната публикация ще ви запознаем с няколко бързи трика, с които да научите детето да пише по-лесно.

Тебешири

За да помогнете на детето ви да започне да се научава да пише още на 4-5, помислете за закупуването на тебешири. Размерът им улеснява малките ръце да се държат и да балансират правилно. Ако не можете да намерите тебешири, няма проблем. Може да се получи и със счупен пастел, половин креда или дори остатъка от вар.

Рисуване в кухнята

Вашето дете може да практикува писане с картофено пюре, захар, брашно или дори крем за бръснене. Разпръснете каквото и да е вещество, което използвате на масата, на плота или върху дървена дъска. Нека детето ви да използва показалеца си пръст, за да рисува или дори да пише букви или срички. Помогнете му да помни да го прави от ляво на дясно. Писането по този начин ще му помогне да научи как се чувства да изписва буквите, без да се притеснява как да държи молива или пастела.

Направете му редчета

Понякога децата не могат да усещат подредбата на буквите, когато пишат. Използването на разграфена на редове хартия и текстурирани повърхности може да помогне. За да получите текстурирана повърхност, накарайте детето си да постави хартията си върху нещо неравномерно, като шкурка или груб пластмасов фиксатор.

Използвайте цветове

Ако детето ви има проблем да остане с линиите, когато прави високи букви (като "Т") и букви с опашки (като "у"), може да направите линиите по-тесни. Използвайте три различни цветни маркера, за да проследите горната, средната и долната линия върху хартията. Това може да помогне на вашето дете да си спомни, че главните букви започват от червената линия (например), малки букви остават между синьо и жълто и букви с ченгел отиват под жълтото.


 

Как да накараме децата ни да се хранят по-добре


В тази публикация ще ви разкрием няколко хитрини, с които да стимулирате апетита на децата и да започнат да консумират дори неща, които не са им приятни.

Направете график.

Децата трябва да ядат на всеки три до четири часа: три хранения, две леки закуски и много течности. Ако ги планирате, храненето на детето ви ще бъде много по-балансирано и то няма да бъде гладно.

Планирайте вечери.

Ако мислите за седмично меню това е малко трудно, затова планирайте най-много 2 или 3 дни напред. Добрата вечеря не трябва да е фантазия, но трябва да бъде балансирана: пълнозърнест хляб, ориз или макаронени изделия; плод или зеленчук; и източник на протеини като постно месо, сирене или боб. Можете да правите обикновени супи и след това да ги замразите; когато нямате време ги затопляте и добавяте пълнозърнест хляб и купа от нарязани ябълки или пъпеши, като така лесно ще си гарантирате

Въведете бавно нови храни.

Ако децата ви не харесват някой нов вкус – казвайте им, че вкусовите им рецептори понякога трябва да свикнат с вкус, преди да им хареса. Героите биха направили чудеса. Кажете на детето, че Супермен яде грах, за да бъде силен. Това със сигурност ще накара детето да яде грах.

Приготвяйте храната по различен начин.

Ако децата ви не ядат даден зеленчук, експериментирайте с подправки и различни форми и комбинации. Едно дете би яло морков, ако е интересно приготвен, тънко нарязан и в добавка с друга негова любима храна.

Добавяйте фибри.

Повечето семейства не ядат достатъчно фибри на дневна база, а закуската е лесно място да ги набавим. Потърсете зърнени храни с високо съдържание на фибри.

Добавете соеви продукти.

Дори ако вашите деца нямат млечни алергии, соевото мляко е страхотен източник на здравословни фитохимикали. Децата не обичат соево мляко, но няма да забележат, ако се съдържа в някоя рецепта. Използвам соя с ниско съдържание на мазнини, в някои рецепти, които изискват мляко, като овесена каша, картофено пюре и сосове.

Поръсете малко захар.

За да ядат плодове, понякога трябва да ги поръсите с малко кафява захар. Децата имат нужда от допълнителна сладост и не бива да ги виним. Ако това е единственият начин да ги накараме да ядат даден плод или зеленчук, защо не?!

Накарайте децата да готвят. Ако децата ви се включат в избора или подготовката на храненията, те ще се интересуват повече от това какво са създали. Вземете ги в магазина и им позволете да избират продукти за вас. Ако са малко по-големи, позволете им да нарязват зеленчуци и да ги смесват в салата.

Намалете джънк фууда.

Не забравяйте, че вие, не вашите деца, отговаряте за храните, които влизат в къщата. Като имате по-малко вредна храна наоколо, ще принудите децата си да ядат повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и млечни продукти.


Няколко начина да помогнете на детето си да е успешно в училище


Ученето вкъщи не е за всяко семейство. Но всеки родител е домашен учител. Ето някои съвети, за да помогнете на всяко семейство да преподава умения на своите деца, докато са вкъщи.

Минимизиране на запаметяването: По-важно е да знаете как да намерите отговор, отколкото да го знаете. С факти и трикове, децата трябва да научат как да търсят в интернет, да използват индекс и да питат.

Позволете им да говорят: Важно умение за живот е способността да се ангажират хора от всички възрасти в разговор. Оставете детето да даде на сервитьорката поръчката си, помолете библиотекаря за помощ и развийте твърдо, традиционно ръкостискане.

Помощ при домашната работа: Проверката на домашната работа не е достатъчна. Понякога сядайте с ученика, за да видите как организира есета, смята по математика или чете литература. Обсъдете какво научава и как получава отговорите си.

Научете го да се интересува от местните събития: Рецесията настрана, посещаването на местни събития дава на децата по-голямо усещане за мястото си в света. Историята се случва навсякъде. Споделете любимото си детство или изследвайте някъде нови неща заедно.

Помислете дългосрочно: Една неуспешна проверка или лоша оценка вероятно няма да направи или да наруши успеха на детето. Споделете вашите неуспехи. Поддържайте перспектива. По-добре е да се насърчава ученето през целия живот.

Уверявайте се, че детето ви е свършило домашното: Нека детето ви да знае, че смятате, че образованието е важно и че домашната работа трябва да се извършва всеки ден. Можете да помогнете на детето си да се занимава с домашна работа, като отделите специално място за учене, установяване на редовно време за домашна работа и премахване на разсейването като телевизори и телефони по време на това време.

Накрая не забравяйте да похвалите всички усилия на вашето дете. Не забравяйте, че правенето на домашното му няма да му помогне в дългосрочен план.


 

Децата и технологиите


Спомнянето за добрите стари времена, когато растяхме, е паметно пътуване, което си заслужава да бъде взето, когато се опитваме да разберем проблемите, пред които са изправени децата днес. Само преди 20 години децата играеха навън през целия ден, караха велосипеди, играеха спортове и изграждаха крепости. Майсторите на въображаеми игри, деца от миналото, създават своя собствена форма на игра, която не изисква скъпо оборудване или родителски контрол. Децата от миналото се движеха ... много, а техният сетивен свят беше естествен и прост. В миналото семейното време често е било изразходвано за домакинска работа, а децата са имали очаквания да се срещат ежедневно. Трапезарията беше на централно място, където семействата се събираха, за да ядат и да говорят за деня си, а след вечерята се превърна в център за печене, занаяти и домашна работа.

Днешните семейства са различни. Влиянието на технологиите върху семейството от 21-ви век разчупва самата му основа и предизвиква разпадане на основните ценности, които отдавна са били тъканта, която обединява семействата. Родителите вече разчитат на комуникацията, информацията и транспортните технологии, за да направят живота си по-бърз и по-ефективен. Технологиите за развлечение (телевизия, интернет, видеоигри, iPad, мобилни телефони) напреднаха толкова бързо, че семействата почти не забелязаха значителното въздействие и промените в тяхната семейна структура и начин на живот. Изследването на фондация "Кайзер" за 2010 г. показва, че средностатистическите деца използват средно 7.5 часа на ден за развлекателна техника, 75% от тези деца имат телевизори в спалните, а 50% от северноамериканските домове имат телевизия през целия ден. Gone е Изчезнал е разговорът в трапезарията, като е заменен от малкия екран (на телефон, таблет или телевизор).

Децата сега разчитат на технологиите за по-голямата част от своята игра, като силно ограничават предизвикателствата пред творчеството и въображението си, както и ограничават необходимите предизвикателства пред своите тела, за да постигнат оптимално сетивно и двигателно развитие. Всичко това води до закъснение в постигането на важни етапи от развитието на детето, последващо отрицателно въздействие върху основните фундаментални умения за постигане на грамотност. Високоскоростни, младите хора днес навлизат в училище, борейки се за саморегулиране и умения за внимание, необходими за ученето, като в крайна сметка се превръщат в значителни проблеми при управлението на поведението на учителите в класната стая.

И така, какво е въздействието на технологията върху развиващото се дете? Детските сензорни, моторни и привързани системи от биологична гледна точка не са се развили биологично, за да се приспособят към този заседнал и разочарован свят на съвременната технология. Въздействието на бързо развиващата се технология върху развиващите се деца е довело до увеличаване на физическите, психологическите и поведенческите разстройства, които здравните и образователните системи току-що започват да откриват. Детското затлъстяване и диабетът са национални епидемии както в Канада, така и в САЩ, причинно свързани с прекомерно използване на технологиите. Диагнозите на ADHD, аутизъм, разстройство на координацията, забавяне на развитието, неразбираема реч, трудности при ученето, разстройство на сетивната обработка, безпокойство, депресия и нарушения на съня са свързани с прекомерна употреба на технологиите и се увеличават с тревожна скорост. Неотложният преглед на критичните фактори за постигането на основните етапи от развитието и последващото въздействие на технологията върху тези фактори биха помогнали на родителите, учителите и здравните специалисти да разберат по-добре сложността на този проблем и да помогнат за създаването на ефективни стратегии за намаляване на използването на технологиите.

Четири критични фактора, необходими за постигане на здравословно развитие на детето, са движението, връзката с човека и излагането на природата. Тези видове сензорни входове осигуряват нормално развитие на индивида, двустранната координация, оптимални състояния на възбуда и саморегулиране, необходими за постигане на фундаментални умения за влизане в училище. Малките деца се нуждаят от 2-3 часа на ден активна игра, за да постигнат адекватна сензорна стимулация на техните вестибуларни и тактилни системи. Стимулираното стимулиране, получено чрез докосване, прегръдка и игра, е от решаващо значение за развитието на практиката или планираните модели на движение. Докосването също така активира парасимпатиковата система, понижаваща кортизола, адреналина и безпокойството. Природата и "зеленото пространство" има не само успокояващо влияние върху децата, но и възстановяването на вниманието и насърчава обучението.


Няколко начина, с които да научим децата си на STEM умения


Учителите и изследователите се съгласяват, че ранният опит в грамотността е важен за когнитивното и езиковото развитие на децата. През последните 30 години е налице силно движение за насърчаване на грамотността на децата. Това доведе до изобилие от информация за начина, по който родителите могат да направят това.

Това е нещо добро и трябва да продължи, като се има предвид значението на ранните грамотност и как това води до по-късен успех в училище и живот.

Но в допълнение към ранните умения за ограмотяване, ние също трябва да насърчаваме ранните STEM (наука, технология, инженерство и математика) умения. Ранното детство е естествената отправна точка за обучение по STEM, тъй като малките деца са любопитни и искат да проучат средата си.

Децата са много способни за STEM, а техните знания и умения често се подценяват значително от възпитателите и родителите.

Насърчавайте децата да забелязват нещата

Децата забелязват неща в околната среда, като промени в сезоните, нови пъпки по растенията или начина, по който нещата се движат във вятъра. Те често са по-внимателни от възрастните, особено когато сме заети да мислим за ежедневните проблеми. Споделяйте наблюденията си с децата си и използвайте езика, свързан с наблюденията, като например забелязване и наблюдение.

Наблюдението е най-фундаменталният научен процес. Създаваме хипотези и събираме данни от наблюденията. С практиката децата могат да преминат от забелязването на общи черти в по-детайлни или научни характеристики.

Насърчавайте децата да описват нещата, които виждат и правят

Помолете децата да описват нещата, които виждат и правят. Когато детето ви вижда калинка, помолете го да го опише – какъв цвят, форма и размер има това насекомо.

По същия начин, когато детето ви твори нещо, помолете го да опише това, което прави (или ще прави). Можете да прецизирате онова, което описват и да ги насърчавате да разширяват думите си, да увеличават техния речник и увереност в използването на езика STEM.

Само децата, които са имали определени видове езикова социализация, вероятно ще изберат да учат STEM в по-късен етап от живота. Използвайте думи като предсказване, експериментиране и т.н.

Питайте „какво“, а не „защо“

Задавайте въпроси, които се съсредоточават върху това, което детето ви може да вижда или прави, а не защо. Това ще позволи на детето да отговори уверено на въпроси. „Какво се случва с мехурчетата?“ е много по-лесно за тях, отколкото „Защо балоните се придържат заедно?“ и насърчава по-нататъшнота дискусия между вас и детето.

Искаме да разширим разговорите, а не да ги спираме с въпроси, на които децата (и често родителите) не могат да отговорят. Добре е по-късно да разберете защо балоните се придържат заедно или каквито и да е други въпроси, но на първо място, задайте такива, на които децата могат да отговорят.

Насърчавайте децата да смятат в ежедневието

Децата трябва да могат повече от това да броят. Децата трябва да знаят, че „едно“ е равно на един обект, „две“ се равнява на два предмета, „три“ се равнява на три предмета и т.н.

