ЗДРАВЕ И КРАСОТА


Няколко начина да помогнете на детето си да е успешно в училище


Ученето вкъщи не е за всяко семейство. Но всеки родител е домашен учител. Ето някои съвети, за да помогнете на всяко семейство да преподава умения на своите деца, докато са вкъщи.

Минимизиране на запаметяването: По-важно е да знаете как да намерите отговор, отколкото да го знаете. С факти и трикове, децата трябва да научат как да търсят в интернет, да използват индекс и да питат.

Позволете им да говорят: Важно умение за живот е способността да се ангажират хора от всички възрасти в разговор. Оставете детето да даде на сервитьорката поръчката си, помолете библиотекаря за помощ и развийте твърдо, традиционно ръкостискане.

Помощ при домашната работа: Проверката на домашната работа не е достатъчна. Понякога сядайте с ученика, за да видите как организира есета, смята по математика или чете литература. Обсъдете какво научава и как получава отговорите си.

Научете го да се интересува от местните събития: Рецесията настрана, посещаването на местни събития дава на децата по-голямо усещане за мястото си в света. Историята се случва навсякъде. Споделете любимото си детство или изследвайте някъде нови неща заедно.

Помислете дългосрочно: Една неуспешна проверка или лоша оценка вероятно няма да направи или да наруши успеха на детето. Споделете вашите неуспехи. Поддържайте перспектива. По-добре е да се насърчава ученето през целия живот.

Уверявайте се, че детето ви е свършило домашното: Нека детето ви да знае, че смятате, че образованието е важно и че домашната работа трябва да се извършва всеки ден. Можете да помогнете на детето си да се занимава с домашна работа, като отделите специално място за учене, установяване на редовно време за домашна работа и премахване на разсейването като телевизори и телефони по време на това време.

Накрая не забравяйте да похвалите всички усилия на вашето дете. Не забравяйте, че правенето на домашното му няма да му помогне в дългосрочен план.


Децата и технологиите


Спомнянето за добрите стари времена, когато растяхме, е паметно пътуване, което си заслужава да бъде взето, когато се опитваме да разберем проблемите, пред които са изправени децата днес. Само преди 20 години децата играеха навън през целия ден, караха велосипеди, играеха спортове и изграждаха крепости. Майсторите на въображаеми игри, деца от миналото, създават своя собствена форма на игра, която не изисква скъпо оборудване или родителски контрол. Децата от миналото се движеха ... много, а техният сетивен свят беше естествен и прост. В миналото семейното време често е било изразходвано за домакинска работа, а децата са имали очаквания да се срещат ежедневно. Трапезарията беше на централно място, където семействата се събираха, за да ядат и да говорят за деня си, а след вечерята се превърна в център за печене, занаяти и домашна работа.

Днешните семейства са различни. Влиянието на технологиите върху семейството от 21-ви век разчупва самата му основа и предизвиква разпадане на основните ценности, които отдавна са били тъканта, която обединява семействата. Родителите вече разчитат на комуникацията, информацията и транспортните технологии, за да направят живота си по-бърз и по-ефективен. Технологиите за развлечение (телевизия, интернет, видеоигри, iPad, мобилни телефони) напреднаха толкова бързо, че семействата почти не забелязаха значителното въздействие и промените в тяхната семейна структура и начин на живот. Изследването на фондация "Кайзер" за 2010 г. показва, че средностатистическите деца използват средно 7.5 часа на ден за развлекателна техника, 75% от тези деца имат телевизори в спалните, а 50% от северноамериканските домове имат телевизия през целия ден. Gone е Изчезнал е разговорът в трапезарията, като е заменен от малкия екран (на телефон, таблет или телевизор).

Децата сега разчитат на технологиите за по-голямата част от своята игра, като силно ограничават предизвикателствата пред творчеството и въображението си, както и ограничават необходимите предизвикателства пред своите тела, за да постигнат оптимално сетивно и двигателно развитие. Всичко това води до закъснение в постигането на важни етапи от развитието на детето, последващо отрицателно въздействие върху основните фундаментални умения за постигане на грамотност. Високоскоростни, младите хора днес навлизат в училище, борейки се за саморегулиране и умения за внимание, необходими за ученето, като в крайна сметка се превръщат в значителни проблеми при управлението на поведението на учителите в класната стая.

И така, какво е въздействието на технологията върху развиващото се дете? Детските сензорни, моторни и привързани системи от биологична гледна точка не са се развили биологично, за да се приспособят към този заседнал и разочарован свят на съвременната технология. Въздействието на бързо развиващата се технология върху развиващите се деца е довело до увеличаване на физическите, психологическите и поведенческите разстройства, които здравните и образователните системи току-що започват да откриват. Детското затлъстяване и диабетът са национални епидемии както в Канада, така и в САЩ, причинно свързани с прекомерно използване на технологиите. Диагнозите на ADHD, аутизъм, разстройство на координацията, забавяне на развитието, неразбираема реч, трудности при ученето, разстройство на сетивната обработка, безпокойство, депресия и нарушения на съня са свързани с прекомерна употреба на технологиите и се увеличават с тревожна скорост. Неотложният преглед на критичните фактори за постигането на основните етапи от развитието и последващото въздействие на технологията върху тези фактори биха помогнали на родителите, учителите и здравните специалисти да разберат по-добре сложността на този проблем и да помогнат за създаването на ефективни стратегии за намаляване на използването на технологиите.

Четири критични фактора, необходими за постигане на здравословно развитие на детето, са движението, връзката с човека и излагането на природата. Тези видове сензорни входове осигуряват нормално развитие на индивида, двустранната координация, оптимални състояния на възбуда и саморегулиране, необходими за постигане на фундаментални умения за влизане в училище. Малките деца се нуждаят от 2-3 часа на ден активна игра, за да постигнат адекватна сензорна стимулация на техните вестибуларни и тактилни системи. Стимулираното стимулиране, получено чрез докосване, прегръдка и игра, е от решаващо значение за развитието на практиката или планираните модели на движение. Докосването също така активира парасимпатиковата система, понижаваща кортизола, адреналина и безпокойството. Природата и "зеленото пространство" има не само успокояващо влияние върху децата, но и възстановяването на вниманието и насърчава обучението.


Няколко начина, с които да научим децата си на STEM умения


Учителите и изследователите се съгласяват, че ранният опит в грамотността е важен за когнитивното и езиковото развитие на децата. През последните 30 години е налице силно движение за насърчаване на грамотността на децата. Това доведе до изобилие от информация за начина, по който родителите могат да направят това.

Това е нещо добро и трябва да продължи, като се има предвид значението на ранните грамотност и как това води до по-късен успех в училище и живот.

Но в допълнение към ранните умения за ограмотяване, ние също трябва да насърчаваме ранните STEM (наука, технология, инженерство и математика) умения. Ранното детство е естествената отправна точка за обучение по STEM, тъй като малките деца са любопитни и искат да проучат средата си.

Децата са много способни за STEM, а техните знания и умения често се подценяват значително от възпитателите и родителите.

Насърчавайте децата да забелязват нещата

Децата забелязват неща в околната среда, като промени в сезоните, нови пъпки по растенията или начина, по който нещата се движат във вятъра. Те често са по-внимателни от възрастните, особено когато сме заети да мислим за ежедневните проблеми. Споделяйте наблюденията си с децата си и използвайте езика, свързан с наблюденията, като например забелязване и наблюдение.

Наблюдението е най-фундаменталният научен процес. Създаваме хипотези и събираме данни от наблюденията. С практиката децата могат да преминат от забелязването на общи черти в по-детайлни или научни характеристики.

Насърчавайте децата да описват нещата, които виждат и правят

Помолете децата да описват нещата, които виждат и правят. Когато детето ви вижда калинка, помолете го да го опише – какъв цвят, форма и размер има това насекомо.

По същия начин, когато детето ви твори нещо, помолете го да опише това, което прави (или ще прави). Можете да прецизирате онова, което описват и да ги насърчавате да разширяват думите си, да увеличават техния речник и увереност в използването на езика STEM.

Само децата, които са имали определени видове езикова социализация, вероятно ще изберат да учат STEM в по-късен етап от живота. Използвайте думи като предсказване, експериментиране и т.н.

Питайте „какво“, а не „защо“

Задавайте въпроси, които се съсредоточават върху това, което детето ви може да вижда или прави, а не защо. Това ще позволи на детето да отговори уверено на въпроси. „Какво се случва с мехурчетата?“ е много по-лесно за тях, отколкото „Защо балоните се придържат заедно?“ и насърчава по-нататъшнота дискусия между вас и детето.

Искаме да разширим разговорите, а не да ги спираме с въпроси, на които децата (и често родителите) не могат да отговорят. Добре е по-късно да разберете защо балоните се придържат заедно или каквито и да е други въпроси, но на първо място, задайте такива, на които децата могат да отговорят.

Насърчавайте децата да смятат в ежедневието

Децата трябва да могат повече от това да броят. Децата трябва да знаят, че „едно“ е равно на един обект, „две“ се равнява на два предмета, „три“ се равнява на три предмета и т.н.

Родителите могат лесно да развият това умение, като поискат децата да съберат пет клечки или две яйца за сместа на тортата.

Насърчавайте децата да мислят за пространството около себе си

Ако те гледат картата на зоологическата градина, попитайте ги къде са кенгурута или лъвовете. Когато пътувате до уроци по плуване, помолете ги да дадат указания как да стигнете до там.

Можете още да ги помолите да си припомнят забележителности, когато шофирате някъде, където обикаляте редовно, например къде живее баба. Може ли детето ви да разпознае къщата ви от снимка? Изследвания показаха ясни връзки между пространствените умения и уменията на STEM.

Децата могат да развият комплексни разбирания за света около тях с правилните насоки от възрастните. Ранните STEM умения могат да настроят децата за по-късно обучение в областта. Ние искаме децата да бъдат уверени и общуващи. Имаме нужда от деца да чувстват, че могат да „правят“ STEM, както и да разбират и говорят езика му.

За разлика от материалите за ограмотяване, все още има много малко ресурси за родителите за това как да се развиват ранните STEM умения на децата. Но в ежедневието има много възможности родителите да развиват тези умения – те просто трябва да бъдат запознати с тях.

Родителите не е нужно да купуват скъпи играчки, научни комплекти или работни книги, с които децата да играят.

Запомнете, чакането на децата да започнат училище, за да научат повече за STEM, е твърде късно.. Родителите могат да помогнат на децата си да бъдат способни и уверени в STEM от най-ранна възраст.


 

 

Бадемите – вкусни и полезни (част 2)


Бадемите могат да помогнат при контрола на кръвната захар

Ядките са с ниско съдържание на въглехидрати, но са с високо съдържание на здравословни мазнини, протеини и фибри.

Това ги прави идеален избор за диабетици.

Друго нещо, което дават бадемите, е забележителното им количество магнезий.

Магнезият е минерал, участващ в повече от 300 телесни процеси, включително в контрола на кръвната захар

Настоящият препоръчителен прием на магнезий е 310-420 mg. Две малки шепи бадеми осигуряват почти половината от този важен минерал.

Оказва се, че 25-38% от диабетици тип 2 са с недостиг на магнезий и коригирането на недостига значително понижава нивото на кръвната захар и подобрява функцията на инсулина.

Интересното е, че хората без диабет също виждат значително намаляване на инсулиновата резистентност, когато се допълват с магнезий.

Това показва, че високите магнезиеви храни (като бадеми) могат да бъдат от полза за предотвратяване на метаболитния синдром и диабет тип 2, и двата от които са масови здравословни проблеми днес.

Магнезият също регулира нивата на кръвното налягане

Магнезият в бадемите също може да помогне за понижаване на нивата на кръвното налягане.Високото кръвно налягане е един от водещите фактори за сърдечни пристъпи, удари и бъбречна недостатъчност.

Недостигът на магнезий е силно свързан с проблемите на кръвното налягане, независимо дали сте с наднормено тегло или тип 2.

Проучванията показват, че коригирането на магнезиев дефицит може да доведе до значително намаляване на кръвното налягане.

Като се има предвид, че повечето възрастни в САЩ не отговарят на хранителните препоръки за магнезий, добавянето на бадеми към диетата може да има огромно въздействие.

Бадемите могат да понижат нивата на холестерола

Повишаването на нивата на LDL липопротеините ("лошия" холестерол) в кръвта е добре известен рисков фактор за сърдечни заболявания.