Родителите могат лесно да развият това умение, като поискат децата да съберат пет клечки или две яйца за сместа на тортата.

Насърчавайте децата да мислят за пространството около себе си

Ако те гледат картата на зоологическата градина, попитайте ги къде са кенгурута или лъвовете. Когато пътувате до уроци по плуване, помолете ги да дадат указания как да стигнете до там.

Можете още да ги помолите да си припомнят забележителности, когато шофирате някъде, където обикаляте редовно, например къде живее баба. Може ли детето ви да разпознае къщата ви от снимка? Изследвания показаха ясни връзки между пространствените умения и уменията на STEM.

Децата могат да развият комплексни разбирания за света около тях с правилните насоки от възрастните. Ранните STEM умения могат да настроят децата за по-късно обучение в областта. Ние искаме децата да бъдат уверени и общуващи. Имаме нужда от деца да чувстват, че могат да „правят“ STEM, както и да разбират и говорят езика му.

За разлика от материалите за ограмотяване, все още има много малко ресурси за родителите за това как да се развиват ранните STEM умения на децата. Но в ежедневието има много възможности родителите да развиват тези умения – те просто трябва да бъдат запознати с тях.

Родителите не е нужно да купуват скъпи играчки, научни комплекти или работни книги, с които децата да играят.

Запомнете, чакането на децата да започнат училище, за да научат повече за STEM, е твърде късно.. Родителите могат да помогнат на децата си да бъдат способни и уверени в STEM от най-ранна възраст.


 

 

Бадемите – вкусни и полезни (част 2)


Бадемите могат да помогнат при контрола на кръвната захар

Ядките са с ниско съдържание на въглехидрати, но са с високо съдържание на здравословни мазнини, протеини и фибри.

Това ги прави идеален избор за диабетици.

Друго нещо, което дават бадемите, е забележителното им количество магнезий.

Магнезият е минерал, участващ в повече от 300 телесни процеси, включително в контрола на кръвната захар

Настоящият препоръчителен прием на магнезий е 310-420 mg. Две малки шепи бадеми осигуряват почти половината от този важен минерал.

Оказва се, че 25-38% от диабетици тип 2 са с недостиг на магнезий и коригирането на недостига значително понижава нивото на кръвната захар и подобрява функцията на инсулина.

Интересното е, че хората без диабет също виждат значително намаляване на инсулиновата резистентност, когато се допълват с магнезий.

Това показва, че високите магнезиеви храни (като бадеми) могат да бъдат от полза за предотвратяване на метаболитния синдром и диабет тип 2, и двата от които са масови здравословни проблеми днес.

Магнезият също регулира нивата на кръвното налягане

Магнезият в бадемите също може да помогне за понижаване на нивата на кръвното налягане.Високото кръвно налягане е един от водещите фактори за сърдечни пристъпи, удари и бъбречна недостатъчност.

Недостигът на магнезий е силно свързан с проблемите на кръвното налягане, независимо дали сте с наднормено тегло или тип 2.

Проучванията показват, че коригирането на магнезиев дефицит може да доведе до значително намаляване на кръвното налягане.

Като се има предвид, че повечето възрастни в САЩ не отговарят на хранителните препоръки за магнезий, добавянето на бадеми към диетата може да има огромно въздействие.

Бадемите могат да понижат нивата на холестерола

Повишаването на нивата на LDL липопротеините ("лошия" холестерол) в кръвта е добре известен рисков фактор за сърдечни заболявания.

Това, което ядете, може да окаже значително въздействие върху нивата на LDL и някои проучвания показват, че бадемите са ефективни.

16-седмично проучване при 65 преддиабетични пациенти установява, че диетата с 20% калории от бадеми намалява нивата на LDL холестерола със средно 12,4 mg / dL.

Друго проучване установява, че шепа и половина (42 грама) бадеми дневно понижават LDL холестерола с 5,3 мг, като същевременно поддържат "добрия" HDL холестерол.


Бадемите – полезни и вкусни


Бадемите са невероятно популярна и полезна ядка.

Въпреки че са с високо съдържание на мазнини, те са силно питателни и изключително здрави. Ето няколко доказателства за здравословните ползи от бадемите.

Бадемите доставят огромно количество хранителни вещества

Бадемът е ядлива ядка, която расте на дървото Prunus dulcis, по-често наричано бадемово дърво. Бадемите идват от Близкия изток, но в момента САЩ са най-големият производител в света.

Бадемите, които купуваме в магазина, обикновено са без черупка. Те се продават сурови (често наричани "естествени") или печени.

Бадемите имат невероятно впечатляващ хранителен профил.

Една малка шепа бадеми съдържа:

Фибри: 3,5 грама.

Протеин: 6 грама.

Мазнини: 14 грама (9 от които са ненаситени).

Витамин Е: 37% от RDA.

Манган: 32% от RDA.

Магнезий: 20% от RDA.

Също така съдържат прилично количество мед, витамин В2 (рибофлавин) и фосфор.

Това е само от малка шепа! Освен това съдържа 161 калории и 2,5 грама смилаеми въглехидрати.

Важно е също да се отбележи, че 10-15% от калориите на бадеми не се абсорбират от организма, защото мазнините са твърде трудни за разграждане.

Бадемите също са с високо съдържание на фитинова киселина – вещество, което свързва определени минерали и им пречи да бъдат абсорбирани. Това означава, че количеството желязо, цинк и калций, които получавате от бадемите, ще се намали до известна степен.

Бадемите се зареждат с антиоксиданти

Бадемите са фантастичен източник на антиоксиданти

Антиоксидантите помагат на тялото да се предпази от оксидативен стрес, който може да повреди молекулите в клетките и да допринесе за стареенето и болести като рак и т.н.

Мощните антиоксиданти в бадемите са до голяма степен концентрирани в кафявия слой на “кожата”.

Поради тази причина, блендираните бадеми (без кожа) не са най-добрият избор от здравна гледна точка.

В клинично проучване на 60 мъжки пушачи е установено, че 84 грама бадеми на ден намаляват биомаркерите на оксидативния стрес с 23-34% за период от 4 седмици.

Тези открития подкрепят тези от друго проучване, което установява, че яденето на бадеми намалява някои маркери на оксидативно увреждане.

Бадемите са с високо съдържание на витамин Е, който предпазва клетъчните мембрани от увреждане

Витамин Е е името на група мастноразтворими антиоксиданти.

Тези антиоксиданти са склонни да се натрупват в клетъчните мембрани в тялото, като предпазват клетките от оксидативно увреждане.

Бадемите са сред най-добрите източници на витамин Е в света, като една малка шепа осигурява 37% от препоръчителния дневен прием.

Няколко проучвания свързват по-високия прием на витамин Е с по-ниски нива на сърдечни заболявания, рак и болестта на Алцхаймер.


 

Как да забавляваме децата вкъщи?

Децата могат да се забавляват по хиляди различни начини, но възрастни и тийнейджъри често изчерпват своите идеи, когато останат насаме с децата. Можете да избегнете това, като се запознаете с няколко интересни начини, по които можете да ангажирате детето и същевременно то да се чувства щастливо. Опитайте да се съсредоточите върху дейности, които насърчават полезни умения и създават добри навици.

Дайте на по-малките деца книжка за оцветяване. Книгите за оцветяване са нискоенергийна активност за малките деца. Само им дайте книга и цветни моливи, флумастери или акварелни бои.

Не е нужно да купувате книжки за оцветяване. Търсете онлайн безплатни страници с книги за оцветяване, които можете да принтирате. Ако нямате домашен компютър или принтер, отидете до най-близката книжарница.

Не съществува възрастова граница за оцветяване на книгите, но повечето деца губят интерес до края на началното училище.

Можете да ангажирате детето, което оцветява, като зададете въпроси. За деца на възраст от 3 до 5 опитайте ги попитате кои са използваните цветове ( и защо?). Можете също така да попитате дали рисунката е оцветена: "Какво/Кой е това?" – Ами ако оцветим тази шапка по-тъмна? – Трябва ли да смесим цветовете?

Не забравяйте да осигурите само водоразтворими, нетоксични бои.

Избягвайте маркери, когато използвате купени оцветяващи книги. Много от книгите за оцветяване се отпечатват върху типа хартия, когато се работи с маркер, като разрушават рисунката на следващата страница.

Насърчете децата да рисуват. Дайте на децата някаква хартия за принтер или скицник. Децата могат да се насладят на "рисуване" с драскотини. Насърчавайте ги да развиват своята креативност и моторни умения.

Докато едно детето рисува, разпитвайте го за рисунката, която се прави. Не предполагайте директно какво е, тъй като това може да обезкуражи детето. Вместо това, помолете детето да ви разкаже за това, което рисува.

По-големите деца може и да не искат да им бъдат задавани толкова много въпроси. Разпитайте ги, когато детето ви покаже готова рисунка. Можете да поискате от тях да илюстрират история.

Научете ги на креативност чрез крафт умения

Намерете проекти, които да правите онлайн или в книги. Има хиляди различни дейности, на които децата да се насладят. Разгледайте уебсайтове и блогове, управлявани от родители и учители за идеи. Те могат да бъдат почитани или напълно уникални проекти. Например оригами.


 

За какво е полезна динята?

Динята е вкусен и освежаващ плод, който също така е изключително полезен.

Тя съдържа само 46 калории на чаша и с високо съдържание на витамин С, витамин А и още много витамини и минерали.

Ето първите 9 здравословни предимства на яденето на диня.

Помага ви да се хидратирате

Пиенето на вода е важен начин да поддържате тялото си хидратирано.

Въпреки това, яденето на храни, които имат високо съдържание на вода също може да помогне.

Интересното е, че динята е 92% вода.

Високото съдържание на вода е една от причините плодовете и зеленчуците да ви помогнат да се чувствате пълноценни. Комбинацията от вода и фибри означава, че ядете добър обем храна без много калории.

Съдържа хранителни вещества и полезни растителни съединения

Що се отнася до плодовете, динята е една от най-ниските в калориите – само 46 калории на чаша. Това е по-ниско от дори плодове с ниска захар.

Чаша (154 грама) диня има и много други хранителни вещества, включително тези витамини и минерали:

Витамин С: 21% от НИРД

Витамин А: 18% от НИРД

Калий: 5% от РДВ

Магнезий: 4% от НИРД

Витамини В1, В5 и В6: 3% от НИРД

Динята също е с високо съдържание на каротеноиди, включително бета-каротин и ликопен. Освен това има цитрулин, важна аминокиселина.

Ето преглед на най-важните антиоксиданти на динята:

Витамин C

Витамин С е антиоксидант, който помага да се предотврати увреждането на клетките от свободните радикали.

Каротеноидите

Каротеноидите са клас растителни съединения, които включват алфа-каротин и бета-каротин, които тялото ви превръща във витамин А.

Ликопенът

Ликопенът е вид каротеноид, който не се променя във витамин А. Този мощен антиоксидант дава червен цвят на храни като доматите и динята и е свързан с много ползи за здравето.

Кюрбитацин E

Кюрбитацин Е е растително съединение с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Пъпешът съдържа още повече кукурбитацин Е.

Може да подобри здравето на сърцето

Сърдечните заболявания са водеща причина за смърт в световен мащаб.

Факторите на начина на живот, включително храненето, могат да намалят риска от сърдечни пристъпи и удари, като намалят нивата на кръвното налягане и холестерола.

Няколко хранителни вещества в динята имат специфични ползи за здравето на сърцето.

Проучванията показват, че ликопенът може да помогне за понижаване на холестерола и кръвното налягане. Той може също така да предотврати оксидативното увреждане на холестерола.

Според проучвания при затлъстели жени в постменопауза ликопенът също може да помогне за намаляване на сковаността и дебелината на артериалните стени.

Динята също съдържа цитрулин, аминокиселина, която може да увеличи нивата на азотния оксид в организма. Азотният оксид помага на кръвоносните Ви съдове да се разширяват, което намалява кръвното налягане.

Други витамини и минерали в динята също са добри за сърцето ви. Те включват витамини А, В6, С, магнезий и калий.

Може да понижи възпалението

Възпалението е основен двигател на много хронични заболявания.

Динята може да помогне за намаляване на възпалението, тъй като е богата на анти-възпалителните антиоксиданти ликопен и витамин С.

В едно проучване от 2015 г. лабораторни плъхове се хранят с диня на прах. В сравнение с контролната група, те развиват по-ниски нива на С-реактивен протеин (маркер на възпалението) и по-малко оксидативен стрес.

В едно по-ранно изследване, хората получават богат на ликопен доматен сок с добавен витамин С. Като цяло, техните маркери на възпаление са намалели и антиоксидантите са се увеличили. Динята има ликопен и витамин С.

Като антиоксидант, ликопенът също може да бъде полезен за здравето на мозъка. Например, това може да помогне за забавяне на началото и прогресията на болестта на Алцхаймер.


Как да научим детето да чете (част 3)


Усещане за фонеми

Фонмите са най-малките звуци в езика. Тези звуци са съставени от съгласни, кратки гласни и дълги гласни. "Усещането за фонеми" се състои в това да се научат тези звуци и как да се манипулират в рамките на една дума.