Това, което ядете, може да окаже значително въздействие върху нивата на LDL и някои проучвания показват, че бадемите са ефективни.

16-седмично проучване при 65 преддиабетични пациенти установява, че диетата с 20% калории от бадеми намалява нивата на LDL холестерола със средно 12,4 mg / dL.

Друго проучване установява, че шепа и половина (42 грама) бадеми дневно понижават LDL холестерола с 5,3 мг, като същевременно поддържат "добрия" HDL холестерол.


Бадемите – полезни и вкусни


Бадемите са невероятно популярна и полезна ядка.

Въпреки че са с високо съдържание на мазнини, те са силно питателни и изключително здрави. Ето няколко доказателства за здравословните ползи от бадемите.

Бадемите доставят огромно количество хранителни вещества

Бадемът е ядлива ядка, която расте на дървото Prunus dulcis, по-често наричано бадемово дърво. Бадемите идват от Близкия изток, но в момента САЩ са най-големият производител в света.

Бадемите, които купуваме в магазина, обикновено са без черупка. Те се продават сурови (често наричани "естествени") или печени.

Бадемите имат невероятно впечатляващ хранителен профил.

Една малка шепа бадеми съдържа:

Фибри: 3,5 грама.

Протеин: 6 грама.

Мазнини: 14 грама (9 от които са ненаситени).

Витамин Е: 37% от RDA.

Манган: 32% от RDA.

Магнезий: 20% от RDA.

Също така съдържат прилично количество мед, витамин В2 (рибофлавин) и фосфор.

Това е само от малка шепа! Освен това съдържа 161 калории и 2,5 грама смилаеми въглехидрати.

Важно е също да се отбележи, че 10-15% от калориите на бадеми не се абсорбират от организма, защото мазнините са твърде трудни за разграждане.

Бадемите също са с високо съдържание на фитинова киселина – вещество, което свързва определени минерали и им пречи да бъдат абсорбирани. Това означава, че количеството желязо, цинк и калций, които получавате от бадемите, ще се намали до известна степен.

Бадемите се зареждат с антиоксиданти

Бадемите са фантастичен източник на антиоксиданти

Антиоксидантите помагат на тялото да се предпази от оксидативен стрес, който може да повреди молекулите в клетките и да допринесе за стареенето и болести като рак и т.н.

Мощните антиоксиданти в бадемите са до голяма степен концентрирани в кафявия слой на “кожата”.

Поради тази причина, блендираните бадеми (без кожа) не са най-добрият избор от здравна гледна точка.

В клинично проучване на 60 мъжки пушачи е установено, че 84 грама бадеми на ден намаляват биомаркерите на оксидативния стрес с 23-34% за период от 4 седмици.

Тези открития подкрепят тези от друго проучване, което установява, че яденето на бадеми намалява някои маркери на оксидативно увреждане.

Бадемите са с високо съдържание на витамин Е, който предпазва клетъчните мембрани от увреждане

Витамин Е е името на група мастноразтворими антиоксиданти.

Тези антиоксиданти са склонни да се натрупват в клетъчните мембрани в тялото, като предпазват клетките от оксидативно увреждане.

Бадемите са сред най-добрите източници на витамин Е в света, като една малка шепа осигурява 37% от препоръчителния дневен прием.

Няколко проучвания свързват по-високия прием на витамин Е с по-ниски нива на сърдечни заболявания, рак и болестта на Алцхаймер.


 

Как да забавляваме децата вкъщи?

Децата могат да се забавляват по хиляди различни начини, но възрастни и тийнейджъри често изчерпват своите идеи, когато останат насаме с децата. Можете да избегнете това, като се запознаете с няколко интересни начини, по които можете да ангажирате детето и същевременно то да се чувства щастливо. Опитайте да се съсредоточите върху дейности, които насърчават полезни умения и създават добри навици.

Дайте на по-малките деца книжка за оцветяване. Книгите за оцветяване са нискоенергийна активност за малките деца. Само им дайте книга и цветни моливи, флумастери или акварелни бои.

Не е нужно да купувате книжки за оцветяване. Търсете онлайн безплатни страници с книги за оцветяване, които можете да принтирате. Ако нямате домашен компютър или принтер, отидете до най-близката книжарница.

Не съществува възрастова граница за оцветяване на книгите, но повечето деца губят интерес до края на началното училище.

Можете да ангажирате детето, което оцветява, като зададете въпроси. За деца на възраст от 3 до 5 опитайте ги попитате кои са използваните цветове ( и защо?). Можете също така да попитате дали рисунката е оцветена: "Какво/Кой е това?" – Ами ако оцветим тази шапка по-тъмна? – Трябва ли да смесим цветовете?

Не забравяйте да осигурите само водоразтворими, нетоксични бои.

Избягвайте маркери, когато използвате купени оцветяващи книги. Много от книгите за оцветяване се отпечатват върху типа хартия, когато се работи с маркер, като разрушават рисунката на следващата страница.

Насърчете децата да рисуват. Дайте на децата някаква хартия за принтер или скицник. Децата могат да се насладят на "рисуване" с драскотини. Насърчавайте ги да развиват своята креативност и моторни умения.

Докато едно детето рисува, разпитвайте го за рисунката, която се прави. Не предполагайте директно какво е, тъй като това може да обезкуражи детето. Вместо това, помолете детето да ви разкаже за това, което рисува.

По-големите деца може и да не искат да им бъдат задавани толкова много въпроси. Разпитайте ги, когато детето ви покаже готова рисунка. Можете да поискате от тях да илюстрират история.

Научете ги на креативност чрез крафт умения

Намерете проекти, които да правите онлайн или в книги. Има хиляди различни дейности, на които децата да се насладят. Разгледайте уебсайтове и блогове, управлявани от родители и учители за идеи. Те могат да бъдат почитани или напълно уникални проекти. Например оригами.


 

За какво е полезна динята?

Динята е вкусен и освежаващ плод, който също така е изключително полезен.

Тя съдържа само 46 калории на чаша и с високо съдържание на витамин С, витамин А и още много витамини и минерали.

Ето първите 9 здравословни предимства на яденето на диня.

Помага ви да се хидратирате

Пиенето на вода е важен начин да поддържате тялото си хидратирано.

Въпреки това, яденето на храни, които имат високо съдържание на вода също може да помогне.

Интересното е, че динята е 92% вода.

Високото съдържание на вода е една от причините плодовете и зеленчуците да ви помогнат да се чувствате пълноценни. Комбинацията от вода и фибри означава, че ядете добър обем храна без много калории.

Съдържа хранителни вещества и полезни растителни съединения

Що се отнася до плодовете, динята е една от най-ниските в калориите – само 46 калории на чаша. Това е по-ниско от дори плодове с ниска захар.

Чаша (154 грама) диня има и много други хранителни вещества, включително тези витамини и минерали:

Витамин С: 21% от НИРД

Витамин А: 18% от НИРД

Калий: 5% от РДВ

Магнезий: 4% от НИРД

Витамини В1, В5 и В6: 3% от НИРД

Динята също е с високо съдържание на каротеноиди, включително бета-каротин и ликопен. Освен това има цитрулин, важна аминокиселина.

Ето преглед на най-важните антиоксиданти на динята:

Витамин C

Витамин С е антиоксидант, който помага да се предотврати увреждането на клетките от свободните радикали.

Каротеноидите

Каротеноидите са клас растителни съединения, които включват алфа-каротин и бета-каротин, които тялото ви превръща във витамин А.

Ликопенът

Ликопенът е вид каротеноид, който не се променя във витамин А. Този мощен антиоксидант дава червен цвят на храни като доматите и динята и е свързан с много ползи за здравето.

Кюрбитацин E

Кюрбитацин Е е растително съединение с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Пъпешът съдържа още повече кукурбитацин Е.

Може да подобри здравето на сърцето

Сърдечните заболявания са водеща причина за смърт в световен мащаб.

Факторите на начина на живот, включително храненето, могат да намалят риска от сърдечни пристъпи и удари, като намалят нивата на кръвното налягане и холестерола.

Няколко хранителни вещества в динята имат специфични ползи за здравето на сърцето.

Проучванията показват, че ликопенът може да помогне за понижаване на холестерола и кръвното налягане. Той може също така да предотврати оксидативното увреждане на холестерола.

Според проучвания при затлъстели жени в постменопауза ликопенът също може да помогне за намаляване на сковаността и дебелината на артериалните стени.

Динята също съдържа цитрулин, аминокиселина, която може да увеличи нивата на азотния оксид в организма. Азотният оксид помага на кръвоносните Ви съдове да се разширяват, което намалява кръвното налягане.

Други витамини и минерали в динята също са добри за сърцето ви. Те включват витамини А, В6, С, магнезий и калий.

Може да понижи възпалението

Възпалението е основен двигател на много хронични заболявания.

Динята може да помогне за намаляване на възпалението, тъй като е богата на анти-възпалителните антиоксиданти ликопен и витамин С.

В едно проучване от 2015 г. лабораторни плъхове се хранят с диня на прах. В сравнение с контролната група, те развиват по-ниски нива на С-реактивен протеин (маркер на възпалението) и по-малко оксидативен стрес.

В едно по-ранно изследване, хората получават богат на ликопен доматен сок с добавен витамин С. Като цяло, техните маркери на възпаление са намалели и антиоксидантите са се увеличили. Динята има ликопен и витамин С.

Като антиоксидант, ликопенът също може да бъде полезен за здравето на мозъка. Например, това може да помогне за забавяне на началото и прогресията на болестта на Алцхаймер.


Как да научим детето да чете (част 3)


Усещане за фонеми

Фонмите са най-малките звуци в езика. Тези звуци са съставени от съгласни, кратки гласни и дълги гласни. "Усещането за фонеми" се състои в това да се научат тези звуци и как да се манипулират в рамките на една дума.

Фонетиката включва учене как да напишем тези звуци и различните правила, които следва българския език. Фонетиката е важен компонент на четенето и правописа, но никога не трябва да бъде основен фокус. Отново се стремим да балансираме грамотността си с "програма" с четене разбиране на крайния резултат. Изучаването на правилата на фонетиката е просто инструмент, който помага на детето да се научи да декодира. Това направи толкова забавно изучаването на всички сложни букви, и го препоръчваме, докато детето ви не е в детска градина или в първи клас.

Декодиране

Декодирането често се нарича "звук". Това е важен елемент в преподаването на детето ви да чете, но определено не е най-важно. Щом детето ви знае звуците, които всяка буква прави (което се преподава в реални, смислени ситуации), то е готово да започне да поставя думи заедно. Когато гледате кратка дума, насърчете детето да каже всеки отделен звук / л /, /и /, / с /, /т/ и след това ги изрече: л-и-с-т.

Тъй като децата декодират думи с по-голяма честота, те ще станат по-умели да идентифицират автоматично тази дума. Понякога обаче тази задача е досадна, затова е важно да се намерят творчески начини и да се забавляват.

Думи за наблюдение

Високочестотните думи са най-често срещаните думи в писмения ни език и  често са трудни за декодиране от фонетична гледна точка, защото не спазват правилата на фониката. Поради това те трябва да бъдат запомнени. Както вече споделихме с вас, не сме застъпници на рота за запаметяване за оптимално учене, защото смятаме, че използва само най-ниското ниво на когнитивни процеси. Независимо от това, думите за зрението трябва да бъдат запаметени, за да може вашето дете да стане безгрижен читател. Има няколко популярни списъци с думи, които отделните изследователи са намерили за полезни, но за тях в друга наша публикация.


 

Как да научим децата да четат (част 2)


Децата научават най-добре, когато в процеса на обучение са включени множество сетива или области на развитие. Ето защо практическото учене води до по-продължително задържане в дългосрочната памет и следователно неговото приложение. След като детето ви прояви интерес към буквите и вече сте започнали да идентифицирате буквите малко или много, започнете да прилагате дейности, които включват възможно най-много сетива. Имайте предвид, че имената на буквите не са толкова важни, колкото ученето на техните звуци!

Има множество начини за включване на разнообразни области на развитие в процеса на познаване на буквите и четенето. Азбуката дава възможност на детето ви да научи формата на буквите заедно с асоциацията на звука. Играенето на игри, които включват моторни умения (като хвърляне на бобчета върху съответната буква) също са прекрасни начини за включване на движение в образователния процес. Разбира се, всяко дете обича песни и рими! Използвайте силните и интересни за детето области на вашето дете и насочете вниманието му именно натам!

Класифицирайте жанра

След като детето ви е на около 5 години и може да разпознае разликата между правилно и неправилно, е добре да започнете да помагате на детето си да разбира различните жанрове на книгите по време на вашето време за четене заедно. Това може да изглежда сложно, но наистина не е така. Има около 5 различни жанрове на детски книги, с които трябва да запознаете детето. Разбира се, можете да използвате термина "тип", а не "жанр", ако това е по-лесно да се запомни.

Реални истории/нефикции – реални истории или факти за животни, места, хора и т.н.;

Фантастика – не може да се случи в реалния живот поради магия, говорещи животни и т.н.;

Реалистична фантастика – написана история, но тя може технически да се случи в реалния живот, защото героите и ситуациите са великолепни;

Книги по азбука;

Книги за песни/песнопойки

Когато децата класифицират книга в определен жанр, първо трябва да обобщят книгата в главата си и да си припомнят подробности. След това трябва да използват тази информация, за да определят какъв тип жанр съответства на тази книга. И накрая, детето ви ще припомни подробности от други книги в същия жанр, като прави връзки между двете. Тази проста задачка, която може да отнеме 5-10 секунди от вашето време след четене на книга, със сигурност ще стимулира младия детски мозък!

Също така, важно е да се отбележи, че не всички книги ще се впишат в един от тези жанрове. Направете това упражнение само с висококачествена детска литература, за да накарате детето ви да звучи "само". Повечето картинни книги, намиращи се в детския сектор в книжарниците, ще се впишат в един от тези жанрове.

Не забравяйте, че нашата цел е нашите деца да се научат да разбират това, което четат ... в противен случай четенето няма да има особен смисъл. Когато насърчаваме децата ни да мислят и “смилат” книгата, която сте прочели заедно, вие неволно моделирате това, което един ден детето ще прави самостоятелно.

Сходни думи

Трябва да научим детето да чете думи, които са идентични. Простично казано, това са думи, които се римуват. Това е важно умение, защото позволява на децата да започнат да "четат" чрез групиране на набори от букви в рамките на една дума. Първата част от думата се нарича началото и последната част от думата се нарича "рима".

Следва продължение...


 

 

Как да научим детето да чете?


Четете на своето дете

Ученето на детето да чете е процес, който трябва да започне в ранна детска възраст. Разбира се, той преминава през няколко етапа и това да четете на детето е първият. Съветваме Ви да започнете с него още, докато е новородено! Това е специално време за свързване на двама ви, а да четете внушава любов към книгите. Ако децата не се научат от ранна възраст да се радват на четенето, най-вероятно това ще възпрепятства способността им по пътя.

Колко четете на детето си зависи напълно от вас и от вашето семейство, но се стремете да четете поне 3-4 книжки/разказчета на ден, дори когато детето Ви е още много малко.

Задавайте въпроси

Задаването на въпроси при четене на детето Ви е не само чудесно за насърчаване на детето да взаимодейства с книгата, но също така е изключително ефективно в развиването на способността му да разбере какво случва. Ако основната Ви цел в "четенето" е да накарате детето ни да "издава" думи, то съвършено бъркате! Дори децата, които могат да декодират думи и да "четат" с голяма гъвкавост, все още не могат да разберат какво четат. Ако детето не може да разбере какво чете, наистина няма смисъл да го прави.

Докато детето ви е бебе, задайте му въпроси като "Виждате ли котката?", (докато посочвате картината на котката). Това не само ще развие своя неговия речник, но и ще го насърчи да взаимодейства с книгата, която чете. Когато малко порасне, помолете го да посочи самите неща в самата книга и да направи шумовете на животните, които вижда.

Ако вашето дете е около 2 или 3 години, започнете да задавате въпроси преди, по време и след четене на книгата. Покажете на детето си корицата на книгата и го попитайте за какво мисли, че ще бъде (предвижда). Докато четете, попитайте го какво мисли, че ще се случи или защо смята, че даден герой е направил конкретен избор (извод). Ако героят изобразява силна емоция, идентифицирайте тази емоция и попитайте детето си дали някога е се е чувствало така. В края на книгата попитайте дали прогнозата (ите) се е сбъднала. След това го помолете да ви каже какво си спомни, че се е случило в книгата (обобщавайки).

Бъдете добър пример за четене

Дори ако детето ви е очаровано от книги от ранна възраст, очарованието му бързо ще намалее, ако не вижда четене, възпитавано в дома си. Ако самият вие не сте запален читател, направете съзнателни усилия, за да позволите на децата ви да видят четете поне за няколко минути всеки ден! Прочетете списание, готварска книга, роман, вашата Библия ... зависи от вас! Но покажете на детето си, че четенето е нещо, което дори възрастните трябва да правят. Ако имате син, споделете тази статия със съпруга си. Синовете трябва да видят бащите си, особено защото не е нещо, което младите енергични момчета естествено са склонни да правят.

Как да разберем кога са готови да четат?

Подобно на много неща в живота, може да се окаже трудно да се предскаже кога мозъкът на детето ще бъде готов да направи милиони връзки, които са необходими, за да прочете дори една дума.

Това е подобно на това, което се случва, когато бебетата се научат да ходят – те се изправят в стояща позиция от месеци, задръжат се на ръцете, докато практикуват странни крачки напред и след това един ден, може би неочаквано, правят първите си стъпки сами.

Точно както децата показват признаци, че са почти готови да започнат да ходят, те също дават такива, че са готови да започнат да четат. Те се наричат "умения за предварително четене" и включват четири концепции: мотивация, разпознаване на букви и фонологично осъзнаване.

Следва продължение...


Защо дюлите са толкова полезни (част 2)


Регулира кръвното налягане

Калият е един от най-важните минерали в човешкото тяло, защото е от съществено значение за поддържането на кръвното налягане и улесняването на ефективния трансфер на течности в клетките на тялото. По отношение на кръвното налягане калият причинява отпускане на кръвоносните съдове и артериите, като по този начин се намалява напрежението върху сърдечно-съдовата система. Това може да намали шансовете за развитие на състояния като атеросклероза, което може да намали риска от коронарни сърдечни заболявания, инфаркт и удар.

Алергични реакции

Дюлята отдавна е възхвалявана за способността си да контролира алергичните реакции. Когато се прилага като гел върху кожата, тя може да бъде от полза за атопичен дерматит и подобни кожни заболявания. Високите нива на витамин С също помагат да се контролира възпалението и да се подобри здравето и външния вид на кожата Ви.

Повишава имунитета

Както вече споменахме, дюлята има огромно количество антиоксиданти, но други витамини като витамин С и Е също така повишават имунната система по различни начини. Например, витамин С стимулира имунната система да увеличи количеството на белите кръвни клетки, които са първата защита на тялото срещу патогени, вируси и бактерии.

Циркулация и здраве на косата

Богатото минерално съдържание на дюлята включва желязо, мед и цинк. Тези три минерали, заедно с различни други микроелементи, са необходими за производството на червени кръвни клетки. Когато производството на червени кръвни клетки е високо, циркулацията около тялото се увеличава, тъй като повече кислород се пренася в тялото. Това води до повишен приток на кръв към кожата и скалпа, което увеличава здравето на космения фоликул и стимулира растежа.

Третира чернодробните и очните болести

Редовната консумация на дюли е от полза за тези, които страдат от чернодробни и очни заболявания. В Китай напояваните и варени семена от дюля се използват за приготвяне на желе, което може да успокои проблеми с очите, възпалено гърло и възпаление на лигавиците.

Други ползи

Сокът от дюли е полезен при лечението на сърдечносъдови заболявания, респираторни заболявания, анемия и астма. Редовната консумация може да помогне и за лечението на туберкулоза, дизентерия и чернодробна недостатъчност.

Както всички останали плодове, дюлята също е ефективно допълнение към вашата редовна диета. Така че, защо не опитате нещо ново?


 

Защо дюлите са полезни?


Ползите за здравето от дюлите включват способността им да предотвратяват рак, да подпомагат загубата на тегло, да подобряват храносмилането, да намаляват холестерола и стимулират имунната система. Те също така предотвратяват стомашно-чревните заболявания, успокояват възпалението, подобряват здравето на кожата, намаляват кръвното налягане, предотвратяват алергичните реакции и стимулират циркулацията в сърдечно-съдовата система.

Освен че е леснодостъпен и вкусен плод, дюлята също се оценява поради своето важно място в човешкото здраве. Той е богат източник на витамин С, цинк, калий, мед, желязо и фибри. Той е богат и на някои органични съединения като катехина, епикатехина, лимонена и различни други фитонутриенти, които допринасят за здравето ни.

Ползи за здравето от дюлите

Има много ползи за здравето от дюлите, които включват превенция на рака, загуба на тегло, грижа за кожата и др. Нека ги обсъдим подробно по-долу;

Превенция на рака

Изглежда, че ракът е едно от най-често обсъжданите заболявания днес. Следователно, всичко, което може да намали шансовете за развитие на рак, обикновено става доста популярно. Високото ниво на антиоксиданти, включително фенолни и фитонутриенти, намиращи се в дюлите, е много ефективно при неутрализиране или елиминиране на свободните радикали в организма. Свободните радикали са опасните странични продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да накарат здравите клетки да мутират или да умрат. Антиоксидантните съединения, намерени в дюлите, са пряко свързани с намалените шансове за развитие на различни видове рак.

Помага при редуциране на теглото

Един от най-добрите начини да редуцирате теглото си и да си гарантирате бърз метаболизъм, е да подобрите храносмилането си. Дюлята има високо съдържание на фибри, а значителните нива на фибри означават, че стомашно-чревната ви система ще работи по-ефикасно и редовно. Вие ще имате повече енергия и ще понижите вашето наднормено тегло, като подобрите храносмилателната си здравето.

Защита от стомашно-чревните заболявания

Отвъд общото функциониране на храносмилателния тракт, което улеснява диетичните фибри, то също може да помогне за предотвратяване на определени стомашно-чревни състояния, като възпалителна болест на червата (IBD), различни ракови заболявания или дивертикулит. Катехинът и епикатехинът, съдържащи се във фибрите, се свързват с някои токсини, причиняващи рак, които се намират в дебелото черво, като по този начин се защитава лигавицата на тази важна органна система.

Грижа за кожата

Високото ниво на антиоксиданти и витамини в дюлите е много полезно за поддържане на кожата ви здрава и млада. Антиоксидантите премахват увреждането, което свободните радикали причиняват на клетките на кожата, като по този начин намаляват появата на бръчки, отстраняват недостатъците и помагат да защитят кожата ви от въздействието на ултравиолетовите лъчи.


 

Ползите от бананите


Един поглед върху хранителната разградимост на бананите и разкрива следното: на 100 грама съдържа общо 0.3 мас. Мазнини, нулев холестерол, сол от 1 мг, около 360 мг калий, 2.6 г диетични фибри, 12 г захар и 1.1 г протеин. Ако все още се нуждаете от причини, поради които трябва да включите банани в ежедневието си, ето някои:

Високо съдържание на фибри

Бананът е пълен с два вида фибри – разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри имат тенденция да забавят храносмилането и да ви накарат да се чувствате сити за по-дълго време. Ето защо бананите често се включват в закуска, за да можете да започнете деня си, без да се притеснявате за следващото хранене.

Подобряват сърдечното здраве

Храните с високо съдържание на фибри се смятат за добри за сърцето. Според проучване, направено от Университета в Лийдс във Великобритания, увеличаването на консумацията на богати на фибри храни, като банани, може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания (CVD) и коронарна болест на сърцето.

Улеснява храносмилането

Според Аюрведа бананите имат сладък и кисел вкус. В сладкия вкус се казва, че предизвиква усещане за тежест, но в киселия е известно, че стимулира агни (храносмилателните сокове), като по този начин подпомага храносмилането и спомага за подобряването на метаболизма.

Пълни с хранителните вещества

Бананите са пълни с различни видове вещества от особена важност за ежедневните функции на тялото. Те са пълни с основни витамини и минерали като калий, калций, манган, магнезий, желязо, фолат, ниацин, рибофлавин и В6. Всички те допринасят за правилното функциониране на организма и за поддържането ви здрави.

Висок източник на калий

Високото съдържание на калий в бананите го прави супер плод. Този минерал е известен със своите многобройни здравословни предимства – спомага за регулиране на сърдечния ритъм, и кръвното налягане.

Кръвно налягане

Известно е, че солта е зло, когато става дума за високо кръвно налягане. Бананите са с ниско съдържание на сол и високо съдържание на калий, а тези свойства допринасят за това да са идеални за тези, които имат хипертония.