Фонетиката включва учене как да напишем тези звуци и различните правила, които следва българския език. Фонетиката е важен компонент на четенето и правописа, но никога не трябва да бъде основен фокус. Отново се стремим да балансираме грамотността си с "програма" с четене разбиране на крайния резултат. Изучаването на правилата на фонетиката е просто инструмент, който помага на детето да се научи да декодира. Това направи толкова забавно изучаването на всички сложни букви, и го препоръчваме, докато детето ви не е в детска градина или в първи клас.

Декодиране

Декодирането често се нарича "звук". Това е важен елемент в преподаването на детето ви да чете, но определено не е най-важно. Щом детето ви знае звуците, които всяка буква прави (което се преподава в реални, смислени ситуации), то е готово да започне да поставя думи заедно. Когато гледате кратка дума, насърчете детето да каже всеки отделен звук / л /, /и /, / с /, /т/ и след това ги изрече: л-и-с-т.

Тъй като децата декодират думи с по-голяма честота, те ще станат по-умели да идентифицират автоматично тази дума. Понякога обаче тази задача е досадна, затова е важно да се намерят творчески начини и да се забавляват.

Думи за наблюдение

Високочестотните думи са най-често срещаните думи в писмения ни език и  често са трудни за декодиране от фонетична гледна точка, защото не спазват правилата на фониката. Поради това те трябва да бъдат запомнени. Както вече споделихме с вас, не сме застъпници на рота за запаметяване за оптимално учене, защото смятаме, че използва само най-ниското ниво на когнитивни процеси. Независимо от това, думите за зрението трябва да бъдат запаметени, за да може вашето дете да стане безгрижен читател. Има няколко популярни списъци с думи, които отделните изследователи са намерили за полезни, но за тях в друга наша публикация.


 

Как да научим децата да четат (част 2)


Децата научават най-добре, когато в процеса на обучение са включени множество сетива или области на развитие. Ето защо практическото учене води до по-продължително задържане в дългосрочната памет и следователно неговото приложение. След като детето ви прояви интерес към буквите и вече сте започнали да идентифицирате буквите малко или много, започнете да прилагате дейности, които включват възможно най-много сетива. Имайте предвид, че имената на буквите не са толкова важни, колкото ученето на техните звуци!

Има множество начини за включване на разнообразни области на развитие в процеса на познаване на буквите и четенето. Азбуката дава възможност на детето ви да научи формата на буквите заедно с асоциацията на звука. Играенето на игри, които включват моторни умения (като хвърляне на бобчета върху съответната буква) също са прекрасни начини за включване на движение в образователния процес. Разбира се, всяко дете обича песни и рими! Използвайте силните и интересни за детето области на вашето дете и насочете вниманието му именно натам!

Класифицирайте жанра

След като детето ви е на около 5 години и може да разпознае разликата между правилно и неправилно, е добре да започнете да помагате на детето си да разбира различните жанрове на книгите по време на вашето време за четене заедно. Това може да изглежда сложно, но наистина не е така. Има около 5 различни жанрове на детски книги, с които трябва да запознаете детето. Разбира се, можете да използвате термина "тип", а не "жанр", ако това е по-лесно да се запомни.

Реални истории/нефикции – реални истории или факти за животни, места, хора и т.н.;

Фантастика – не може да се случи в реалния живот поради магия, говорещи животни и т.н.;

Реалистична фантастика – написана история, но тя може технически да се случи в реалния живот, защото героите и ситуациите са великолепни;

Книги по азбука;

Книги за песни/песнопойки

Когато децата класифицират книга в определен жанр, първо трябва да обобщят книгата в главата си и да си припомнят подробности. След това трябва да използват тази информация, за да определят какъв тип жанр съответства на тази книга. И накрая, детето ви ще припомни подробности от други книги в същия жанр, като прави връзки между двете. Тази проста задачка, която може да отнеме 5-10 секунди от вашето време след четене на книга, със сигурност ще стимулира младия детски мозък!

Също така, важно е да се отбележи, че не всички книги ще се впишат в един от тези жанрове. Направете това упражнение само с висококачествена детска литература, за да накарате детето ви да звучи "само". Повечето картинни книги, намиращи се в детския сектор в книжарниците, ще се впишат в един от тези жанрове.

Не забравяйте, че нашата цел е нашите деца да се научат да разбират това, което четат ... в противен случай четенето няма да има особен смисъл. Когато насърчаваме децата ни да мислят и “смилат” книгата, която сте прочели заедно, вие неволно моделирате това, което един ден детето ще прави самостоятелно.

Сходни думи

Трябва да научим детето да чете думи, които са идентични. Простично казано, това са думи, които се римуват. Това е важно умение, защото позволява на децата да започнат да "четат" чрез групиране на набори от букви в рамките на една дума. Първата част от думата се нарича началото и последната част от думата се нарича "рима".

Следва продължение...


 

 

Как да научим детето да чете?


Четете на своето дете

Ученето на детето да чете е процес, който трябва да започне в ранна детска възраст. Разбира се, той преминава през няколко етапа и това да четете на детето е първият. Съветваме Ви да започнете с него още, докато е новородено! Това е специално време за свързване на двама ви, а да четете внушава любов към книгите. Ако децата не се научат от ранна възраст да се радват на четенето, най-вероятно това ще възпрепятства способността им по пътя.

Колко четете на детето си зависи напълно от вас и от вашето семейство, но се стремете да четете поне 3-4 книжки/разказчета на ден, дори когато детето Ви е още много малко.

Задавайте въпроси

Задаването на въпроси при четене на детето Ви е не само чудесно за насърчаване на детето да взаимодейства с книгата, но също така е изключително ефективно в развиването на способността му да разбере какво случва. Ако основната Ви цел в "четенето" е да накарате детето ни да "издава" думи, то съвършено бъркате! Дори децата, които могат да декодират думи и да "четат" с голяма гъвкавост, все още не могат да разберат какво четат. Ако детето не може да разбере какво чете, наистина няма смисъл да го прави.

Докато детето ви е бебе, задайте му въпроси като "Виждате ли котката?", (докато посочвате картината на котката). Това не само ще развие своя неговия речник, но и ще го насърчи да взаимодейства с книгата, която чете. Когато малко порасне, помолете го да посочи самите неща в самата книга и да направи шумовете на животните, които вижда.

Ако вашето дете е около 2 или 3 години, започнете да задавате въпроси преди, по време и след четене на книгата. Покажете на детето си корицата на книгата и го попитайте за какво мисли, че ще бъде (предвижда). Докато четете, попитайте го какво мисли, че ще се случи или защо смята, че даден герой е направил конкретен избор (извод). Ако героят изобразява силна емоция, идентифицирайте тази емоция и попитайте детето си дали някога е се е чувствало така. В края на книгата попитайте дали прогнозата (ите) се е сбъднала. След това го помолете да ви каже какво си спомни, че се е случило в книгата (обобщавайки).

Бъдете добър пример за четене

Дори ако детето ви е очаровано от книги от ранна възраст, очарованието му бързо ще намалее, ако не вижда четене, възпитавано в дома си. Ако самият вие не сте запален читател, направете съзнателни усилия, за да позволите на децата ви да видят четете поне за няколко минути всеки ден! Прочетете списание, готварска книга, роман, вашата Библия ... зависи от вас! Но покажете на детето си, че четенето е нещо, което дори възрастните трябва да правят. Ако имате син, споделете тази статия със съпруга си. Синовете трябва да видят бащите си, особено защото не е нещо, което младите енергични момчета естествено са склонни да правят.

Как да разберем кога са готови да четат?

Подобно на много неща в живота, може да се окаже трудно да се предскаже кога мозъкът на детето ще бъде готов да направи милиони връзки, които са необходими, за да прочете дори една дума.

Това е подобно на това, което се случва, когато бебетата се научат да ходят – те се изправят в стояща позиция от месеци, задръжат се на ръцете, докато практикуват странни крачки напред и след това един ден, може би неочаквано, правят първите си стъпки сами.

Точно както децата показват признаци, че са почти готови да започнат да ходят, те също дават такива, че са готови да започнат да четат. Те се наричат "умения за предварително четене" и включват четири концепции: мотивация, разпознаване на букви и фонологично осъзнаване.

Следва продължение...


Защо дюлите са толкова полезни (част 2)


Регулира кръвното налягане

Калият е един от най-важните минерали в човешкото тяло, защото е от съществено значение за поддържането на кръвното налягане и улесняването на ефективния трансфер на течности в клетките на тялото. По отношение на кръвното налягане калият причинява отпускане на кръвоносните съдове и артериите, като по този начин се намалява напрежението върху сърдечно-съдовата система. Това може да намали шансовете за развитие на състояния като атеросклероза, което може да намали риска от коронарни сърдечни заболявания, инфаркт и удар.

Алергични реакции

Дюлята отдавна е възхвалявана за способността си да контролира алергичните реакции. Когато се прилага като гел върху кожата, тя може да бъде от полза за атопичен дерматит и подобни кожни заболявания. Високите нива на витамин С също помагат да се контролира възпалението и да се подобри здравето и външния вид на кожата Ви.

Повишава имунитета

Както вече споменахме, дюлята има огромно количество антиоксиданти, но други витамини като витамин С и Е също така повишават имунната система по различни начини. Например, витамин С стимулира имунната система да увеличи количеството на белите кръвни клетки, които са първата защита на тялото срещу патогени, вируси и бактерии.

Циркулация и здраве на косата

Богатото минерално съдържание на дюлята включва желязо, мед и цинк. Тези три минерали, заедно с различни други микроелементи, са необходими за производството на червени кръвни клетки. Когато производството на червени кръвни клетки е високо, циркулацията около тялото се увеличава, тъй като повече кислород се пренася в тялото. Това води до повишен приток на кръв към кожата и скалпа, което увеличава здравето на космения фоликул и стимулира растежа.

Третира чернодробните и очните болести

Редовната консумация на дюли е от полза за тези, които страдат от чернодробни и очни заболявания. В Китай напояваните и варени семена от дюля се използват за приготвяне на желе, което може да успокои проблеми с очите, възпалено гърло и възпаление на лигавиците.

Други ползи

Сокът от дюли е полезен при лечението на сърдечносъдови заболявания, респираторни заболявания, анемия и астма. Редовната консумация може да помогне и за лечението на туберкулоза, дизентерия и чернодробна недостатъчност.

Както всички останали плодове, дюлята също е ефективно допълнение към вашата редовна диета. Така че, защо не опитате нещо ново?


 

Защо дюлите са полезни?


Ползите за здравето от дюлите включват способността им да предотвратяват рак, да подпомагат загубата на тегло, да подобряват храносмилането, да намаляват холестерола и стимулират имунната система. Те също така предотвратяват стомашно-чревните заболявания, успокояват възпалението, подобряват здравето на кожата, намаляват кръвното налягане, предотвратяват алергичните реакции и стимулират циркулацията в сърдечно-съдовата система.

Освен че е леснодостъпен и вкусен плод, дюлята също се оценява поради своето важно място в човешкото здраве. Той е богат източник на витамин С, цинк, калий, мед, желязо и фибри. Той е богат и на някои органични съединения като катехина, епикатехина, лимонена и различни други фитонутриенти, които допринасят за здравето ни.

Ползи за здравето от дюлите

Има много ползи за здравето от дюлите, които включват превенция на рака, загуба на тегло, грижа за кожата и др. Нека ги обсъдим подробно по-долу;

Превенция на рака

Изглежда, че ракът е едно от най-често обсъжданите заболявания днес. Следователно, всичко, което може да намали шансовете за развитие на рак, обикновено става доста популярно. Високото ниво на антиоксиданти, включително фенолни и фитонутриенти, намиращи се в дюлите, е много ефективно при неутрализиране или елиминиране на свободните радикали в организма. Свободните радикали са опасните странични продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да накарат здравите клетки да мутират или да умрат. Антиоксидантните съединения, намерени в дюлите, са пряко свързани с намалените шансове за развитие на различни видове рак.

Помага при редуциране на теглото

Един от най-добрите начини да редуцирате теглото си и да си гарантирате бърз метаболизъм, е да подобрите храносмилането си. Дюлята има високо съдържание на фибри, а значителните нива на фибри означават, че стомашно-чревната ви система ще работи по-ефикасно и редовно. Вие ще имате повече енергия и ще понижите вашето наднормено тегло, като подобрите храносмилателната си здравето.

Защита от стомашно-чревните заболявания

Отвъд общото функциониране на храносмилателния тракт, което улеснява диетичните фибри, то също може да помогне за предотвратяване на определени стомашно-чревни състояния, като възпалителна болест на червата (IBD), различни ракови заболявания или дивертикулит. Катехинът и епикатехинът, съдържащи се във фибрите, се свързват с някои токсини, причиняващи рак, които се намират в дебелото черво, като по този начин се защитава лигавицата на тази важна органна система.

Грижа за кожата

Високото ниво на антиоксиданти и витамини в дюлите е много полезно за поддържане на кожата ви здрава и млада. Антиоксидантите премахват увреждането, което свободните радикали причиняват на клетките на кожата, като по този начин намаляват появата на бръчки, отстраняват недостатъците и помагат да защитят кожата ви от въздействието на ултравиолетовите лъчи.