Помага при борба с анемията

Поради високото съдържание на желязо в бананите, те са полезни за тези, които страдат от анемия. Анемията е състояние, при което има намаляване на броя на червените кръвни клетки или хемоглобина в кръвта. Това води до умора, задух и бледност.


 

Ползи от пшеницата (част 2)


 

 

Подобрява храносмилането, благодарение на фибрите

Фибрите са една добра причина да се консумира пшеница. Възрастните хора се нуждаят от около 25 до 35 грама фибри дневно, а пълнозърнестите храни съдържат два вида – разтворими и неразтворими – които са от полза за вашето здраве. Ще получите 5,8 грама фибри от две филии тъмно ръжен хляб, но само 1,9 грама от същото количество бял хляб. И ще получите 5,5 грама фибри на 1/2 чаша суров кафяв ориз, в сравнение с 2 грама от бял. Тъй като се смила бавно, фибрите ви помагат да се почувствате по-дълго сити. Ползите за здравето от фибрите са добре известни – те помагат за контролиране на кръвната захар, понижаване на LDL или "лошия" холестерол и намаляване на риска от рак на дебелото черво. Не всички цели зърна обаче са с високо съдържание на фибри. Фокусирайте се върху овес, ечемик и булгур.

Съдържанието на фибри поддържа редовните движения на червата (проучванията показват, че хората, които ядат повече фибри, се нуждаят от по-малко лаксативи). И те помагат да се предотврати дивертикулозата, състоянието, при което се образуват малки торбички в стената на дебелото черво, причинявайки възпаление, запек, диария и болка. Фибрите са отговорни за голяма част от ползите, а целите зърна дори съдържат и млечна киселина, която стимулира "добри бактерии" в дебелото черво. Тези организми подпомагат храносмилането, по-доброто усвояване на храната и дори могат да подобрят имунната система на организма.

Понижава кръвното налягане

Сърдечните ползи от пълнозърнестите храни не спират с холестерола и триглицеридите. Те също понижават кръвното налягане, един от най-важните рискови фактори за сърдечни заболявания. Едно проучване установява 19% по-нисък риск от хипертония сред мъжете, които ядат повече от 7 порции зърнени закуски пълнозърнести една седмица в сравнение с тези, които ядат една или по-малко. Проучване при жените също намира полза. "Яденето на пълнозърнести храни вместо рафинирани значително понижава холестерола в кръвта – триглицеридите, кръвното налягане и нивата на инсулина".

Те са добър източник на витамини от вида B

Целите зърна са богати на витамините тиамин, рибофлавин и ниацин, всички от които са отговорни за добрия метаболизъм. Друг витамин В фолат (фолиева киселина) помага на тялото да образува червени кръвни клетки и е от решаващо значение за предотвратяване на вродени дефекти при бременност. Жените, които са бременни или мислят за забременяване, трябва да приемат мултивитамин с 400 микрограма фолиева киселина на ден.

Те могат да намалят риска от астма

Яденето на пълнозърнести храни в ранна детска възраст може да предотврати астма и други алергични състояния. Едно проучване установило, че децата, които са консумирали овес като кърмачета, са по-малко склонни да имат астма или алергичен ринит, докато са навършили пет години. Холандско проучване съобщава подобни резултати сред децата на възраст 8-13 години. Здравословна диета с повече пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци и по-малко месо и рафинирани храни може да намали астматичния хриптене.

Те могат дори да намалят риска от рак

Появяват се доказателства, че редовната консумация на зърнени храни може да намали риска от някои видове рак, като рак на дебелото черво, рак на гърдата и панкреаса. Въпреки че доказателствата са смесени в този момент, това, което определено ще намали риска от рак, е диета, която включва не само цели зърна, но и много плодове и зеленчуци за сметка на преработените храни.
Защо е полезен шоколадът?


Има редица медицински доказани начини, по които шоколадът – добрият, тъмен шоколад с процент на какао около седемдесет процента или повече – наистина може да е добър за нас.

Експертите вече са установили, че шоколадът е добър за сърцето, кръвообращението и мозъка и се предполага, че може да е от полза за сериозни проблеми като аутизъм, затлъстяване и диабет.

И всъщност, най-новите изследвания показват, че яденето на шоколад може да ви помогне да запазите мозъчната си функция дълги години наред.

Ето десет научно доказани ползи за здравето от добър шоколад.

Полезен е за сърцето и кръвообращението

Неотдавнашно проучване установи, че тъмен шоколад спомага за възстановяване на гъвкавостта на артериите, като същевременно предотвратява залепването на белите кръвни клетки на стените на кръвоносните съдове – както често срещани причини за запушване на артерията.

Намалява риска от инсулт

Изследователи във Финландия са установили, че консумацията на шоколад намалява риска от инсулт със зашеметяваща средна стойност от 17% в групата мъже, които са тествали.

Той е богат на минерали

Тъмният шоколад е пълен с полезни минерали като калий, цинк и селен, а 100 грама тъмни (70 или повече) шоколадови бонбони осигуряват 67 процента от RDA на желязото.

Намалява холестерола

Доказано е, че консумацията на какао намалява нивата на "лошия" холестерол (LDL) и повишава нивата на "добър" холестерол, което потенциално намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Полезен за кожата ви

Флавонолите в тъмния шоколад могат да защитят кожата от увреждане от слънцето (макар че най-вероятно все още бихте пляскали с крем за слънце).

Може да ви помогне да отслабнете

Шоколадът може да ви помогне да отслабнете. Наистина! Неврологът Уил Клоуър казва, че ако едно малко парче шоколад се разтопя на езика 20 минути преди хранене, това задейства хормоните в мозъка, които казват "Аз съм сит", намалявайки количеството храна, която впоследствие консумирате.
Добре е за майките и бебетата

Едно финландско проучване установи, че шоколадът намалява стреса при бременните майки и че бебетата на такива майки се усмихват по-често от потомството на родители, които не яде шоколад.
Може да предотврати диабета

Звучи луд, но е доказано, че какао подобрява инсулиновата чувствителност. Така че тъмен шоколад – умерено – може да забави или да предотврати появата на диабет.

Шоколадът е полезен за мозъка

Счита се, че флаванолите намаляват загубата на памет при възрастните хора, а противовъзпалителните качества на тъмния шоколад са полезни при лечението на мозъчни травми като сътресение.

Шоколадът ви кара да се чувствате по-добре

Шоколадът съдържа фенилетиламин (PEA), който е същият химикал, който твоят мозък създава, когато чувстваш, че се влюбваш. PEA насърчава мозъка ви да освобождава ендорфини.


 

 

Колко полезни всъщност са ягодите?


 

 

Невероятните ползи за здравето на ягодите включват подобряване на зрението, правилна мозъчна функция, облекчаване на високо кръвно налягане, артрит, подагра и различни сърдечно-съдови заболявания. Полифенолното и антиоксидантното съдържание на ягодите ги прави полезни за подсилване на имунната система, предотвратяване на различни видове ракови заболявания и за намаляване на признаците на преждевременно стареене.
Ягодите са пълни с витамини и минерали като витамини С и К, фолат, калий, манган и магнезий. Те са нискокалорични, богати на фибри плодове, които са богати на антиоксиданти и полифеноли. Чаша от ягоди съдържа само 49 калории, осигурява 3 грама фибри и 12 грама въглехидрати.
Нека да разгледаме най-популярните ползи за здравето подробно по-долу.
Подобряват функционирането на сърцето

Ягодите имат високи нива на антиоксиданти като елагична киселина и флавоноиди като антоцианин, катехин, кверцетин и камферол. Тези фенолни съединения понижават риска от сърдечно-съдови заболявания, като потискат образуването на общ и LDL (лош) холестерол. Те също така отпускат кръвоносните съдове, което води до подобрен кръвен поток и предотвратяване на сърдечно-съдови проблеми. В допълнение, високото съдържание на фибри, витамин С и фолиевата киселина в ягодите създават идеален пакет за сърдечно здраве, тъй като ефективно намаляват холестерола в артериите и съдовете.

Грижат се за кожата

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Ягодите съдържат салицилова киселина, алфа хидрокси киселина (AHA) и елагична киселина, които намаляват хиперпигментацията, предотвратяват акне и премахват мъртвите кожни клетки. За лицевата маска за блестяща кожа, намачкайте 4-5 ягоди и я разбъркайте с една супена лъжица мед. Нанесете върху лицето, оставете го да изсъхне и измийте.

 

Против стареене

Витамин С в ягодите увеличава производството на колаген, тонизира кожата и има подмладяващ ефект. Също така, изследване показва, че неговият екстракт е богат на антоцианини и предпазва от вредното ултравиолетово лъчение.
Грижат се за очите

Яденето на ягоди може да предотврати състояния като сухота в очите, дегенерация на оптичните нерви, дегенерация на макулата, дефекти в зрението и повишена чувствителност към инфекции. Антиоксидантите в ягодите, като флавоноиди, фенолни фитохимикали и елагична киселина, могат да помогнат да се избегнат почти всички проблеми с очите, тъй като те предпазват действието на свободните радикали.

Ягодите могат да предотвратят очното налягане, което може да бъде доста вредно.
Намаляват хипертонията

Ягодите са богати на калий и магнезий, като и двата са вазодилататори, което означава, че намаляват хипертонията и подобряват еластичността на артериите и кръвоносните съдове. Това улеснява притока на кръв към различни части на тялото и ги поддържа в пълния им потенциал.

Предотвратяват рак

Витамин С, фолат, антоцианини, кверцетин и камферол са само някои от многото флавоноиди в ягодите, които действат като отлични антиоксиданти. Заедно те формират отлична линия на защита за борба с рака и туморния растеж. Дневният прием на ягоди е свързан с драстично намаляване на присъствието и метастазите на раковите клетки. Едно проучване показваа, че лиофилизираният прах от ягоди показва резултати за предотвратяване на рак на хранопровода.

Повишават имунитета

Витамин С в ягодите засилва имунната система и помага при лечението на кашлица и настинки. Една порция има приблизително 150% от дневните ви нужди от витамин С!

Лекуват артрит и подагра

Ягодите са богати на антиоксиданти и детоксикатори, които спомагат за намаляване на артрита и подагра. Те също помагат за предотвратяване на артритни симптоми като дегенерация на мускулите и тъканите, изсушаване на смазочните течности в ставите и натрупване на токсични вещества и киселини (като пикочна киселина) в организма.


 

 

Защо трябва да консумираме месо?


Консумацията на месо има много ползи за здравето като премахване на кожни заболявания, укрепване на имунната система, дългосрочна енергия, изграждане на телесни тъкани, защита на тялото от инфекции, както и подпомагане производството на хемоглобин. Освен това е и богат източник на протеин и други основни аминокиселини.

Пилешкото месо, свинскот, говеждото, агнешкото и морските дарове са някои от видовете месо, които са толкова полезни, колкото и вкусни. Общият знаменател във всичко това е протеинът, от който хората се нуждаят. Протеинът се превръща в енергия в нашето тяло и помага за ежедневната му работа. Препоръчителният дневен прием на протеини е 46 грама за тийнейджърките и жените, 56 грама за мъжете, докато децата се нуждаят от около 19-34 грама, а тийнейджърките се нуждаят от 52 грама.

Има определени ползи, които се отнасят само за консумацията на месо и не могат да бъдат заменени с вегетариенски продукти. Много от начините на живот като холестерол, диабет, кожни проблеми са се появили съвсем скоро в еволюционната история. Изследвания показват, че хората, които не консумират месо, по-често страдат от проблеми с невротрансмитери, като депресия, безпокойство, соматоформни заболявания и нарушения в храненето.

Хранителна стойност на месото

Докато морските дарове осигуряват омега-3 мастни киселини, включително DHA и EPA, протеин, витамин А, витамин B, витамин D; птиче месо и червено месо дават белтъчини, витамин А, В и D и минерали като цинк, магнезий и желязо. Всички тези хранителни вещества са необходими за различни функции на тялото и помагат по специфичен начин.

Ползи за здравето от месото

Повишава имунитета

Различните форми на месо имат високо съдържание на цинк, което помага за повишаване на имунитета. Поради своите антиоксидантни свойства, цинкът е отговорен за създаването на антитела за борба със свободните радикали, които ни поставят на по-висок риск от хронични заболявания. Протеинът, също от месо, спомага за производството на тези антитела, за да предпази тялото от инфекции. Омега-3 мастни киселини от морски дарове са добри и за повишаване на имунитета. Друг минерал, открит в морските дарове, е селенът, който също е известен с подобряването на имунната система. Витамин А подобрява функционирането на репродуктивната система.