 

Ползите от бананите


Един поглед върху хранителната разградимост на бананите и разкрива следното: на 100 грама съдържа общо 0.3 мас. Мазнини, нулев холестерол, сол от 1 мг, около 360 мг калий, 2.6 г диетични фибри, 12 г захар и 1.1 г протеин. Ако все още се нуждаете от причини, поради които трябва да включите банани в ежедневието си, ето някои:

Високо съдържание на фибри

Бананът е пълен с два вида фибри – разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри имат тенденция да забавят храносмилането и да ви накарат да се чувствате сити за по-дълго време. Ето защо бананите често се включват в закуска, за да можете да започнете деня си, без да се притеснявате за следващото хранене.

Подобряват сърдечното здраве

Храните с високо съдържание на фибри се смятат за добри за сърцето. Според проучване, направено от Университета в Лийдс във Великобритания, увеличаването на консумацията на богати на фибри храни, като банани, може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания (CVD) и коронарна болест на сърцето.

Улеснява храносмилането

Според Аюрведа бананите имат сладък и кисел вкус. В сладкия вкус се казва, че предизвиква усещане за тежест, но в киселия е известно, че стимулира агни (храносмилателните сокове), като по този начин подпомага храносмилането и спомага за подобряването на метаболизма.

Пълни с хранителните вещества

Бананите са пълни с различни видове вещества от особена важност за ежедневните функции на тялото. Те са пълни с основни витамини и минерали като калий, калций, манган, магнезий, желязо, фолат, ниацин, рибофлавин и В6. Всички те допринасят за правилното функциониране на организма и за поддържането ви здрави.

Висок източник на калий

Високото съдържание на калий в бананите го прави супер плод. Този минерал е известен със своите многобройни здравословни предимства – спомага за регулиране на сърдечния ритъм, и кръвното налягане.

Кръвно налягане

Известно е, че солта е зло, когато става дума за високо кръвно налягане. Бананите са с ниско съдържание на сол и високо съдържание на калий, а тези свойства допринасят за това да са идеални за тези, които имат хипертония.

Помага при борба с анемията

Поради високото съдържание на желязо в бананите, те са полезни за тези, които страдат от анемия. Анемията е състояние, при което има намаляване на броя на червените кръвни клетки или хемоглобина в кръвта. Това води до умора, задух и бледност.


 

Ползи от пшеницата (част 2)


 

 

Подобрява храносмилането, благодарение на фибрите

Фибрите са една добра причина да се консумира пшеница. Възрастните хора се нуждаят от около 25 до 35 грама фибри дневно, а пълнозърнестите храни съдържат два вида – разтворими и неразтворими – които са от полза за вашето здраве. Ще получите 5,8 грама фибри от две филии тъмно ръжен хляб, но само 1,9 грама от същото количество бял хляб. И ще получите 5,5 грама фибри на 1/2 чаша суров кафяв ориз, в сравнение с 2 грама от бял. Тъй като се смила бавно, фибрите ви помагат да се почувствате по-дълго сити. Ползите за здравето от фибрите са добре известни – те помагат за контролиране на кръвната захар, понижаване на LDL или "лошия" холестерол и намаляване на риска от рак на дебелото черво. Не всички цели зърна обаче са с високо съдържание на фибри. Фокусирайте се върху овес, ечемик и булгур.

Съдържанието на фибри поддържа редовните движения на червата (проучванията показват, че хората, които ядат повече фибри, се нуждаят от по-малко лаксативи). И те помагат да се предотврати дивертикулозата, състоянието, при което се образуват малки торбички в стената на дебелото черво, причинявайки възпаление, запек, диария и болка. Фибрите са отговорни за голяма част от ползите, а целите зърна дори съдържат и млечна киселина, която стимулира "добри бактерии" в дебелото черво. Тези организми подпомагат храносмилането, по-доброто усвояване на храната и дори могат да подобрят имунната система на организма.

Понижава кръвното налягане

Сърдечните ползи от пълнозърнестите храни не спират с холестерола и триглицеридите. Те също понижават кръвното налягане, един от най-важните рискови фактори за сърдечни заболявания. Едно проучване установява 19% по-нисък риск от хипертония сред мъжете, които ядат повече от 7 порции зърнени закуски пълнозърнести една седмица в сравнение с тези, които ядат една или по-малко. Проучване при жените също намира полза. "Яденето на пълнозърнести храни вместо рафинирани значително понижава холестерола в кръвта – триглицеридите, кръвното налягане и нивата на инсулина".

Те са добър източник на витамини от вида B

Целите зърна са богати на витамините тиамин, рибофлавин и ниацин, всички от които са отговорни за добрия метаболизъм. Друг витамин В фолат (фолиева киселина) помага на тялото да образува червени кръвни клетки и е от решаващо значение за предотвратяване на вродени дефекти при бременност. Жените, които са бременни или мислят за забременяване, трябва да приемат мултивитамин с 400 микрограма фолиева киселина на ден.

Те могат да намалят риска от астма

Яденето на пълнозърнести храни в ранна детска възраст може да предотврати астма и други алергични състояния. Едно проучване установило, че децата, които са консумирали овес като кърмачета, са по-малко склонни да имат астма или алергичен ринит, докато са навършили пет години. Холандско проучване съобщава подобни резултати сред децата на възраст 8-13 години. Здравословна диета с повече пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци и по-малко месо и рафинирани храни може да намали астматичния хриптене.

Те могат дори да намалят риска от рак

Появяват се доказателства, че редовната консумация на зърнени храни може да намали риска от някои видове рак, като рак на дебелото черво, рак на гърдата и панкреаса. Въпреки че доказателствата са смесени в този момент, това, което определено ще намали риска от рак, е диета, която включва не само цели зърна, но и много плодове и зеленчуци за сметка на преработените храни.
Защо е полезен шоколадът?


Има редица медицински доказани начини, по които шоколадът – добрият, тъмен шоколад с процент на какао около седемдесет процента или повече – наистина може да е добър за нас.

Експертите вече са установили, че шоколадът е добър за сърцето, кръвообращението и мозъка и се предполага, че може да е от полза за сериозни проблеми като аутизъм, затлъстяване и диабет.

И всъщност, най-новите изследвания показват, че яденето на шоколад може да ви помогне да запазите мозъчната си функция дълги години наред.

Ето десет научно доказани ползи за здравето от добър шоколад.

Полезен е за сърцето и кръвообращението

Неотдавнашно проучване установи, че тъмен шоколад спомага за възстановяване на гъвкавостта на артериите, като същевременно предотвратява залепването на белите кръвни клетки на стените на кръвоносните съдове – както често срещани причини за запушване на артерията.

Намалява риска от инсулт

Изследователи във Финландия са установили, че консумацията на шоколад намалява риска от инсулт със зашеметяваща средна стойност от 17% в групата мъже, които са тествали.

Той е богат на минерали

Тъмният шоколад е пълен с полезни минерали като калий, цинк и селен, а 100 грама тъмни (70 или повече) шоколадови бонбони осигуряват 67 процента от RDA на желязото.

Намалява холестерола

Доказано е, че консумацията на какао намалява нивата на "лошия" холестерол (LDL) и повишава нивата на "добър" холестерол, което потенциално намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Полезен за кожата ви

Флавонолите в тъмния шоколад могат да защитят кожата от увреждане от слънцето (макар че най-вероятно все още бихте пляскали с крем за слънце).

Може да ви помогне да отслабнете

Шоколадът може да ви помогне да отслабнете. Наистина! Неврологът Уил Клоуър казва, че ако едно малко парче шоколад се разтопя на езика 20 минути преди хранене, това задейства хормоните в мозъка, които казват "Аз съм сит", намалявайки количеството храна, която впоследствие консумирате.
Добре е за майките и бебетата

Едно финландско проучване установи, че шоколадът намалява стреса при бременните майки и че бебетата на такива майки се усмихват по-често от потомството на родители, които не яде шоколад.
Може да предотврати диабета

Звучи луд, но е доказано, че какао подобрява инсулиновата чувствителност. Така че тъмен шоколад – умерено – може да забави или да предотврати появата на диабет.

Шоколадът е полезен за мозъка

Счита се, че флаванолите намаляват загубата на памет при възрастните хора, а противовъзпалителните качества на тъмния шоколад са полезни при лечението на мозъчни травми като сътресение.

Шоколадът ви кара да се чувствате по-добре

Шоколадът съдържа фенилетиламин (PEA), който е същият химикал, който твоят мозък създава, когато чувстваш, че се влюбваш. PEA насърчава мозъка ви да освобождава ендорфини.


 

 

Колко полезни всъщност са ягодите?


 

 

Невероятните ползи за здравето на ягодите включват подобряване на зрението, правилна мозъчна функция, облекчаване на високо кръвно налягане, артрит, подагра и различни сърдечно-съдови заболявания. Полифенолното и антиоксидантното съдържание на ягодите ги прави полезни за подсилване на имунната система, предотвратяване на различни видове ракови заболявания и за намаляване на признаците на преждевременно стареене.
Ягодите са пълни с витамини и минерали като витамини С и К, фолат, калий, манган и магнезий. Те са нискокалорични, богати на фибри плодове, които са богати на антиоксиданти и полифеноли. Чаша от ягоди съдържа само 49 калории, осигурява 3 грама фибри и 12 грама въглехидрати.
Нека да разгледаме най-популярните ползи за здравето подробно по-долу.
Подобряват функционирането на сърцето

Ягодите имат високи нива на антиоксиданти като елагична киселина и флавоноиди като антоцианин, катехин, кверцетин и камферол. Тези фенолни съединения понижават риска от сърдечно-съдови заболявания, като потискат образуването на общ и LDL (лош) холестерол. Те също така отпускат кръвоносните съдове, което води до подобрен кръвен поток и предотвратяване на сърдечно-съдови проблеми. В допълнение, високото съдържание на фибри, витамин С и фолиевата киселина в ягодите създават идеален пакет за сърдечно здраве, тъй като ефективно намаляват холестерола в артериите и съдовете.

Грижат се за кожата

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Ягодите съдържат салицилова киселина, алфа хидрокси киселина (AHA) и елагична киселина, които намаляват хиперпигментацията, предотвратяват акне и премахват мъртвите кожни клетки. За лицевата маска за блестяща кожа, намачкайте 4-5 ягоди и я разбъркайте с една супена лъжица мед. Нанесете върху лицето, оставете го да изсъхне и измийте.

 

Против стареене

Витамин С в ягодите увеличава производството на колаген, тонизира кожата и има подмладяващ ефект. Също така, изследване показва, че неговият екстракт е богат на антоцианини и предпазва от вредното ултравиолетово лъчение.
Грижат се за очите

Яденето на ягоди може да предотврати състояния като сухота в очите, дегенерация на оптичните нерви, дегенерация на макулата, дефекти в зрението и повишена чувствителност към инфекции. Антиоксидантите в ягодите, като флавоноиди, фенолни фитохимикали и елагична киселина, могат да помогнат да се избегнат почти всички проблеми с очите, тъй като те предпазват действието на свободните радикали.

Ягодите могат да предотвратят очното налягане, което може да бъде доста вредно.
Намаляват хипертонията

Ягодите са богати на калий и магнезий, като и двата са вазодилататори, което означава, че намаляват хипертонията и подобряват еластичността на артериите и кръвоносните съдове. Това улеснява притока на кръв към различни части на тялото и ги поддържа в пълния им потенциал.

Предотвратяват рак

Витамин С, фолат, антоцианини, кверцетин и камферол са само някои от многото флавоноиди в ягодите, които действат като отлични антиоксиданти. Заедно те формират отлична линия на защита за борба с рака и туморния растеж. Дневният прием на ягоди е свързан с драстично намаляване на присъствието и метастазите на раковите клетки. Едно проучване показваа, че лиофилизираният прах от ягоди показва резултати за предотвратяване на рак на хранопровода.

Повишават имунитета

Витамин С в ягодите засилва имунната система и помага при лечението на кашлица и настинки. Една порция има приблизително 150% от дневните ви нужди от витамин С!

Лекуват артрит и подагра

Ягодите са богати на антиоксиданти и детоксикатори, които спомагат за намаляване на артрита и подагра. Те също помагат за предотвратяване на артритни симптоми като дегенерация на мускулите и тъканите, изсушаване на смазочните течности в ставите и натрупване на токсични вещества и киселини (като пикочна киселина) в организма.


 

 

Защо трябва да консумираме месо?


Консумацията на месо има много ползи за здравето като премахване на кожни заболявания, укрепване на имунната система, дългосрочна енергия, изграждане на телесни тъкани, защита на тялото от инфекции, както и подпомагане производството на хемоглобин. Освен това е и богат източник на протеин и други основни аминокиселини.

Пилешкото месо, свинскот, говеждото, агнешкото и морските дарове са някои от видовете месо, които са толкова полезни, колкото и вкусни. Общият знаменател във всичко това е протеинът, от който хората се нуждаят. Протеинът се превръща в енергия в нашето тяло и помага за ежедневната му работа. Препоръчителният дневен прием на протеини е 46 грама за тийнейджърките и жените, 56 грама за мъжете, докато децата се нуждаят от около 19-34 грама, а тийнейджърките се нуждаят от 52 грама.

Има определени ползи, които се отнасят само за консумацията на месо и не могат да бъдат заменени с вегетариенски продукти. Много от начините на живот като холестерол, диабет, кожни проблеми са се появили съвсем скоро в еволюционната история. Изследвания показват, че хората, които не консумират месо, по-често страдат от проблеми с невротрансмитери, като депресия, безпокойство, соматоформни заболявания и нарушения в храненето.

Хранителна стойност на месото

Докато морските дарове осигуряват омега-3 мастни киселини, включително DHA и EPA, протеин, витамин А, витамин B, витамин D; птиче месо и червено месо дават белтъчини, витамин А, В и D и минерали като цинк, магнезий и желязо. Всички тези хранителни вещества са необходими за различни функции на тялото и помагат по специфичен начин.

Ползи за здравето от месото

Повишава имунитета

Различните форми на месо имат високо съдържание на цинк, което помага за повишаване на имунитета. Поради своите антиоксидантни свойства, цинкът е отговорен за създаването на антитела за борба със свободните радикали, които ни поставят на по-висок риск от хронични заболявания. Протеинът, също от месо, спомага за производството на тези антитела, за да предпази тялото от инфекции. Омега-3 мастни киселини от морски дарове са добри и за повишаване на имунитета. Друг минерал, открит в морските дарове, е селенът, който също е известен с подобряването на имунната система. Витамин А подобрява функционирането на репродуктивната система.

Насърчава растежа на мускулите

Белтъците в месото помагат при изграждането и възстановяването на тъканите на тялото и подобряване на мускулната активност. Тъканите и мускулите са направени от протеин, поради което хората, които изграждат мускулна сила, значително увеличават приема на протеини. Протеин и цинк в месото подпомагат растежа на мускулите. Без да осигурите на тялото си подходящите хранителни вещества, няма да ви помогнат усилията за изграждане на мускулна маса, затова месото е най-добрият източник на тези хранителни вещества.

Регулира храносмилането

Заедно с протеините, месото също осигурява есенциални аминокиселини, които помагат при храносмилането. Тъй като нашето тяло не може да ги произведе само, те трябва да бъдат придобити от храната. Има девет основни аминокиселини, а именно хистидин, левцин, лизин, изолевцин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан, валин и месото, осигурява всички девет и затова често се нарича пълен протеин. Витамин D също помага в силни кости и е от жизненоважно значение за абсорбцията и метаболизма на калция.

Подобрява кръвообращението

Желязото е един от основните минерали, които спомагат за осигуряване на подходящо кръвообращение и транспортиране на кислорода до всички клетки. И различните видове месо са добър източник на желязо. Дефицитът на желязо може да доведе до сериозни здравни проблеми и първоначално се признава от слабост, липса на концентрация и умора. Сдвояването на високо желязо месо с богати на витамин С храни, като портокалите, е от полза за усвояването на желязото.

По-здрави кожа, коса и очи

Консумацията на месо, богато на омега-3 мастни киселини, е от полза за здравата кожа и коса. Мастните киселини предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи и възстановяват влагата на кожата за естествено блясък. Витамин А, който се намира в него, осигурява здрави кости, зъби, здрава кожа и очи. Приемането на месо е свързано и с подобряването на състоянието на много кожни заболявания като псориазис, екзема, дерматит.

Подобрява умствените способности

Включването на Docosahexaenoic acid (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA), намерени в различни риби, насърчава когнитивния и мозъчен растеж. Помага за подобряване на концентрацията и общото функциониране на мозъка. Също така, месото е свързано с намаляване на болестта на Алцхаймер.


 

"В две думи мога да сумирам всичко, което съм разбрал за живота: той продължава."

Прочети още на: https://www.az-jenata.bg/a/8-svobodno-vreme/40341-vdahnoviavashti-citati-koito-shte-promeniat-misleneto-vi/

Чесънът – лекарството на Боговете


 

Чесънът се използва в почти всяка кухня в света. Когато се яде суров, той има мощен, пикантен вкус, който съответства на наистина могъщите свойства на чесъна.

Яденето на чесън редовно е не само добро за нас; то е свързано с намаляване и предотвратяване на четири от основните причини за смърт в световен мащаб, включително сърдечни заболявания, инсулт, рак и инфекции.

Националният институт по онкологични заболявания на САЩ препоръчва чесъна като хранителна добавка за профилактика на рака, и го признава за един от няколкото зеленчуци с потенциални противоракови свойства.

Той е изключително лесен за отглеждане и вкусът му е абсолютно фантастичен. Така че научете повече за ползите от чесъна.

Чесън за сърдечно заболяване

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, сърдечните заболявания са убийство № 1 в Съединените щати, последвани от рака. Чесънът е широко признат като превантивен агент и лечение на много сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, включително атеросклероза, хиперлипидемия, тромбоза, хипертония и диабет. Преглед на експерименталните и клиничните проучвания на ползите от чесъна установи, че като цяло консумацията на чесън има значителни кардиозащитни ефекти както в проучванията върху животни, така и при проучванията при хора.

Вероятно най-добрата характеристика на чесъна е, че доказано спомага за оздравяване на ранните сърдечни заболявания чрез премахване на натрупването на плаки в артериите.

Чесън против рак

Алгиевите зеленчуци, особено чесънът и лукът, както и техните биоактивни серни съединения се считат за ефективни във всеки етап от образуването на рак и засягат много биологични процеси, които променят риска от рак.

По думите на Националния институт по онкологични заболявания на NIH "Няколко проучвания за популацията показват връзка между увеличения прием на чесън и намаления риск от някои видове рак, включително рак на стомаха, дебелото черво, хранопровода, панкреаса и гърдата". Но съществува един много важен въпрос: Как може да действа чесънът за предотвратяване на рака? Националният институт по онкологични заболявания обяснява, че "защитните ефекти от чесъна могат да възникнат поради антибактериалните му свойства или поради способността му да блокира образуването на вещества, причиняващи рак, да спре активирането на причиняващи рак вещества, да подобри възобновяването на ДНК, да намали клетъчната пролиферация или да предотврати клетъчна смърт. "

Чесън за високо кръвно налягане

Интересен феномен на чесъна е, че е доказано, че помага да се контролира високото кръвно налягане. Едно проучване разглежда ефекта на екстрактите от чесън в напреднала възраст като допълнително лечение за хора, които вече приемат антихипертензивни лекарства, но все още имат неконтролирана хипертония. Чесънът отново се оказва ефективен. Изследването, публикувано в научното списание Maturitas, оценява 50 души с "неконтролируемо" кръвно налягане. Било открито, че приемането на четири капсули от екстракт от чесън на възраст (960 милиграма) дневно в продължение на три месеца води до спад на кръвното налягане средно с 10 пункта.

Чесън против грип и настинки

Експериментите показват, че чесънът (или специфични химични съединения като алицин, намиращи се в него) е много ефективен при унищожаването на безброй микроорганизми, причиняващи някои от най-честите и редки инфекции, включително обикновена настинка.

В едно проучване хората са приемали или добавки от чесън, или плацебо в продължение на 12 седмици през студения сезон (между ноември и февруари). Тези, приемащи чесъна, са по-малко склонни да настинат и се възстановяват по-бързо от плацебо групата. Изследването приписва способността на чесъна да предотврати разпространението на обикновен вирус към неговия биологично активен компонент алицин.

Чесън против диабет

Чесънът показа способността си да помага и на диабетици. Храненето с чесън е доказано, че спомага за регулирането на нивата на кръвната захар, потенциално спиране или намаляване на ефектите от някои усложнения при диабета, както и борба с инфекциите, намаляване на LDL холестерола и стимулиране на кръвообращението.

Проучване на диабетни плъхове показва, че чесънът може да бъде много полезен за подобряване на общото здравословно състояние на диабетици, включително за смекчаване на често срещаните усложнения на диабета като атеросклероза и нефропатия. Тези плъхове, които получават ежедневен екстракт от суров чесън в продължение на седем седмици, значително са намалили нивата на серумната глюкоза (нивото на кръвната захар), нивата на холестерола и триглицеридите. В сравнение с контролната група плъховете, получаващи суров чесън, са с 57% по-малко серумна глюкоза, 40% по-ниски серумни нива на холестерола и 35% по-ниски триглицериди. В допълнение, нивата на белтъци в урината при плъховете, третирани с чесън, са с 50% по-ниски.


Защо трябва да приемаме достатъчно протеин?


Получаването на достатъчно протеин е важно за здравето.

По тази причина препоръчителната дневна доза на протеин е 50 грама на ден.

Някои изследователи обаче смятат, че много хора трябва да ядат значително повече от това количество.

Високият прием на протеини може да помогне при загуба на тегло, увеличаване на мускулната маса и подобряване на здравето.

Ето няколко лесни начина да ядете повече протеин.

 

Яжте протеина преди всичко останало

Когато се храните, първо яжте източника на протеини, особено преди да стигнете до въглехидратите. Протеинът увеличава производството на PYY, чревен хормон, който ви кара да се чувствате сити, пълноценни и доволни.

В допълнение, високият прием на протеини намалява нивата на "гладния хормон" грелин и ускорява метаболизма ви след хранене и по време на сън.

Нещо повече, яденето на протеини преди останалата храна може да помогне да предотвратите покачването на кръвната захар и инсулина след хранене.

В едно проучване на хората с диабет тип 2 били сервирали еднакви ястия в различни дни. Кръвната захар и инсулинът са се увеличили значително, когато са консумирали протеини и зеленчуци преди храната с високо съдържание на въглехидрати, в сравнение с времето, когато правели обратното.

 

Консумирайте повече сирене

Закуските са добър начин да получите допълнителен протеин, стига да изберете правилните видове.

Много от обикновените снаксове са с много ниско съдържание на протеини, като например чипс, сладкиши и крекери.

Например, 28 грама тортила чипс има 137 калории и само 2 грама протеин. Обратно, същото количество сирене чедър съдържа 7 грама протеин, заедно с 20 по-малко калории и 4 пъти повече калций.

Освен това сиренето не повишава нивата на холестерола, дори при хора с високи нива. В действителност, сиренето може дори да се подобри сърдечното здраве.

 

Заменете зърнените закуски с яйца

Много храни за закуска са с ниско съдържание на белтъчини, включително препечени филийки, гевреци и зърнени храни.

Въпреки че овесените ядки съдържат повече протеини, отколкото повечето зърнени храни, то все още осигурява само около 6 грама в една чаена чаша.

От друга страна, три големи яйца осигуряват 19 грама висококачествен протеин, заедно с важни хранителни вещества като селен и холин, за които сме ви споменавали в предишните ни публикации.

Няколко проучвания показват, че яденето на яйца за закуска намалява апетита и ви държи сити няколко часа, така че в крайна сметка ще ядете по-малко калории по-късно през деня.

Яденето на цели яйца също може да промени нивата на LDL ("лоши") холестеролни частици по начин, който може да намали риска от сърдечни заболявания.

 

Слагайте върху закуските си наситнени бадеми

Бадемите са невероятно здравословни.

Те са с високо съдържание на магнезий, фибри и мононенаситени мазнини, но ниско съдържание на смилаеми въглехидрати.

Бадемите също съдържат 6 грама протеин в порция от 28 грама, което ги прави по-добър източник от повечето ядки.

И въпреки че една доза съдържа около 167 калории, проучванията показват, че тялото ви поглъща само около 129 от тези калории, защото част от мазнините не се усвояват.

Така че поръсете няколко супени лъжици нарязани бадеми върху кисело мляко, извара, салати или овесена каша, за да увеличите приема на протеини и да добавите вкус и смазка.

 

Консумирайте гръцко кисело мляко

Киселото мляко е универсална, високопротеинова храна.

240-грама предоставя около 17-20 грама протеин, в зависимост от марката. Това е около два пъти по-голямо количество в традиционното кисело мляко.

Гръцкото кисело мляко се получава чрез отстраняване на суроватка и други течности, за да се получи по-богато, по-кремообразно кисело мляко.

Изследванията показват, че гръцкото кисело мляко увеличава освобождаването на хормоните на червата GLP-1 и PYY, които намаляват глада и ви карат да се чувствате пълноценни.

В допълнение, тя съдържа конюгирана линолова киселина (CLA), за която е доказано, че в някои проучвания се проявява загуба на мазнини.

Гръцкото кисело мляко има остър аромат, който върви добре с нарязани плодове. Тя може да се използва и като заместител на заквасена сметана в спагети, сосове и други рецепти.

 

Добавяйте храни, богати на протеини, към вашата салата

Салатите са предимно пълни със зеленчуци, осигуряващи витамини, минерали и антиоксиданти, които ви помагат да се предпазите от заболяване.

Те обаче често съдържат само няколко грама протеин, което вероятно ще доведе до глад след час или два.

За да добавите протеини към вашата салата и прибавете около 100 грама от някои от следните храни:

Пилешки или пуешки гърди: 30 грама.

Риба тон: 26 грама

Сьомга: 25 грама

Сирене: 22 грама

 

Консумирайте протеинови шейкове за закуска

Шейкът може да бъде чудесна закуска в зависимост от съставките.

Ето една основна рецепта за шейк. За да увеличите съдържанието на протеини още повече, използвайте повече протеинов прах или добавете фъстъчено масло, бадемово масло, ленени семена или семена от чиа към него.