Насърчава растежа на мускулите

Белтъците в месото помагат при изграждането и възстановяването на тъканите на тялото и подобряване на мускулната активност. Тъканите и мускулите са направени от протеин, поради което хората, които изграждат мускулна сила, значително увеличават приема на протеини. Протеин и цинк в месото подпомагат растежа на мускулите. Без да осигурите на тялото си подходящите хранителни вещества, няма да ви помогнат усилията за изграждане на мускулна маса, затова месото е най-добрият източник на тези хранителни вещества.

Регулира храносмилането

Заедно с протеините, месото също осигурява есенциални аминокиселини, които помагат при храносмилането. Тъй като нашето тяло не може да ги произведе само, те трябва да бъдат придобити от храната. Има девет основни аминокиселини, а именно хистидин, левцин, лизин, изолевцин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан, валин и месото, осигурява всички девет и затова често се нарича пълен протеин. Витамин D също помага в силни кости и е от жизненоважно значение за абсорбцията и метаболизма на калция.

Подобрява кръвообращението

Желязото е един от основните минерали, които спомагат за осигуряване на подходящо кръвообращение и транспортиране на кислорода до всички клетки. И различните видове месо са добър източник на желязо. Дефицитът на желязо може да доведе до сериозни здравни проблеми и първоначално се признава от слабост, липса на концентрация и умора. Сдвояването на високо желязо месо с богати на витамин С храни, като портокалите, е от полза за усвояването на желязото.

По-здрави кожа, коса и очи

Консумацията на месо, богато на омега-3 мастни киселини, е от полза за здравата кожа и коса. Мастните киселини предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи и възстановяват влагата на кожата за естествено блясък. Витамин А, който се намира в него, осигурява здрави кости, зъби, здрава кожа и очи. Приемането на месо е свързано и с подобряването на състоянието на много кожни заболявания като псориазис, екзема, дерматит.

Подобрява умствените способности

Включването на Docosahexaenoic acid (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA), намерени в различни риби, насърчава когнитивния и мозъчен растеж. Помага за подобряване на концентрацията и общото функциониране на мозъка. Също така, месото е свързано с намаляване на болестта на Алцхаймер.


 

"В две думи мога да сумирам всичко, което съм разбрал за живота: той продължава."

Прочети още на: https://www.az-jenata.bg/a/8-svobodno-vreme/40341-vdahnoviavashti-citati-koito-shte-promeniat-misleneto-vi/

Чесънът – лекарството на Боговете


 

Чесънът се използва в почти всяка кухня в света. Когато се яде суров, той има мощен, пикантен вкус, който съответства на наистина могъщите свойства на чесъна.

Яденето на чесън редовно е не само добро за нас; то е свързано с намаляване и предотвратяване на четири от основните причини за смърт в световен мащаб, включително сърдечни заболявания, инсулт, рак и инфекции.

Националният институт по онкологични заболявания на САЩ препоръчва чесъна като хранителна добавка за профилактика на рака, и го признава за един от няколкото зеленчуци с потенциални противоракови свойства.

Той е изключително лесен за отглеждане и вкусът му е абсолютно фантастичен. Така че научете повече за ползите от чесъна.

Чесън за сърдечно заболяване

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, сърдечните заболявания са убийство № 1 в Съединените щати, последвани от рака. Чесънът е широко признат като превантивен агент и лечение на много сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, включително атеросклероза, хиперлипидемия, тромбоза, хипертония и диабет. Преглед на експерименталните и клиничните проучвания на ползите от чесъна установи, че като цяло консумацията на чесън има значителни кардиозащитни ефекти както в проучванията върху животни, така и при проучванията при хора.

Вероятно най-добрата характеристика на чесъна е, че доказано спомага за оздравяване на ранните сърдечни заболявания чрез премахване на натрупването на плаки в артериите.

Чесън против рак

Алгиевите зеленчуци, особено чесънът и лукът, както и техните биоактивни серни съединения се считат за ефективни във всеки етап от образуването на рак и засягат много биологични процеси, които променят риска от рак.

По думите на Националния институт по онкологични заболявания на NIH "Няколко проучвания за популацията показват връзка между увеличения прием на чесън и намаления риск от някои видове рак, включително рак на стомаха, дебелото черво, хранопровода, панкреаса и гърдата". Но съществува един много важен въпрос: Как може да действа чесънът за предотвратяване на рака? Националният институт по онкологични заболявания обяснява, че "защитните ефекти от чесъна могат да възникнат поради антибактериалните му свойства или поради способността му да блокира образуването на вещества, причиняващи рак, да спре активирането на причиняващи рак вещества, да подобри възобновяването на ДНК, да намали клетъчната пролиферация или да предотврати клетъчна смърт. "

Чесън за високо кръвно налягане

Интересен феномен на чесъна е, че е доказано, че помага да се контролира високото кръвно налягане. Едно проучване разглежда ефекта на екстрактите от чесън в напреднала възраст като допълнително лечение за хора, които вече приемат антихипертензивни лекарства, но все още имат неконтролирана хипертония. Чесънът отново се оказва ефективен. Изследването, публикувано в научното списание Maturitas, оценява 50 души с "неконтролируемо" кръвно налягане. Било открито, че приемането на четири капсули от екстракт от чесън на възраст (960 милиграма) дневно в продължение на три месеца води до спад на кръвното налягане средно с 10 пункта.

Чесън против грип и настинки

Експериментите показват, че чесънът (или специфични химични съединения като алицин, намиращи се в него) е много ефективен при унищожаването на безброй микроорганизми, причиняващи някои от най-честите и редки инфекции, включително обикновена настинка.

В едно проучване хората са приемали или добавки от чесън, или плацебо в продължение на 12 седмици през студения сезон (между ноември и февруари). Тези, приемащи чесъна, са по-малко склонни да настинат и се възстановяват по-бързо от плацебо групата. Изследването приписва способността на чесъна да предотврати разпространението на обикновен вирус към неговия биологично активен компонент алицин.

Чесън против диабет

Чесънът показа способността си да помага и на диабетици. Храненето с чесън е доказано, че спомага за регулирането на нивата на кръвната захар, потенциално спиране или намаляване на ефектите от някои усложнения при диабета, както и борба с инфекциите, намаляване на LDL холестерола и стимулиране на кръвообращението.

Проучване на диабетни плъхове показва, че чесънът може да бъде много полезен за подобряване на общото здравословно състояние на диабетици, включително за смекчаване на често срещаните усложнения на диабета като атеросклероза и нефропатия. Тези плъхове, които получават ежедневен екстракт от суров чесън в продължение на седем седмици, значително са намалили нивата на серумната глюкоза (нивото на кръвната захар), нивата на холестерола и триглицеридите. В сравнение с контролната група плъховете, получаващи суров чесън, са с 57% по-малко серумна глюкоза, 40% по-ниски серумни нива на холестерола и 35% по-ниски триглицериди. В допълнение, нивата на белтъци в урината при плъховете, третирани с чесън, са с 50% по-ниски.


Защо трябва да приемаме достатъчно протеин?


Получаването на достатъчно протеин е важно за здравето.

По тази причина препоръчителната дневна доза на протеин е 50 грама на ден.

Някои изследователи обаче смятат, че много хора трябва да ядат значително повече от това количество.

Високият прием на протеини може да помогне при загуба на тегло, увеличаване на мускулната маса и подобряване на здравето.

Ето няколко лесни начина да ядете повече протеин.

 

Яжте протеина преди всичко останало

Когато се храните, първо яжте източника на протеини, особено преди да стигнете до въглехидратите. Протеинът увеличава производството на PYY, чревен хормон, който ви кара да се чувствате сити, пълноценни и доволни.

В допълнение, високият прием на протеини намалява нивата на "гладния хормон" грелин и ускорява метаболизма ви след хранене и по време на сън.

Нещо повече, яденето на протеини преди останалата храна може да помогне да предотвратите покачването на кръвната захар и инсулина след хранене.

В едно проучване на хората с диабет тип 2 били сервирали еднакви ястия в различни дни. Кръвната захар и инсулинът са се увеличили значително, когато са консумирали протеини и зеленчуци преди храната с високо съдържание на въглехидрати, в сравнение с времето, когато правели обратното.

 

Консумирайте повече сирене

Закуските са добър начин да получите допълнителен протеин, стига да изберете правилните видове.

Много от обикновените снаксове са с много ниско съдържание на протеини, като например чипс, сладкиши и крекери.

Например, 28 грама тортила чипс има 137 калории и само 2 грама протеин. Обратно, същото количество сирене чедър съдържа 7 грама протеин, заедно с 20 по-малко калории и 4 пъти повече калций.

Освен това сиренето не повишава нивата на холестерола, дори при хора с високи нива. В действителност, сиренето може дори да се подобри сърдечното здраве.

 

Заменете зърнените закуски с яйца

Много храни за закуска са с ниско съдържание на белтъчини, включително препечени филийки, гевреци и зърнени храни.

Въпреки че овесените ядки съдържат повече протеини, отколкото повечето зърнени храни, то все още осигурява само около 6 грама в една чаена чаша.

От друга страна, три големи яйца осигуряват 19 грама висококачествен протеин, заедно с важни хранителни вещества като селен и холин, за които сме ви споменавали в предишните ни публикации.

Няколко проучвания показват, че яденето на яйца за закуска намалява апетита и ви държи сити няколко часа, така че в крайна сметка ще ядете по-малко калории по-късно през деня.

Яденето на цели яйца също може да промени нивата на LDL ("лоши") холестеролни частици по начин, който може да намали риска от сърдечни заболявания.

 

Слагайте върху закуските си наситнени бадеми

Бадемите са невероятно здравословни.

Те са с високо съдържание на магнезий, фибри и мононенаситени мазнини, но ниско съдържание на смилаеми въглехидрати.

Бадемите също съдържат 6 грама протеин в порция от 28 грама, което ги прави по-добър източник от повечето ядки.

И въпреки че една доза съдържа около 167 калории, проучванията показват, че тялото ви поглъща само около 129 от тези калории, защото част от мазнините не се усвояват.

Така че поръсете няколко супени лъжици нарязани бадеми върху кисело мляко, извара, салати или овесена каша, за да увеличите приема на протеини и да добавите вкус и смазка.

 

Консумирайте гръцко кисело мляко

Киселото мляко е универсална, високопротеинова храна.

240-грама предоставя около 17-20 грама протеин, в зависимост от марката. Това е около два пъти по-голямо количество в традиционното кисело мляко.

Гръцкото кисело мляко се получава чрез отстраняване на суроватка и други течности, за да се получи по-богато, по-кремообразно кисело мляко.

Изследванията показват, че гръцкото кисело мляко увеличава освобождаването на хормоните на червата GLP-1 и PYY, които намаляват глада и ви карат да се чувствате пълноценни.

В допълнение, тя съдържа конюгирана линолова киселина (CLA), за която е доказано, че в някои проучвания се проявява загуба на мазнини.

Гръцкото кисело мляко има остър аромат, който върви добре с нарязани плодове. Тя може да се използва и като заместител на заквасена сметана в спагети, сосове и други рецепти.

 

Добавяйте храни, богати на протеини, към вашата салата

Салатите са предимно пълни със зеленчуци, осигуряващи витамини, минерали и антиоксиданти, които ви помагат да се предпазите от заболяване.

Те обаче често съдържат само няколко грама протеин, което вероятно ще доведе до глад след час или два.

За да добавите протеини към вашата салата и прибавете около 100 грама от някои от следните храни:

Пилешки или пуешки гърди: 30 грама.

Риба тон: 26 грама

Сьомга: 25 грама

Сирене: 22 грама

 

Консумирайте протеинови шейкове за закуска

Шейкът може да бъде чудесна закуска в зависимост от съставките.

Ето една основна рецепта за шейк. За да увеличите съдържанието на протеини още повече, използвайте повече протеинов прах или добавете фъстъчено масло, бадемово масло, ленени семена или семена от чиа към него.


 

Сливите – полезни за всяка клетка в тялото


Ползите за здравето на сливите включват облекчаване на храносмилането, грипни инфекции и проблеми, свързани с тревожност. Антиоксидантната сила на тези плодове помага при лечението на остеопороза, дегенерация на макулата, рак, диабет и затлъстяване. Те също помагат за поддържане на здраво сърце чрез намаляване на нивата на холестерола. Освен това сливите подобряват когницията, подобряват имунитета, подобряват клетъчното здраве, поддържат баланса на електролитите в тялото, поддържат здравата нервна система и помагат за грижата за кожата и кръвосъсирването.

Те са сочни и вкусни плодове, които принадлежат към рода Prunus от семейство Rosaceae, който включва също праскови, кайсии и нектарини. Те съществуват в различни цветове и форми с над 2000 различни разновидности. Сливите са разделени на три групи: европейско-азиатски (Prunus domestica), японски (Prunus salicina) и дамски (Prunus insititia). Китай е водещият производител на сливи, последван от Съединените щати, Сърбия и Румъния. В САЩ основното производство на сливи се случва в Калифорния. Заедно с ръчно подбраното, свежо разнообразие, сливите могат да бъдат изсушени или консервирани.

Сливите съдържат асортимент от витамини и минерали. Те са отличен източник на витамини като витамин А, витамин С (аскорбинова киселина), фолат и витамин К (филохинон). Те също са добър източник на витамин В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В-6 и витамин Е (алфа-токоферол). Минералите, които се съдържат в тях, включват калий, флуорид, фосфор, магнезий, желязо, калций и цинк. Те също така доставят диетични фибри и предлагат много ниски калории без вредни мазнини.

 

Антиоксидантни свойства

Тези плодове съдържат витамин С и фитонутриенти като лутеин, криптоксантин, зеаксантин, неохлороген и хлорогенна киселина. Тези компоненти притежават ефективни антиоксидантни качества, които помагат за предотвратяване на щетите, причинени от вредните радикали, наречени супероксидни анионни радикали.

 

Лекува затлъстяването

Скъпоценните екстракти са ценни за лечение на затлъстяване и други усложнения, свързани със затлъстяването. Изследванията показват, че консумацията на плодове като сливи помага за борба с метаболитния синдром поради наличието на биоактивни съединения. Флавоноидите и фенолните компоненти, като антоцианини, хлорогенни киселини, кверцетин и катехини, присъстващи в тях, оказват противовъзпалителни ефекти върху клетките, включително мастните. Освен това те помагат и за предотвратяване на проблеми, свързани със затлъстяването, като нарушения на холестерола, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Предотврат остеопорозата

Консумацията на сушени сливи изпълнява анаболни и антирезорбционни действия, които спомагат за поддържането на здрави кости. Флавоноиди като кофеинова киселина и рутин, присъстващи в тях, помагат за инхибиране на влошаването на костните тъкани и предотвратяват заболявания като остеопороза при постменопаузални състояния при жени. Полифенолите, заедно със съдържанието на калий в сухите сливи, подобряват костната плътност и предотвратяват костната загуба, причинена от недостиг на яйчникови хормони. Изследванията показват, че редовната консумация на сушени сливи помага за възстановяване на костната плътност, която вече е загубена поради остаряването.


Помощник при храносмилането

Те са добър източник на диетични фибри, заедно с компонентите сорбитол и изотин, които спомагат за регулирането на храносмилателната система. Според изследване сухите сливи или сини сливи са по-ефективни при лечението на храносмилателни нарушения, като констипация, в сравнение с други лекарства, като псевлия. Сорбитолът и изотатът имат слабително действие и насърчават секрецията на течности в червата.


Поддържат здрава нервна система

Сливите съдържат витамин В6, който спомага за гладкото функциониране на нервната система. Те също така помагат за нормалния растеж на мозъка и подпомагат формирането на хормони, влияещи на настроението. Триптофанът, аминокиселина, присъстваща в тях, помага в производството на невротрансмитера серотонин, който играе важна роля за подобряване на съня, апетита и концентрацията.


Укрепват имунитета

Сливите са полезни за укрепване на имунната защита на организма поради наличието на високо съдържание на витамин С. Този витамин спомага за устойчивостта на организма към инфекции и възпаления. Изследванията показват, че сливите имат имуностимулаторни съставки, които стимулират производството на азотен оксид в организма, възпрепятстват метастазите на туморните клетки и са ценни при предотвратяването на различни заболявания.


 

Гроздето и неговите ползи за здравето


 

 

Гроздето идва в различни цветове и форми. Има червено, зелено и лилаво грозде.

Преди 8000 години хората първо култивирали лозя в сегашния Близък изток.

Днес 72 милиона тона грозде се отглеждат всяка година по света, предимно за производство на вино. Всяка година се произвеждат 7.2 трилиона галона вино.

Хранителните вещества в гроздето предлагат редица възможни ползи за здравето. Те са свързани с превенцията на рак, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и запек.

Една диета, богата на плодове и зеленчуци, е свързана с намален риск от различни състояния, включително сърдечни заболявания, диабет, рак и затлъстяване.

Подобно на други плодове и зеленчуци, гроздето е добър източник на фибри и вода.

Антиоксидантите и другите хранителни вещества в гроздето могат да ги направят особено здравословни, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят някои от ползите от тях.

Ето някои от начините, по които хранителните вещества в гроздето могат да подобрят здравето.

 

Предотвратява рака

Гроздето съдържа мощни антиоксиданти, известни като полифеноли. Счита се, че те имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Един от тях е ресвератролът. Намира се в ципите на червеното грозде.

Лабораторните изследвания предполагат, че ресвератролът може да забави или да предотврати растежа на тумори в лимфа, черен дроб, стомаха, гърдата, дебелото черво, рак на кожата и левкемия.

Ресвератролът присъства и в червеното вино. Малко проучвания са разгледали връзката между червеното вино и риска от рак при хората, но е доказано, че високият прием на алкохол на постоянна основа може да увеличи риска от рак.

Друго естествено противовъзпалително средство, което се среща в гроздето, е флавоноидът кверцетин. Проучванията предполагат, че това също може да помогне за предотвратяване или забавяне на растежа на рака.

 

Подобрява здравето на сърцето

Изследванията върху животни показват, че кверцетин и ресвератрол могат да намалят риска от атеросклероза и да предпазват от увреждане, причинено от липопротеини с ниска плътност (LDL) или "лош" холестерол.

Полифенолите в гроздето имат антиоксидантни, понижаващи липидите и противовъзпалителни действия, които могат да спомогнат за намаляване на риска от сърдечно-съдово заболяване. Те могат да постигнат това, като предотвратяват натрупването на тромбоцити и намаляват кръвното налягане и риска от неправилни сърдечни ритми.

Гроздето съдържа фибри и калий, като и двете поддържат сърдечното здраве. Американската асоциация по сърдечни заболявания (AHA) препоръчва увеличаване на приема на калий, като същевременно намалява консумацията на натрий, за да се подобри кръвното налягане и сърдечно-съдовото здраве.

Изследване на данните за 12 267 възрастни в Съединените щати показва, че колкото повече натрий хора консумират по отношение на приема на калий, толкова по-голям е рискът от смъртност.

Високият прием на калий е свързан с намален риск от инсулт, защита срещу загуба на мускулна маса и запазване на костната минерална плътност.

 

Понижава кръвното налягане

Увеличаването на приема на калий може да помогне за намаляване на негативните ефекти на твърде много натрий в храната.

Гроздето има високо съдържание на калий. Това предполага, че то може да помогне за намаляване на ефектите от натрия при хора с високо кръвно налягане.

Фибрите също са важни за поддържането на здравословна сърдечно-съдова система, включително здравето на сърцето и кръвното налягане.

 

Лекува запек

Както споменахме, гроздето съдържа вода и фибри. Те могат да помогнат на хората да останат хидратирани, да поддържат редовните движения на червата и да намалят риска от запек.

 

Предотвратява алергии

Поради противовъзпалителните ефекти на кверцетина, някои предполагат, че консумирането на грозде може да помогне за облекчаване на симптомите на алергии, включително хрема, водни очи и копривна треска. Не са направени обаче проучвания от хора, които да докажат тази теория.

Подобрява здравето на очите

Гроздето съдържа антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които могат да помогнат за поддържане на здравето на очите. Смята се, че те неутрализират свободните радикали. По този начин те могат да намалят оксидативния стрес и увреждане на ретината и да предотвратят катаракта и други състояния.

Лабораторните тестове са предполагали, че ресвератрол може да предпази от различни очни проблеми, включително свързана с възрастта макулна дегенерация, глаукома, катаракта и др.

 

Лекува акне

Резултатите от проучване in vitro, публикувано в списание Dermatology and Therapy, твърдят, че ресвератролът може да помогне за лечение на акне, особено ако се използва с бензоил пероксид като локално лечение.


Ползи от кравето мляко

Кравето мляко отдавна се свързва с добро здраве, което го прави една от най-консумираните напитки в САЩ и Европа. То съдържа ценни хранителни вещества и може да предложи редица ползи за здравето. Калцият, например, може да предотврати остеопорозата.

Някои хора обаче не могат да разграждат лактозата, захарта в млякото, защото не произвеждат достатъчно ензим, известен като лактаза. Лактазата е необходима за правилното „смилане“ на млякото.

Тъй като загрижеността за лактозна непоносимост и млечните алергии се разширява, се предлагат редица заместители на кравето мляко, като например бадемово и соево мляко.

Млякото отдавна се счита за здравословна напитка, защото е богата на редица хранителни вещества. То е добро за костите, защото предлага богат източник на калций, минерал, който е необходим за изграждането на здрави кости и зъби. Кравето мляко е обогатено с витамин D, което също е от полза за тях. Калций и витамин D помагат за предотвратяване на остеопорозата.

Други начини за подобряване на здравето на костите и намаляване на риска от остеопороза включват редовна физическа активност и тренировка за сила, избягване на тютюнопушенето и хранене на здравословна диета, която е с ниско съдържание на натрий, но високо съдържание на калий. Повечето от витамин D на организма се синтезират от тялото при излагане на слънчева светлина, така че прекарването на време на открито също е важно.

 

Полезно за сърцето

Кравето мляко е източник на калий, който може да увеличи вазодилатацията и да намали кръвното налягане.

Увеличаването на приема на калий и намаляването на това на натрий могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, според проучване, ръководено от д-р Марк Хюстън, директор на Института по хипертония в болница "Свети Тома" в Тенеси.

Проучването показва, че тези, които консумират повече от 4000 mg калий на ден, имат 49% по-нисък риск от смърт от исхемична болест на сърцето в сравнение с тези, които консумират около 1000 mg на ден.3

Богатите на калий храни са: краве мляко, портокали, домати, боб, спанак, банани, сушени сини сливи и кисело мляко. Драматичното увеличаване на приема на калий може да има рискове обаче, включително сърдечни проблеми, така че всички промени в диетата или употребата на добавки трябва да бъдат обсъдени първо с лекар.

 

Предотвратява развитието на ракови заболявания

Витамин D може да играе роля в регулирането на растежа на клетките и защитата от рак. Проучванията показват, че по-голям риск от смърт от колоректален рак има в географски райони, които получават най-малко количество слънчева светлина. Млякото също съдържа витамин D, който може да предложи подобна защита.

Според проучвания, повишеният прием на калций и лактоза от млечни продукти може да помогне за предотвратяване на рак на яйчниците.

 

Помага за изграждането на мускули

Кравето мляко е богат източник на висококачествен протеин, съдържащ всички основни аминокиселини. Освен това то е богат източник на енергия под формата на наситени мазнини, което може да предотврати използването на мускулна маса за енергия, за сметка на мазнини.

Поддържането на здравословно количество мускул е важно за подпомагане на метаболизма и допринася за отслабване и поддържане на теглото. Необходим е достатъчен хранителен протеин за запазване или увеличаване на чистата мускулна маса. Млечните протеини могат да подпомогнат растежа на мускулите.

Нискомасленото мляко осигурява всички ползи на млякото, но доставя по-малко мазнини.

То също е обогатено с многобройни витамини, включително витамини А. Може да съдържа и малко количество витамин В2 или рибофлавин, витамин В12 и около 0,1 милиграма на чаша витамин В6. Съдържа още магнезий и фосфор. Някои от тези витамини, особено А и рибофлавин, се разрушават от излагане на светлина, така че млякото, съхранявано в прозрачни съдове, ще има по-ниски нива на хранителни вещества.

За да се насърчи консумацията на краве мляко, производителите са създали нови продукти, включително ароматизирани сортове като ягоди или шоколад, млека без лактоза, мляко с добавени омега-3, без хормони или органични млека и намалено мазнини.