 

Сливите – полезни за всяка клетка в тялото


Ползите за здравето на сливите включват облекчаване на храносмилането, грипни инфекции и проблеми, свързани с тревожност. Антиоксидантната сила на тези плодове помага при лечението на остеопороза, дегенерация на макулата, рак, диабет и затлъстяване. Те също помагат за поддържане на здраво сърце чрез намаляване на нивата на холестерола. Освен това сливите подобряват когницията, подобряват имунитета, подобряват клетъчното здраве, поддържат баланса на електролитите в тялото, поддържат здравата нервна система и помагат за грижата за кожата и кръвосъсирването.

Те са сочни и вкусни плодове, които принадлежат към рода Prunus от семейство Rosaceae, който включва също праскови, кайсии и нектарини. Те съществуват в различни цветове и форми с над 2000 различни разновидности. Сливите са разделени на три групи: европейско-азиатски (Prunus domestica), японски (Prunus salicina) и дамски (Prunus insititia). Китай е водещият производител на сливи, последван от Съединените щати, Сърбия и Румъния. В САЩ основното производство на сливи се случва в Калифорния. Заедно с ръчно подбраното, свежо разнообразие, сливите могат да бъдат изсушени или консервирани.

Сливите съдържат асортимент от витамини и минерали. Те са отличен източник на витамини като витамин А, витамин С (аскорбинова киселина), фолат и витамин К (филохинон). Те също са добър източник на витамин В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В-6 и витамин Е (алфа-токоферол). Минералите, които се съдържат в тях, включват калий, флуорид, фосфор, магнезий, желязо, калций и цинк. Те също така доставят диетични фибри и предлагат много ниски калории без вредни мазнини.

 

Антиоксидантни свойства

Тези плодове съдържат витамин С и фитонутриенти като лутеин, криптоксантин, зеаксантин, неохлороген и хлорогенна киселина. Тези компоненти притежават ефективни антиоксидантни качества, които помагат за предотвратяване на щетите, причинени от вредните радикали, наречени супероксидни анионни радикали.

 

Лекува затлъстяването

Скъпоценните екстракти са ценни за лечение на затлъстяване и други усложнения, свързани със затлъстяването. Изследванията показват, че консумацията на плодове като сливи помага за борба с метаболитния синдром поради наличието на биоактивни съединения. Флавоноидите и фенолните компоненти, като антоцианини, хлорогенни киселини, кверцетин и катехини, присъстващи в тях, оказват противовъзпалителни ефекти върху клетките, включително мастните. Освен това те помагат и за предотвратяване на проблеми, свързани със затлъстяването, като нарушения на холестерола, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Предотврат остеопорозата

Консумацията на сушени сливи изпълнява анаболни и антирезорбционни действия, които спомагат за поддържането на здрави кости. Флавоноиди като кофеинова киселина и рутин, присъстващи в тях, помагат за инхибиране на влошаването на костните тъкани и предотвратяват заболявания като остеопороза при постменопаузални състояния при жени. Полифенолите, заедно със съдържанието на калий в сухите сливи, подобряват костната плътност и предотвратяват костната загуба, причинена от недостиг на яйчникови хормони. Изследванията показват, че редовната консумация на сушени сливи помага за възстановяване на костната плътност, която вече е загубена поради остаряването.


Помощник при храносмилането

Те са добър източник на диетични фибри, заедно с компонентите сорбитол и изотин, които спомагат за регулирането на храносмилателната система. Според изследване сухите сливи или сини сливи са по-ефективни при лечението на храносмилателни нарушения, като констипация, в сравнение с други лекарства, като псевлия. Сорбитолът и изотатът имат слабително действие и насърчават секрецията на течности в червата.


Поддържат здрава нервна система

Сливите съдържат витамин В6, който спомага за гладкото функциониране на нервната система. Те също така помагат за нормалния растеж на мозъка и подпомагат формирането на хормони, влияещи на настроението. Триптофанът, аминокиселина, присъстваща в тях, помага в производството на невротрансмитера серотонин, който играе важна роля за подобряване на съня, апетита и концентрацията.


Укрепват имунитета

Сливите са полезни за укрепване на имунната защита на организма поради наличието на високо съдържание на витамин С. Този витамин спомага за устойчивостта на организма към инфекции и възпаления. Изследванията показват, че сливите имат имуностимулаторни съставки, които стимулират производството на азотен оксид в организма, възпрепятстват метастазите на туморните клетки и са ценни при предотвратяването на различни заболявания.


 

Гроздето и неговите ползи за здравето


 

 

Гроздето идва в различни цветове и форми. Има червено, зелено и лилаво грозде.

Преди 8000 години хората първо култивирали лозя в сегашния Близък изток.

Днес 72 милиона тона грозде се отглеждат всяка година по света, предимно за производство на вино. Всяка година се произвеждат 7.2 трилиона галона вино.

Хранителните вещества в гроздето предлагат редица възможни ползи за здравето. Те са свързани с превенцията на рак, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и запек.

Една диета, богата на плодове и зеленчуци, е свързана с намален риск от различни състояния, включително сърдечни заболявания, диабет, рак и затлъстяване.

Подобно на други плодове и зеленчуци, гроздето е добър източник на фибри и вода.

Антиоксидантите и другите хранителни вещества в гроздето могат да ги направят особено здравословни, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят някои от ползите от тях.

Ето някои от начините, по които хранителните вещества в гроздето могат да подобрят здравето.

 

Предотвратява рака

Гроздето съдържа мощни антиоксиданти, известни като полифеноли. Счита се, че те имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Един от тях е ресвератролът. Намира се в ципите на червеното грозде.

Лабораторните изследвания предполагат, че ресвератролът може да забави или да предотврати растежа на тумори в лимфа, черен дроб, стомаха, гърдата, дебелото черво, рак на кожата и левкемия.

Ресвератролът присъства и в червеното вино. Малко проучвания са разгледали връзката между червеното вино и риска от рак при хората, но е доказано, че високият прием на алкохол на постоянна основа може да увеличи риска от рак.

Друго естествено противовъзпалително средство, което се среща в гроздето, е флавоноидът кверцетин. Проучванията предполагат, че това също може да помогне за предотвратяване или забавяне на растежа на рака.

 

Подобрява здравето на сърцето

Изследванията върху животни показват, че кверцетин и ресвератрол могат да намалят риска от атеросклероза и да предпазват от увреждане, причинено от липопротеини с ниска плътност (LDL) или "лош" холестерол.

Полифенолите в гроздето имат антиоксидантни, понижаващи липидите и противовъзпалителни действия, които могат да спомогнат за намаляване на риска от сърдечно-съдово заболяване. Те могат да постигнат това, като предотвратяват натрупването на тромбоцити и намаляват кръвното налягане и риска от неправилни сърдечни ритми.

Гроздето съдържа фибри и калий, като и двете поддържат сърдечното здраве. Американската асоциация по сърдечни заболявания (AHA) препоръчва увеличаване на приема на калий, като същевременно намалява консумацията на натрий, за да се подобри кръвното налягане и сърдечно-съдовото здраве.

Изследване на данните за 12 267 възрастни в Съединените щати показва, че колкото повече натрий хора консумират по отношение на приема на калий, толкова по-голям е рискът от смъртност.

Високият прием на калий е свързан с намален риск от инсулт, защита срещу загуба на мускулна маса и запазване на костната минерална плътност.

 

Понижава кръвното налягане

Увеличаването на приема на калий може да помогне за намаляване на негативните ефекти на твърде много натрий в храната.

Гроздето има високо съдържание на калий. Това предполага, че то може да помогне за намаляване на ефектите от натрия при хора с високо кръвно налягане.

Фибрите също са важни за поддържането на здравословна сърдечно-съдова система, включително здравето на сърцето и кръвното налягане.

 

Лекува запек

Както споменахме, гроздето съдържа вода и фибри. Те могат да помогнат на хората да останат хидратирани, да поддържат редовните движения на червата и да намалят риска от запек.

 

Предотвратява алергии

Поради противовъзпалителните ефекти на кверцетина, някои предполагат, че консумирането на грозде може да помогне за облекчаване на симптомите на алергии, включително хрема, водни очи и копривна треска. Не са направени обаче проучвания от хора, които да докажат тази теория.

Подобрява здравето на очите

Гроздето съдържа антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които могат да помогнат за поддържане на здравето на очите. Смята се, че те неутрализират свободните радикали. По този начин те могат да намалят оксидативния стрес и увреждане на ретината и да предотвратят катаракта и други състояния.

Лабораторните тестове са предполагали, че ресвератрол може да предпази от различни очни проблеми, включително свързана с възрастта макулна дегенерация, глаукома, катаракта и др.

 

Лекува акне

Резултатите от проучване in vitro, публикувано в списание Dermatology and Therapy, твърдят, че ресвератролът може да помогне за лечение на акне, особено ако се използва с бензоил пероксид като локално лечение.


Ползи от кравето мляко

Кравето мляко отдавна се свързва с добро здраве, което го прави една от най-консумираните напитки в САЩ и Европа. То съдържа ценни хранителни вещества и може да предложи редица ползи за здравето. Калцият, например, може да предотврати остеопорозата.

Някои хора обаче не могат да разграждат лактозата, захарта в млякото, защото не произвеждат достатъчно ензим, известен като лактаза. Лактазата е необходима за правилното „смилане“ на млякото.

Тъй като загрижеността за лактозна непоносимост и млечните алергии се разширява, се предлагат редица заместители на кравето мляко, като например бадемово и соево мляко.

Млякото отдавна се счита за здравословна напитка, защото е богата на редица хранителни вещества. То е добро за костите, защото предлага богат източник на калций, минерал, който е необходим за изграждането на здрави кости и зъби. Кравето мляко е обогатено с витамин D, което също е от полза за тях. Калций и витамин D помагат за предотвратяване на остеопорозата.

Други начини за подобряване на здравето на костите и намаляване на риска от остеопороза включват редовна физическа активност и тренировка за сила, избягване на тютюнопушенето и хранене на здравословна диета, която е с ниско съдържание на натрий, но високо съдържание на калий. Повечето от витамин D на организма се синтезират от тялото при излагане на слънчева светлина, така че прекарването на време на открито също е важно.

 

Полезно за сърцето

Кравето мляко е източник на калий, който може да увеличи вазодилатацията и да намали кръвното налягане.

Увеличаването на приема на калий и намаляването на това на натрий могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, според проучване, ръководено от д-р Марк Хюстън, директор на Института по хипертония в болница "Свети Тома" в Тенеси.

Проучването показва, че тези, които консумират повече от 4000 mg калий на ден, имат 49% по-нисък риск от смърт от исхемична болест на сърцето в сравнение с тези, които консумират около 1000 mg на ден.3

Богатите на калий храни са: краве мляко, портокали, домати, боб, спанак, банани, сушени сини сливи и кисело мляко. Драматичното увеличаване на приема на калий може да има рискове обаче, включително сърдечни проблеми, така че всички промени в диетата или употребата на добавки трябва да бъдат обсъдени първо с лекар.

 

Предотвратява развитието на ракови заболявания

Витамин D може да играе роля в регулирането на растежа на клетките и защитата от рак. Проучванията показват, че по-голям риск от смърт от колоректален рак има в географски райони, които получават най-малко количество слънчева светлина. Млякото също съдържа витамин D, който може да предложи подобна защита.

Според проучвания, повишеният прием на калций и лактоза от млечни продукти може да помогне за предотвратяване на рак на яйчниците.

 

Помага за изграждането на мускули

Кравето мляко е богат източник на висококачествен протеин, съдържащ всички основни аминокиселини. Освен това то е богат източник на енергия под формата на наситени мазнини, което може да предотврати използването на мускулна маса за енергия, за сметка на мазнини.

Поддържането на здравословно количество мускул е важно за подпомагане на метаболизма и допринася за отслабване и поддържане на теглото. Необходим е достатъчен хранителен протеин за запазване или увеличаване на чистата мускулна маса. Млечните протеини могат да подпомогнат растежа на мускулите.

Нискомасленото мляко осигурява всички ползи на млякото, но доставя по-малко мазнини.

То също е обогатено с многобройни витамини, включително витамини А. Може да съдържа и малко количество витамин В2 или рибофлавин, витамин В12 и около 0,1 милиграма на чаша витамин В6. Съдържа още магнезий и фосфор. Някои от тези витамини, особено А и рибофлавин, се разрушават от излагане на светлина, така че млякото, съхранявано в прозрачни съдове, ще има по-ниски нива на хранителни вещества.

За да се насърчи консумацията на краве мляко, производителите са създали нови продукти, включително ароматизирани сортове като ягоди или шоколад, млека без лактоза, мляко с добавени омега-3, без хормони или органични млека и намалено мазнини.

Потребителите обаче трябва да помнят, че някои ароматизирани млека могат да съдържат големи количества захар. Добра идея е да проверите етикетите на храните, когато търсите здравословни опции.


 

Колко полезни са стафидите?

 

Здравните ползи от стафидите включват лечение на запек, ацидоза, подуване на корема, анемия, треска и сексуална дисфункция. Те са известни също така като помощно средство за здравословно наддаване на тегло, както и за тяхното положително въздействие върху здравето на очите, зъбите, косата и костите.

Какво са стафидите?

Стафидите се получават чрез изсушаване на грозде, или на слънце, или в сушилня, което превръща гроздето в златни, зелени или черни изкушения. Те са естествено сладки и имат висока хранителна стойност. Тези сушени плодове се използват широко в културното готвене по света (особено в десерти) и се добавят към здравословни леки закуски и компактни, високоенергийни хранителни добавки за алпинисти.