Потребителите обаче трябва да помнят, че някои ароматизирани млека могат да съдържат големи количества захар. Добра идея е да проверите етикетите на храните, когато търсите здравословни опции.


 

Колко полезни са стафидите?

 

Здравните ползи от стафидите включват лечение на запек, ацидоза, подуване на корема, анемия, треска и сексуална дисфункция. Те са известни също така като помощно средство за здравословно наддаване на тегло, както и за тяхното положително въздействие върху здравето на очите, зъбите, косата и костите.

Какво са стафидите?

Стафидите се получават чрез изсушаване на грозде, или на слънце, или в сушилня, което превръща гроздето в златни, зелени или черни изкушения. Те са естествено сладки и имат висока хранителна стойност. Тези сушени плодове се използват широко в културното готвене по света (особено в десерти) и се добавят към здравословни леки закуски и компактни, високоенергийни хранителни добавки за алпинисти.

Стафидите са здравословни за консумация и се считат за част от групата на плодовете. Въпреки това, тъй като те са с високо съдържание на калории, се препоръчва в един ден да ядете ¼ чаша стафиди или 1 малка кутия за закуска, която се предлага в повечето хранителни магазини.

 

Хранителна стойност

Пакетирана четвърт чаша стафиди съдържа 123 калории, 25 грама захар и 33 грама въглехидрати. Стафидите са с високо съдържание на захар и калории, но имат нисък гликемичен индекс. Те са богати на богати на антиоксиданти полифеноли и на минерали като калций, желязо, калий, фосфор, магнезий и бор. Стафидите съдържат и витамини като тиамин, ниацин, рибофлавин и витамини C, K и B6.

 

Ползи за здравето

Нека да разгледаме най-мощните ползи за здравето на стафидите в детайли:

Излекувайте запека

Стафидите притежават значително количество фибри, които набъбват, когато се консумират и започват да абсорбират естествените флуиди, които се намират в тялото. Това добавя консистенция към храната, която се движи през чревния тракт и в крайна сметка помага да се облекчи запека Този вид фибри се считат за неразтворими, тъй като поема вода и увеличава обема по този начин.

 

Увеличават теглото

Стафидите помагат за повишаване на теглото по здравословен начин, тъй като те са пълни с фруктоза и глюкоза. Те са идеална част от диетата за спортисти или културисти, които се нуждаят от мощно стимулиране на енергията, или за тези, които искат да намалят теглото си, без да натрупват нездравословни количества холестерол.

 

Лекуват еректилната дисфункция

Стафидите отдавна са известни с това, че стимулират либидото и предизвикват възбуда, главно поради наличието на аминокиселина, наречена аргинин, която е от полза при лечението на еректилна дисфункция. Аргининът е естествен афродизиак, който увеличава нивото на подвижност на сперматозоидите, като по този начин увеличава шансовете за зачеване при извършване на сексуален контакт. Консумирането на тези сладки сушени плодове ежедневно също спомага за повишаване на сексуалната издръжливост.

 

Подобряват храносмилането

Фибрите в стафидите помагат да се изхвърлят токсините и вредните вещества от храносмилателния тракт. Това може да предпази хората от чревни заболявания, дискомфорт и подуване.

 

Предотвратяват образуването на рак

Стафидите имат високи нива катехини, които помагат за борба с рака. Катехините са полифенолни антиоксиданти, присъстващи в кръвта, които извличат свободните радикали от тялото. Съдържанието на фибри помага да се стимулира отделянето му от жлъчката от организма, като по този начин се убиват токсините, които могат да причинят рак. Ето защо, включването на тези сушени плодове във вашата диета може да помогне за предотвратяване на рак.

 

Намалява хипертонията

Проучванията показват положителна връзка между намалената хипертония и консумацията на стафиди. Много от хранителните вещества в тях са полезни, но експертите смятат, че високото ниво на калий е това, което помага. Калият е добре проучен минерал, който помага за намаляване на напрежението на кръвоносните съдове и високото кръвно налягане.


 

Ползи от пшеницата /Част 1/


Пшеницата е най-често срещаната зърнена култура, която се предлага навсякъде по света и е в огромно търсене през последните години, благодарение на богатите си ползи за здравето. Тя произхожда от Югозападна Азия, но днес се отглежда в безброй страни.

Храни като хляб, макаронени изделия, бисквити, кексчета и кифли са само няколко примера за храни, приготвени от пшеница.

Пшеницата се смята за един от най-здравословните хранителни продукти и при консумация осигурява богатотство на хранителни вещества. Тя значително намалява опасностите от сърдечни заболявания, поради сравнително ниското си съдържание на мазнини. Също регулира нивата на кръвната захар при диабетици.

Пшеницата е огромен източник на енергия от зърното до триците и зародиша. Хранителните вещества в нея се запазват дори след преработката й в брашно. Въпреки това, ако искате да получите максимална полза от пшеничните продукти, препоръчително е да изберете продукти, които са направени от пълнозърнесто брашно, а не от рафинираните сортове.

Ползите за здравето на пшеницата до голяма степен зависят от формата, в която я консумирате.

В Съединените щати повечето продукти на пшеницата се подлагат на 60% екстракция – може да бъде видяно в юфка, хляб и макаронени изделия, както и в печени стоки като бисквити.

В тези храни 40% от оригиналното пшенично зърно се отстранява и вие получавате само останалите 60%. Обикновено 40-те %, които се отстраняват, съдържат силно хранителните трици и зародиша на пшеничното зърно. В процеса на приготвяне на 60% абстракционно брашно, повече от половината от витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин Е, калций, фосфор, фолиева киселина, мед, цинк, желязо и влакна се губят.

Ако купувате 100% пшенични продукти, вие можете да сте сигурни, че получавате всички вещества като трици и зародиш.

Пшеничните зародиши са богат източник на хранителни вещества. Той има изобилие от витамини и минерали и е особено богат на витамин Е. Известно е, че пшеничният зародиш е основният източник на витамин В комплекс и включва витамини като тиамин, фолиева киселина, витамин В6, и минерали като манган, магнезий и цинк. Маслото от пшенични зародиши подобрява здравето и удължава живота.

Хранителна стойност на пшеницата

Пшеницата е богата на каталитични елементи, като минерални соли, калций, магнезий, калий, сяра, хлор, арсен, силиций, манган, цинк, йодид, мед, витамин В и витамин Е. Това богатство от хранителни вещества е причината често да се използва като основа за подхранване. Проблеми като анемия, липса на минерали, камъни в жлъчката, рак на гърдата, хронично възпаление, затлъстяване, туберкулоза, проблеми с бременността и кърменето бързо се подобряват, като се консумира пшеница. Тъй като покълната пшеница съдържа 2 или 3 пъти повече витамин В от обикновения вид; семената се използват за лечение на стомашно-чревни, кожним респираторни и сърдечно-съдови заболявания. Също така балансира нивата на холестерола и предпазва сърцето.

Контролира затлъстяването

Пшеницата има естествена способност да контролира и редуцира теглото. Американско списание за клинично хранене показва чрез изследванията, че пшеницата, а не нейната рафинирана форма, е добър избор за пациенти, имащи проблеми със затлъстяването. Жените, които консумират цели пшенични продукти за дълги периоди, показват значително по-голяма загуба на тегло от други, които не го правят.

Подобрява метаболизма

Наситените и транс-мазнините увеличават шансовете за сърдечносъдови заболявания, докато омега-3 мазнините намаляват риска от тях. Цели зърна пшеница са изключително ефективни при пациенти с метаболитни нарушения. Често срещаните видове метаболитни синдроми включват висцерално затлъстяване, известно също като "крушовидно" тяло, високи триглицериди, ниски нива на защитен HDL холестерол и високо кръвно налягане. Тя предпазва от всички тези условия.

Изследванията показват, че храните, произведени от рафинирани зърнени храни, не само водят до затлъстяване, но също така повишават опасностите от инсулинова резистентност. Лекарите препоръчват да се яде хляб и други богати на фибри храни. По-голямата част от фибрите работят за подпомагане на храносмилателния процес в организма и подобряват общия метаболизъм.

Предотвратява диабет тип 2

Пшеницата е богата на магнезий, който е минерал, действащ като кофактор за повече от 300 ензими. Тези ензими участват в функционалното използване на инсулина и секрецията на глюкозата. Освен това, редовната консумация на пълнозърнеста пшеница контролира нивата на кръвната захар. Хората, които страдат от диабет, са в състояние да запазят нивата на захарта под контрол, като заменят ориза с пшеницата в храненето си.


За какво са полезни смокините?

Смокинята е член на семейство от черница, обикновено намираща се в Азия. Изсушената форма на смокинята се предлага почти навсякъде през цялата година.

Ползите за здравето от смокините включват използването на плодовете за лечение на: сексуална дисфункция, запек, лошо храносмилане, диабет, кашлица, бронхит и астма. Смокините се използват и като бърз и здравословен начин за оздравяване на тялото след заболяване.


Хранителните факти за смокините

Ползите за здравето на смокини идват от намиращите се в тях минерали, витамини и фибри. Те съдържат богатство от полезни хранителни вещества, включително витамин А, витамин В1, витамин В2, калций, желязо, фосфор, манган, натрий, калий и хлор.


Ползите за здравето от смокините

Смокините имат наистина невероятни ползи за здравето. Нека ги обсъдим подробно.


Предотвратяване на запек

Има 5 грама фибри на всеки три средноголеми смокини. Тази висока концентрация на фибри помага за насърчаване на здравословна, редовна функция на червата и предотвратява констипацията. Фибрите работят за добавяне на маса и подобрява движенията на червата, така че не само предотвратява запек, но също така елиминира диарията и нездравословните или неправилни движения на червата.


Отслабване

Фибрите в смокините помагат за намаляване на теглото и често се препоръчват за затлъстели хора. Въпреки това, броят на калории може да доведе до увеличаване на теглото, особено когато се консумира с мляко. Няколко смокини са достатъчни, за да получите препоръчителното количество хранителни вещества, така че е хубаво да не преяждате.


Ниски нива на холестерола


Смокините съдържат пектин, който е нещо като разтворими фибри. Когато влакното се движи през храносмилателния тракт, то изглажда излишъка от натрупвания и ги пренася в отделителната система, за да бъде елиминирана от тялото. Като разтворими фибри, пектинът също стимулира движения на червата. Високите количества фибри в диетата ви могат да подпомогнат цялостното Ви здравословно състояние, като предотвратят някои видове рак, например рак на дебелото черво.


Предотвратяване на сърдечните заболявания

Сухите смокини съдържат фенол, омега-3 и омега-6 мастни киселини. Тези мастни киселини намаляват риска от коронарни сърдечни заболявания. Освен това смокиновите листа имат инхибиторен ефект върху триглицеридите, като техният общ брой пада. Триглицеридите са друг основен фактор за различните сърдечни заболявания.


Предотвратяване на рака на гърдата

Съдържанието на фибри в смокините е известно, че предпазва от рак на гърдата. След менопаузата, хормоналният баланс при жените често може да е причина за този вид рак. Системите на тялото са толкова взаимосвързани, че тези хормони засягат имунната система, което от своя страна повлиява способността на антиоксидантите да се борят със свободните радикали. Свободните радикали са основни фактори за развитието на рака, така че смокините се грижат за  допълнителна защита, като осигуряват фибри за тялото.


Предотвратете хипертония

Хората обикновено консумират натрий под формата на сол, но ниското съдържание на калий и високото съдържание на натрий може да доведе до хипертония. Смокините са с високо съдържание на калий и имат ниско съдържание на натрий, така че те са добра защита срещу ефектите на хипертонията. Това ги прави и релаксираща храна, която може да потисне нервите и да донесе спокойствие.

Лекувайте бронхит

Естествените химикали в листата за смокини ги правят идеален компонент за основа на чай. Смокиновият лист е предписван за различни дихателни състояния като бронхит и се използва също като начин за предотвратяване и намаляване на симптомите на астма.

Лекувайте сексуалната дисфункция


Векове наред смокините са били препоръчани като начин за намаляване на сексуалната дисфункция като стерилитет, липса на издръжливост или еректилна дисфункция. Те са основна част от митологията и културата и по-голямата част от времето се споменават като оръжие за плодородие.