Стафидите са здравословни за консумация и се считат за част от групата на плодовете. Въпреки това, тъй като те са с високо съдържание на калории, се препоръчва в един ден да ядете ¼ чаша стафиди или 1 малка кутия за закуска, която се предлага в повечето хранителни магазини.

 

Хранителна стойност

Пакетирана четвърт чаша стафиди съдържа 123 калории, 25 грама захар и 33 грама въглехидрати. Стафидите са с високо съдържание на захар и калории, но имат нисък гликемичен индекс. Те са богати на богати на антиоксиданти полифеноли и на минерали като калций, желязо, калий, фосфор, магнезий и бор. Стафидите съдържат и витамини като тиамин, ниацин, рибофлавин и витамини C, K и B6.

 

Ползи за здравето

Нека да разгледаме най-мощните ползи за здравето на стафидите в детайли:

Излекувайте запека

Стафидите притежават значително количество фибри, които набъбват, когато се консумират и започват да абсорбират естествените флуиди, които се намират в тялото. Това добавя консистенция към храната, която се движи през чревния тракт и в крайна сметка помага да се облекчи запека Този вид фибри се считат за неразтворими, тъй като поема вода и увеличава обема по този начин.

 

Увеличават теглото

Стафидите помагат за повишаване на теглото по здравословен начин, тъй като те са пълни с фруктоза и глюкоза. Те са идеална част от диетата за спортисти или културисти, които се нуждаят от мощно стимулиране на енергията, или за тези, които искат да намалят теглото си, без да натрупват нездравословни количества холестерол.

 

Лекуват еректилната дисфункция

Стафидите отдавна са известни с това, че стимулират либидото и предизвикват възбуда, главно поради наличието на аминокиселина, наречена аргинин, която е от полза при лечението на еректилна дисфункция. Аргининът е естествен афродизиак, който увеличава нивото на подвижност на сперматозоидите, като по този начин увеличава шансовете за зачеване при извършване на сексуален контакт. Консумирането на тези сладки сушени плодове ежедневно също спомага за повишаване на сексуалната издръжливост.

 

Подобряват храносмилането

Фибрите в стафидите помагат да се изхвърлят токсините и вредните вещества от храносмилателния тракт. Това може да предпази хората от чревни заболявания, дискомфорт и подуване.

 

Предотвратяват образуването на рак

Стафидите имат високи нива катехини, които помагат за борба с рака. Катехините са полифенолни антиоксиданти, присъстващи в кръвта, които извличат свободните радикали от тялото. Съдържанието на фибри помага да се стимулира отделянето му от жлъчката от организма, като по този начин се убиват токсините, които могат да причинят рак. Ето защо, включването на тези сушени плодове във вашата диета може да помогне за предотвратяване на рак.

 

Намалява хипертонията

Проучванията показват положителна връзка между намалената хипертония и консумацията на стафиди. Много от хранителните вещества в тях са полезни, но експертите смятат, че високото ниво на калий е това, което помага. Калият е добре проучен минерал, който помага за намаляване на напрежението на кръвоносните съдове и високото кръвно налягане.


 

Ползи от пшеницата /Част 1/


Пшеницата е най-често срещаната зърнена култура, която се предлага навсякъде по света и е в огромно търсене през последните години, благодарение на богатите си ползи за здравето. Тя произхожда от Югозападна Азия, но днес се отглежда в безброй страни.

Храни като хляб, макаронени изделия, бисквити, кексчета и кифли са само няколко примера за храни, приготвени от пшеница.

Пшеницата се смята за един от най-здравословните хранителни продукти и при консумация осигурява богатотство на хранителни вещества. Тя значително намалява опасностите от сърдечни заболявания, поради сравнително ниското си съдържание на мазнини. Също регулира нивата на кръвната захар при диабетици.

Пшеницата е огромен източник на енергия от зърното до триците и зародиша. Хранителните вещества в нея се запазват дори след преработката й в брашно. Въпреки това, ако искате да получите максимална полза от пшеничните продукти, препоръчително е да изберете продукти, които са направени от пълнозърнесто брашно, а не от рафинираните сортове.

Ползите за здравето на пшеницата до голяма степен зависят от формата, в която я консумирате.

В Съединените щати повечето продукти на пшеницата се подлагат на 60% екстракция – може да бъде видяно в юфка, хляб и макаронени изделия, както и в печени стоки като бисквити.

В тези храни 40% от оригиналното пшенично зърно се отстранява и вие получавате само останалите 60%. Обикновено 40-те %, които се отстраняват, съдържат силно хранителните трици и зародиша на пшеничното зърно. В процеса на приготвяне на 60% абстракционно брашно, повече от половината от витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин Е, калций, фосфор, фолиева киселина, мед, цинк, желязо и влакна се губят.

Ако купувате 100% пшенични продукти, вие можете да сте сигурни, че получавате всички вещества като трици и зародиш.

Пшеничните зародиши са богат източник на хранителни вещества. Той има изобилие от витамини и минерали и е особено богат на витамин Е. Известно е, че пшеничният зародиш е основният източник на витамин В комплекс и включва витамини като тиамин, фолиева киселина, витамин В6, и минерали като манган, магнезий и цинк. Маслото от пшенични зародиши подобрява здравето и удължава живота.

Хранителна стойност на пшеницата

Пшеницата е богата на каталитични елементи, като минерални соли, калций, магнезий, калий, сяра, хлор, арсен, силиций, манган, цинк, йодид, мед, витамин В и витамин Е. Това богатство от хранителни вещества е причината често да се използва като основа за подхранване. Проблеми като анемия, липса на минерали, камъни в жлъчката, рак на гърдата, хронично възпаление, затлъстяване, туберкулоза, проблеми с бременността и кърменето бързо се подобряват, като се консумира пшеница. Тъй като покълната пшеница съдържа 2 или 3 пъти повече витамин В от обикновения вид; семената се използват за лечение на стомашно-чревни, кожним респираторни и сърдечно-съдови заболявания. Също така балансира нивата на холестерола и предпазва сърцето.

Контролира затлъстяването

Пшеницата има естествена способност да контролира и редуцира теглото. Американско списание за клинично хранене показва чрез изследванията, че пшеницата, а не нейната рафинирана форма, е добър избор за пациенти, имащи проблеми със затлъстяването. Жените, които консумират цели пшенични продукти за дълги периоди, показват значително по-голяма загуба на тегло от други, които не го правят.

Подобрява метаболизма

Наситените и транс-мазнините увеличават шансовете за сърдечносъдови заболявания, докато омега-3 мазнините намаляват риска от тях. Цели зърна пшеница са изключително ефективни при пациенти с метаболитни нарушения. Често срещаните видове метаболитни синдроми включват висцерално затлъстяване, известно също като "крушовидно" тяло, високи триглицериди, ниски нива на защитен HDL холестерол и високо кръвно налягане. Тя предпазва от всички тези условия.

Изследванията показват, че храните, произведени от рафинирани зърнени храни, не само водят до затлъстяване, но също така повишават опасностите от инсулинова резистентност. Лекарите препоръчват да се яде хляб и други богати на фибри храни. По-голямата част от фибрите работят за подпомагане на храносмилателния процес в организма и подобряват общия метаболизъм.

Предотвратява диабет тип 2

Пшеницата е богата на магнезий, който е минерал, действащ като кофактор за повече от 300 ензими. Тези ензими участват в функционалното използване на инсулина и секрецията на глюкозата. Освен това, редовната консумация на пълнозърнеста пшеница контролира нивата на кръвната захар. Хората, които страдат от диабет, са в състояние да запазят нивата на захарта под контрол, като заменят ориза с пшеницата в храненето си.


За какво са полезни смокините?

Смокинята е член на семейство от черница, обикновено намираща се в Азия. Изсушената форма на смокинята се предлага почти навсякъде през цялата година.

Ползите за здравето от смокините включват използването на плодовете за лечение на: сексуална дисфункция, запек, лошо храносмилане, диабет, кашлица, бронхит и астма. Смокините се използват и като бърз и здравословен начин за оздравяване на тялото след заболяване.


Хранителните факти за смокините

Ползите за здравето на смокини идват от намиращите се в тях минерали, витамини и фибри. Те съдържат богатство от полезни хранителни вещества, включително витамин А, витамин В1, витамин В2, калций, желязо, фосфор, манган, натрий, калий и хлор.


Ползите за здравето от смокините

Смокините имат наистина невероятни ползи за здравето. Нека ги обсъдим подробно.


Предотвратяване на запек

Има 5 грама фибри на всеки три средноголеми смокини. Тази висока концентрация на фибри помага за насърчаване на здравословна, редовна функция на червата и предотвратява констипацията. Фибрите работят за добавяне на маса и подобрява движенията на червата, така че не само предотвратява запек, но също така елиминира диарията и нездравословните или неправилни движения на червата.


Отслабване

Фибрите в смокините помагат за намаляване на теглото и често се препоръчват за затлъстели хора. Въпреки това, броят на калории може да доведе до увеличаване на теглото, особено когато се консумира с мляко. Няколко смокини са достатъчни, за да получите препоръчителното количество хранителни вещества, така че е хубаво да не преяждате.


Ниски нива на холестерола


Смокините съдържат пектин, който е нещо като разтворими фибри. Когато влакното се движи през храносмилателния тракт, то изглажда излишъка от натрупвания и ги пренася в отделителната система, за да бъде елиминирана от тялото. Като разтворими фибри, пектинът също стимулира движения на червата. Високите количества фибри в диетата ви могат да подпомогнат цялостното Ви здравословно състояние, като предотвратят някои видове рак, например рак на дебелото черво.


Предотвратяване на сърдечните заболявания

Сухите смокини съдържат фенол, омега-3 и омега-6 мастни киселини. Тези мастни киселини намаляват риска от коронарни сърдечни заболявания. Освен това смокиновите листа имат инхибиторен ефект върху триглицеридите, като техният общ брой пада. Триглицеридите са друг основен фактор за различните сърдечни заболявания.


Предотвратяване на рака на гърдата

Съдържанието на фибри в смокините е известно, че предпазва от рак на гърдата. След менопаузата, хормоналният баланс при жените често може да е причина за този вид рак. Системите на тялото са толкова взаимосвързани, че тези хормони засягат имунната система, което от своя страна повлиява способността на антиоксидантите да се борят със свободните радикали. Свободните радикали са основни фактори за развитието на рака, така че смокините се грижат за  допълнителна защита, като осигуряват фибри за тялото.


Предотвратете хипертония

Хората обикновено консумират натрий под формата на сол, но ниското съдържание на калий и високото съдържание на натрий може да доведе до хипертония. Смокините са с високо съдържание на калий и имат ниско съдържание на натрий, така че те са добра защита срещу ефектите на хипертонията. Това ги прави и релаксираща храна, която може да потисне нервите и да донесе спокойствие.

Лекувайте бронхит

Естествените химикали в листата за смокини ги правят идеален компонент за основа на чай. Смокиновият лист е предписван за различни дихателни състояния като бронхит и се използва също като начин за предотвратяване и намаляване на симптомите на астма.

Лекувайте сексуалната дисфункция


Векове наред смокините са били препоръчани като начин за намаляване на сексуалната дисфункция като стерилитет, липса на издръжливост или еректилна дисфункция. Те са основна част от митологията и културата и по-голямата част от времето се споменават като оръжие за плодородие.

 


 

Ползите на цитрусите за нашето тяло

Вече знаете, че цитрусите (портокали, лимони, тангерини, лаймове и грейпфрут) са отличен източник на витамин С, който подобрява имунната система. По тази причина са особено подходящи в грипните сезони. Но цитрусите предлагат и много други впечатляващи ползи за здравето. Соковете са натъпкани с хранителни вещества, които са добри за Вас, което ги прави чудесно допълнение към здравословното хранене.

Ето девет причини, поради които трябва да прибавите повече цитрусови плодове към своето хранене.


Те са добър източник на фибри

Жените трябва да се стремят да консумират около 25 грама фибри на ден, а цитрусите могат да помогнат да постигнат тази цел. Един от портокалите се побира до 2,3 грама фибри, докато мандарина има 1,6 грама. Нещо повече, около две трети от фибрите в цитрусовите плодовеса разтворими, което е свързано с понижаване на холестерола и помага за регулиране на нивата на глюкозата, обяснява Уенди Базилиан, DrPH, RD.

Пълните с фибри храни, като цитрусовите плодове, също така ни карат да се усещаме сити по-дълго, което ги прави чудесна закуска за отслабване.


Те са добри за сърцето

Цитрусите съдържат флавоноиди, растителни съединения, които могат да стимулират здравето на сърцето, казва Кери Ганс, РД, специалист по храненето в Ню Йорк и автор на Диета за малките промени. В проучване на пациенти, които са били подложени на байпас хирургия, публикувани в Journal of Agricultural and Food Chemistry, учените открили, че богатият на антиоксиданти червен грейпфрут спомага за понижаване на "лошия" LDL холестерол, както и нивата на триглицеридите. Витамин С е свързан и с намален риск от сърдечни заболявания.


Те имат нисък гликемичен индекс

Цитрусовите плодове имат относително нисък гликемичен индекс в 100-точковата скала, което означава, че те няма да увеличат кръвната Ви захар толкова, колкото някои други храни. Портокалите, например, имат резултат от 45, а грейпфрутът 25. (За сравнение, стафидите имат резултат от 64). Това означава, че глюкозата в цитрусовите плодове се отделя в кръвта бавно, като Ви предлага постоянно усещане за енергия.


Могат да помогнат за бързо отминаване на настинките

Не е тайна, че цитрусите доставят здравословна доза витамин С (51 mg в портокала, 38 mg в грейпфрута и 30 mg в лимона). И докато витамин С не може да предотврати простуда, изследванията сочат, че може да намали продължителността и тежестта им, обяснява Мариша Мур, говорител на Академията за хранене. Проучванията показват, че витаминът може да помогне за съкращаване на продължителността на симптомите Ви с около един ден.


Пълни са с калий

Когато чуете "калий", вероятно се сещате за банани. Но цитрусите също са добър източник на този минерал, който е важен за регулирането на течностите в тялото, минералното равновесие и здравите мускули. Калият също така работи срещу контрарегулирането на количеството сол във Вашето хранене, като помага на тялото да изведе натрия. Чрез изяждането на много богати на калий храни можете да намалите риска от инсулт с 21%, както и да намалите риска от сърдечни заболявания.


Могат да ви помогнат да абсорбирате по-добре други хранителни вещества

Добавянето на цитрусови към Вашето хранене, може да помогне да извлечете повече полезни вещества от другите храни, които консумирате, казва Базилиан.

Цитрусите също могат да помогнат на тялото Ви да абсорбира желязото – минерал, който е важен за имунната система и помага на организма да произвежда червени кръвни клетки. Базилиан препоръчва сдвояването на цитрусите с храни, богати на желязо, като листни зеленчуци, риба, птици и месо, за да се увеличат хранителните им ползи. 

 

Яйцата и ползите за здравето ни

Яйцата са сред малкото храни, които можем да класифицираме като "суперхрани". Те са пълни с хранителни вещества, някои от които се срещат рядко в съвременната кухня.

Ето 10 ползи за здравето на яйцата, потвърдени в проучванията при хора. Яйцата са невероятно хранителни. Те са сред най-хранителните храни на планетата. Цялото яйце съдържа всички необходими хранителни вещества, за да превърне една клетка в пиле.

Едно голямо варено яйце съдържа:

Витамин А:

Фолат

Витамин В5

Витамин В12

Витамин В2

Фосфор

Селен

Яйцата също съдържат ГОЛЕМИ количества витамин D, витамин Е, витамин К, витамин В6, калций и цинк. Това идва със 77 калории, 6 грама протеин и 5 грама здравословни мазнини.Яйцата също така съдържат различни микроелементи, които са важни за здравето.

Наистина, яйцата са почти идеалната храна, те съдържат почти всяка хранителна добавка, от която се нуждаем.

Яйцата имат висок холестерол, но те не оказват неблагоприятно влияние върху кръвния холестерол. Всъщност едно яйце съдържа 212 mg, което е повече от половината от препоръчителния дневен прием от 300 mg. Въпреки това, важно е да имате предвид, че холестеролът в храната не е задължително да повишава холестерола в кръвта.Черният дроб всъщност произвежда големи количества холестерол всеки ден. Когато ядем повече яйца, черният дроб произвежда по-малко холестерол вместо него, така че се изравнява.При 70% от хората яйцата изобщо не го повишават. В останалите 30% (наричани "хиперрецептори"), яйцата могат леко да повишат общия и LDL холестерола.

Яйцата повишават HDL ("Добрия") холестерол. HDL означава липопротеин с висока плътност. Той често се нарича "добър" холестерол.Хората, които имат по-високи нива на HDL, обикновено имат по-малък риск от сърдечни заболявания, инсулт и различни здравни проблеми. Яденето на яйца е чудесен начин за увеличаване на HDL. В едно проучване 2 яйца на ден в продължение на 6 седмици повишават нивата на HDL с 10%.

Яйцата съдържат холин – едно важно хранително вещество, което повечето хора не получават достатъчно. Холинът е хранително вещество, което повечето хора дори не познават. И все пак, той е изключително важна субстанция и често се групира с витамините от вида B. Холинът се използва за изграждане на клетъчни мембрани и има роля в производството на сигнализиращи молекули в мозъка заедно с различни други функции. Диетичните проучвания показват, че около 90% от хората в САЩ получават по-малко от препоръчаното количество холин. Цели яйца са отличен източник на холин. Едно яйце съдържа повече от 100 мг от това много важно хранително вещество.

Яйцата съдържат лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които имат големи ползи за здравето на очите. Една от последиците от застаряването е, че зрението се влошава. Има няколко хранителни вещества, които помагат за противодействие на някои от дегенеративните процеси, които могат да засегнат очите ни.

Два от тях се наричат лутеин и зеаксантин, мощни антиоксиданти, които се натрупват в ретината на окото. Проучванията показват, че консумирането на адекватни количества от тези хранителни вещества може значително да намали риска от катаракта и дегенерация на макулата, две много чести очни смущения.

Яйчните жълтъци всъщност съдържат големи количества от лутеин и зеаксантин. В едно контролирано проучване, яденето на само 1.3 яйчни жълтъка дневно в продължение на 4.5 седмици повишава кръвните нива на лутеин с 28-50% и Zeaxanthin с 114-142%.Яйцата също са с високо съдържание на витамин А, което заслужава да се спомене тук. Дефицитът на витамин А е най-честата причина за слепота в света. Яйцата са висококачествени протеини, съдържащи всички основни аминокиселини в правилните съотношения. Протеините са основните градивни елементи на човешкото тяло. Те изграждат тъканите и молекулите, които служат както за структурни, така и за функционални цели. Получаването на достатъчно протеин в храната е много важно и проучванията показват, че препоръчваните понастоящем дози може да са твърде ниски.Яйцата съдържат всички незаменими аминокиселини в правилните съотношения, така че телата ни са добре оборудвани, за да се възползват пълноценно от протеина в тях. Храненето с тях може да помогне за отслабване, увеличаване на мускулната маса, понижаване на кръвното налягане и оптимизиране на здравето на костите.


 

Боровинките и лечебните им свойства

Този плод може да е малък, но всяка съдържа големи дози от полезни съставки, когато става въпрос за хранене. Често пренебрегвани и засенчвани от по-екзотичните видове плодове, боровинките остават един от най-питателните, богати на антиоксиданти видове плод в света и са доказали, че правят всичко от подобряването на здравето на мозъка до поддържането на сърцето Ви здраво. Освен това, в допълнение към дългия списък на ползите за здравето от боровинки, тези плодове също са супер сладки, нискокалорични и вкусни.

Необходими ли сте по-убедителни защо трябва да добавите тази ароматни боровинки в диетата си? Продължете да четете, за да научите за ползите за здравето от боровинки, и намерете някои начини да си набавите нужни вещества с тази суперхрана.

Чудите се за здравните ползи от боровинките и как те са полезни? Ето първите седем здравни ползи от боровинките:

Високо ниво на антиоксиданти

Помощ при борба с рака

Помага за загуба на тегло

Повишаване функциите на мозъка

Намалява възпаления

Поддържа храносмилането

Подобрява здравето на сърцето


Антиоксиданти

Антиоксидантите са съединения, които се борят с вредните свободни радикали и осигуряват безброй ползи за здравето. Всъщност те не само предотвратяват увреждането на клетките, но също така предпазват от няколко вида хронични заболявания, включително рак, сърдечни заболявания и диабет.

Боровинките са един от най-добрите източници на антиоксиданти. Едно проучване в Китай сравнява антиоксидантния капацитет на боровинки, къпини и ягоди и установява, че боровинките не само съдържат най-високия общ антиоксидантен капацитет, но също така съдържат повече от много специфични видове антиоксиданти, включително феноли, флавоноиди и антоцианини.


Помощ при борба с рака

Последните проучвания разкриват някои впечатляващи констатации за способността на боровинките да предпазват от някои видове рак.

Например, изследване през 2010 г. съобщи, че екстрактът от боровинки е в състояние да потисне растежа и разпространението на клетки от рак на гърдата. Друго изследване върху животни, проведено от Brown Cancer Center в Университета в Луисвил, е излекувало плъхове с рак. Обемът на тумора е намалял с 40%.

По същия начин, изследването през 2007 г. показва, че сокът от боровинки с намалява растежа на няколко вида рак, включително рак на стомаха, простатата, червата и рака на гърдата.

Въпреки че тези резултати са обещаващи, не забравяйте да консумирате разнообразие от плодове заедно с много други плодове и зеленчуци, за да оптимизирате действията си за борба с рака на вашата диета.


Помага при загуба на тегло

Обърнете внимание на профила на храненето на боровинките и бързо ще разберете защо тази хранителна съставка е чудесна, ако искате бързо да отслабнете. Той е с ниско съдържание на калории, но осигурява до 14% от ежедневните нужди от фибри само с една порция.

Фибрите се движат бавно през храносмилателния тракт, стимулирайки ситостта и поддържайки чувството си по-пълно за по-дълго време, за да помогнете за загуба на тегло.

Няколко проучвания с животни потвърждават благоприятните ефекти на боровинките върху загубата на тегло. Едно изследване върху животни, публикувано в списанието PLoS One, например, открива, че сокът от боровинки предотвратява затлъстяването при мишки, хранени с високо съдържание на мазнини. Друго изследване върху животни, проведено от Сърдечно-съдовия център и Програмата за интегрираща медицина в Мичигън, показва, че приема на боровинки е свързан с намаляването на мастната тъкан при затлъстели плъхове.

Не забравяйте да комбинирате боровинките с питателна, добре закръглена диета и много физическа активност, за да насърчите още повече загуба на тегло.


Повишаване функциите на мозъка

Една от най-впечатляващите ползи за здравето на боровинките е способността им да подобряват здравето на мозъка. Има много изследвания, които предполагат, че яденето на боровинки може да подобри паметта.

В едно скорошно проучване, публикувано в European Journal of Nutrition, проведено през 2016 г., се констатира, че консумирането на боровинки подобрява когнитивните резултати в сравнение с плацебо при 21 деца. Друго проучване показа, че пиенето черни ботовинки в продължение на 12 седмици е успяло да подобри паметта на възрастните хора.

В допълнение към боровинките, други мозъчни храни, които могат да спомогнат за подобряване на паметта и фокуса, включват авокадо, цвекло, листни зелени зеленчуци и орехи.


Намалява възпалителните процеси

Въпреки че възпалението е нормален имунен отговор, който помага да се предпази тялото Ви от заболяване и нараняване, хроничното възпаление е в основата на повечето заболявания. Всъщност се смята, че възпалението допринася за широк кръг от състояния, включително рак, автоимунни състояния, сърдечни заболявания и дори депресия.

Благодарение на високото си антиоксидантно съдържание, боровинките са показали, че имат значителен противовъзпалителен ефект в организма. Едно изследване от 2014 г. дори установи, че полифенолите, открити при боровинките, спомагат за намаляване на активността на няколко маркера на възпалението. По подобен начин, изследване върху животни, публикувано в Journal of Pharmacy and Pharmacology също установи, че екстрактът от боровинки е ефективен при намаляване на подуването на лапите на плъховете.

Целина, броколи, ананас, сьомга и семена на чиа са само няколко други противовъзпалителни храни, които трябва да бъдат включени в борбата с болестите.


Подобрява храносмилането

С 3,6 грама фибри във всяка чаша сок от боровинки, те могат да Ви помогнат да задоволите нуждите си от фибри, като същевременно подобрявате здравословното храносмилане.

Всъщност анализ в Световния вестник на гастроентерологията разглежда резултатите от пет проучвания и установява, че увеличаването на приема на диетични фибри може да помогне за увеличаване на честотата на изпражненията при тези с запек.

Съчетавайте боровинки с много вода, физическа активност и други храни с високо съдържание на фибри като плодове, зеленчуци, бобови растения, ядки и семена, за да поддържате храносмилателната система ефективна.


Подобряване на здравето на сърцето

Няма никакво съмнение, че здравото сърце е основен компонент на цялостното здраве. Сърцето Ви е отговорно за изпомпване на кръв през тялото, за да осигури на Вашите тъкани кислорода и хранителните вещества, необходими за развитието и оцеляването.

За съжаление, коронарните сърдечни заболявания са една от водещите причини за смъртта, което представлява около 31.5% от всички смъртни случаи в Съединените щати, например. Високите триглицериди, повишеният холестерол и повишеното кръвно налягане са само някои от основните рискови фактори за сърдечни заболявания, които могат да поставят напрежение върху сърцето Ви и да го принудят да работи по-усилено.

Изследванията показват, че яденето на боровинки може да помогне за намаляване на някои от рисковите фактори за сърдечни заболявания. Проучване от 2015 г., например, констатирало, че яденето на боровинки ежедневно в продължение на осем седмици води до понижаване на кръвното налягане и артериалната скованост при 48 жени. Друго проучване, публикувано в Journal of Nutrition, съобщава, че добавянето на боровинки води до по-голямо намаление на кръвното налягане и окислен LDL холестерол, два основни рискови фактора за сърдечни заболявания в сравнение с контролната група.

Разбира се, ползите за здравето от боровинки при сърдечни заболявания са ограничени, освен ако не са съчетани с балансирана диета, здравословен начин на живот и редовни упражнения.

 


 

 

 
valid xhtml valid css