 


 

Ползите на цитрусите за нашето тяло

Вече знаете, че цитрусите (портокали, лимони, тангерини, лаймове и грейпфрут) са отличен източник на витамин С, който подобрява имунната система. По тази причина са особено подходящи в грипните сезони. Но цитрусите предлагат и много други впечатляващи ползи за здравето. Соковете са натъпкани с хранителни вещества, които са добри за Вас, което ги прави чудесно допълнение към здравословното хранене.

Ето девет причини, поради които трябва да прибавите повече цитрусови плодове към своето хранене.


Те са добър източник на фибри

Жените трябва да се стремят да консумират около 25 грама фибри на ден, а цитрусите могат да помогнат да постигнат тази цел. Един от портокалите се побира до 2,3 грама фибри, докато мандарина има 1,6 грама. Нещо повече, около две трети от фибрите в цитрусовите плодовеса разтворими, което е свързано с понижаване на холестерола и помага за регулиране на нивата на глюкозата, обяснява Уенди Базилиан, DrPH, RD.

Пълните с фибри храни, като цитрусовите плодове, също така ни карат да се усещаме сити по-дълго, което ги прави чудесна закуска за отслабване.


Те са добри за сърцето

Цитрусите съдържат флавоноиди, растителни съединения, които могат да стимулират здравето на сърцето, казва Кери Ганс, РД, специалист по храненето в Ню Йорк и автор на Диета за малките промени. В проучване на пациенти, които са били подложени на байпас хирургия, публикувани в Journal of Agricultural and Food Chemistry, учените открили, че богатият на антиоксиданти червен грейпфрут спомага за понижаване на "лошия" LDL холестерол, както и нивата на триглицеридите. Витамин С е свързан и с намален риск от сърдечни заболявания.


Те имат нисък гликемичен индекс

Цитрусовите плодове имат относително нисък гликемичен индекс в 100-точковата скала, което означава, че те няма да увеличат кръвната Ви захар толкова, колкото някои други храни. Портокалите, например, имат резултат от 45, а грейпфрутът 25. (За сравнение, стафидите имат резултат от 64). Това означава, че глюкозата в цитрусовите плодове се отделя в кръвта бавно, като Ви предлага постоянно усещане за енергия.


Могат да помогнат за бързо отминаване на настинките

Не е тайна, че цитрусите доставят здравословна доза витамин С (51 mg в портокала, 38 mg в грейпфрута и 30 mg в лимона). И докато витамин С не може да предотврати простуда, изследванията сочат, че може да намали продължителността и тежестта им, обяснява Мариша Мур, говорител на Академията за хранене. Проучванията показват, че витаминът може да помогне за съкращаване на продължителността на симптомите Ви с около един ден.


Пълни са с калий

Когато чуете "калий", вероятно се сещате за банани. Но цитрусите също са добър източник на този минерал, който е важен за регулирането на течностите в тялото, минералното равновесие и здравите мускули. Калият също така работи срещу контрарегулирането на количеството сол във Вашето хранене, като помага на тялото да изведе натрия. Чрез изяждането на много богати на калий храни можете да намалите риска от инсулт с 21%, както и да намалите риска от сърдечни заболявания.


Могат да ви помогнат да абсорбирате по-добре други хранителни вещества

Добавянето на цитрусови към Вашето хранене, може да помогне да извлечете повече полезни вещества от другите храни, които консумирате, казва Базилиан.

Цитрусите също могат да помогнат на тялото Ви да абсорбира желязото – минерал, който е важен за имунната система и помага на организма да произвежда червени кръвни клетки. Базилиан препоръчва сдвояването на цитрусите с храни, богати на желязо, като листни зеленчуци, риба, птици и месо, за да се увеличат хранителните им ползи. 

 

Яйцата и ползите за здравето ни

Яйцата са сред малкото храни, които можем да класифицираме като "суперхрани". Те са пълни с хранителни вещества, някои от които се срещат рядко в съвременната кухня.

Ето 10 ползи за здравето на яйцата, потвърдени в проучванията при хора. Яйцата са невероятно хранителни. Те са сред най-хранителните храни на планетата. Цялото яйце съдържа всички необходими хранителни вещества, за да превърне една клетка в пиле.

Едно голямо варено яйце съдържа:

Витамин А:

Фолат

Витамин В5

Витамин В12

Витамин В2

Фосфор

Селен

Яйцата също съдържат ГОЛЕМИ количества витамин D, витамин Е, витамин К, витамин В6, калций и цинк. Това идва със 77 калории, 6 грама протеин и 5 грама здравословни мазнини.Яйцата също така съдържат различни микроелементи, които са важни за здравето.

Наистина, яйцата са почти идеалната храна, те съдържат почти всяка хранителна добавка, от която се нуждаем.

Яйцата имат висок холестерол, но те не оказват неблагоприятно влияние върху кръвния холестерол. Всъщност едно яйце съдържа 212 mg, което е повече от половината от препоръчителния дневен прием от 300 mg. Въпреки това, важно е да имате предвид, че холестеролът в храната не е задължително да повишава холестерола в кръвта.Черният дроб всъщност произвежда големи количества холестерол всеки ден. Когато ядем повече яйца, черният дроб произвежда по-малко холестерол вместо него, така че се изравнява.При 70% от хората яйцата изобщо не го повишават. В останалите 30% (наричани "хиперрецептори"), яйцата могат леко да повишат общия и LDL холестерола.

Яйцата повишават HDL ("Добрия") холестерол. HDL означава липопротеин с висока плътност. Той често се нарича "добър" холестерол.Хората, които имат по-високи нива на HDL, обикновено имат по-малък риск от сърдечни заболявания, инсулт и различни здравни проблеми. Яденето на яйца е чудесен начин за увеличаване на HDL. В едно проучване 2 яйца на ден в продължение на 6 седмици повишават нивата на HDL с 10%.

Яйцата съдържат холин – едно важно хранително вещество, което повечето хора не получават достатъчно. Холинът е хранително вещество, което повечето хора дори не познават. И все пак, той е изключително важна субстанция и често се групира с витамините от вида B. Холинът се използва за изграждане на клетъчни мембрани и има роля в производството на сигнализиращи молекули в мозъка заедно с различни други функции. Диетичните проучвания показват, че около 90% от хората в САЩ получават по-малко от препоръчаното количество холин. Цели яйца са отличен източник на холин. Едно яйце съдържа повече от 100 мг от това много важно хранително вещество.

Яйцата съдържат лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които имат големи ползи за здравето на очите. Една от последиците от застаряването е, че зрението се влошава. Има няколко хранителни вещества, които помагат за противодействие на някои от дегенеративните процеси, които могат да засегнат очите ни.

Два от тях се наричат лутеин и зеаксантин, мощни антиоксиданти, които се натрупват в ретината на окото. Проучванията показват, че консумирането на адекватни количества от тези хранителни вещества може значително да намали риска от катаракта и дегенерация на макулата, две много чести очни смущения.

Яйчните жълтъци всъщност съдържат големи количества от лутеин и зеаксантин. В едно контролирано проучване, яденето на само 1.3 яйчни жълтъка дневно в продължение на 4.5 седмици повишава кръвните нива на лутеин с 28-50% и Zeaxanthin с 114-142%.Яйцата също са с високо съдържание на витамин А, което заслужава да се спомене тук. Дефицитът на витамин А е най-честата причина за слепота в света. Яйцата са висококачествени протеини, съдържащи всички основни аминокиселини в правилните съотношения. Протеините са основните градивни елементи на човешкото тяло. Те изграждат тъканите и молекулите, които служат както за структурни, така и за функционални цели. Получаването на достатъчно протеин в храната е много важно и проучванията показват, че препоръчваните понастоящем дози може да са твърде ниски.Яйцата съдържат всички незаменими аминокиселини в правилните съотношения, така че телата ни са добре оборудвани, за да се възползват пълноценно от протеина в тях. Храненето с тях може да помогне за отслабване, увеличаване на мускулната маса, понижаване на кръвното налягане и оптимизиране на здравето на костите.


 

Боровинките и лечебните им свойства

Този плод може да е малък, но всяка съдържа големи дози от полезни съставки, когато става въпрос за хранене. Често пренебрегвани и засенчвани от по-екзотичните видове плодове, боровинките остават един от най-питателните, богати на антиоксиданти видове плод в света и са доказали, че правят всичко от подобряването на здравето на мозъка до поддържането на сърцето Ви здраво. Освен това, в допълнение към дългия списък на ползите за здравето от боровинки, тези плодове също са супер сладки, нискокалорични и вкусни.

Необходими ли сте по-убедителни защо трябва да добавите тази ароматни боровинки в диетата си? Продължете да четете, за да научите за ползите за здравето от боровинки, и намерете някои начини да си набавите нужни вещества с тази суперхрана.

Чудите се за здравните ползи от боровинките и как те са полезни? Ето първите седем здравни ползи от боровинките:

Високо ниво на антиоксиданти

Помощ при борба с рака

Помага за загуба на тегло

Повишаване функциите на мозъка

Намалява възпаления

Поддържа храносмилането

Подобрява здравето на сърцето


Антиоксиданти

Антиоксидантите са съединения, които се борят с вредните свободни радикали и осигуряват безброй ползи за здравето. Всъщност те не само предотвратяват увреждането на клетките, но също така предпазват от няколко вида хронични заболявания, включително рак, сърдечни заболявания и диабет.

Боровинките са един от най-добрите източници на антиоксиданти. Едно проучване в Китай сравнява антиоксидантния капацитет на боровинки, къпини и ягоди и установява, че боровинките не само съдържат най-високия общ антиоксидантен капацитет, но също така съдържат повече от много специфични видове антиоксиданти, включително феноли, флавоноиди и антоцианини.


Помощ при борба с рака

Последните проучвания разкриват някои впечатляващи констатации за способността на боровинките да предпазват от някои видове рак.

Например, изследване през 2010 г. съобщи, че екстрактът от боровинки е в състояние да потисне растежа и разпространението на клетки от рак на гърдата. Друго изследване върху животни, проведено от Brown Cancer Center в Университета в Луисвил, е излекувало плъхове с рак. Обемът на тумора е намалял с 40%.

По същия начин, изследването през 2007 г. показва, че сокът от боровинки с намалява растежа на няколко вида рак, включително рак на стомаха, простатата, червата и рака на гърдата.

Въпреки че тези резултати са обещаващи, не забравяйте да консумирате разнообразие от плодове заедно с много други плодове и зеленчуци, за да оптимизирате действията си за борба с рака на вашата диета.


Помага при загуба на тегло

Обърнете внимание на профила на храненето на боровинките и бързо ще разберете защо тази хранителна съставка е чудесна, ако искате бързо да отслабнете. Той е с ниско съдържание на калории, но осигурява до 14% от ежедневните нужди от фибри само с една порция.

Фибрите се движат бавно през храносмилателния тракт, стимулирайки ситостта и поддържайки чувството си по-пълно за по-дълго време, за да помогнете за загуба на тегло.

Няколко проучвания с животни потвърждават благоприятните ефекти на боровинките върху загубата на тегло. Едно изследване върху животни, публикувано в списанието PLoS One, например, открива, че сокът от боровинки предотвратява затлъстяването при мишки, хранени с високо съдържание на мазнини. Друго изследване върху животни, проведено от Сърдечно-съдовия център и Програмата за интегрираща медицина в Мичигън, показва, че приема на боровинки е свързан с намаляването на мастната тъкан при затлъстели плъхове.

Не забравяйте да комбинирате боровинките с питателна, добре закръглена диета и много физическа активност, за да насърчите още повече загуба на тегло.


Повишаване функциите на мозъка

Една от най-впечатляващите ползи за здравето на боровинките е способността им да подобряват здравето на мозъка. Има много изследвания, които предполагат, че яденето на боровинки може да подобри паметта.

В едно скорошно проучване, публикувано в European Journal of Nutrition, проведено през 2016 г., се констатира, че консумирането на боровинки подобрява когнитивните резултати в сравнение с плацебо при 21 деца. Друго проучване показа, че пиенето черни ботовинки в продължение на 12 седмици е успяло да подобри паметта на възрастните хора.

В допълнение към боровинките, други мозъчни храни, които могат да спомогнат за подобряване на паметта и фокуса, включват авокадо, цвекло, листни зелени зеленчуци и орехи.


Намалява възпалителните процеси

Въпреки че възпалението е нормален имунен отговор, който помага да се предпази тялото Ви от заболяване и нараняване, хроничното възпаление е в основата на повечето заболявания. Всъщност се смята, че възпалението допринася за широк кръг от състояния, включително рак, автоимунни състояния, сърдечни заболявания и дори депресия.

Благодарение на високото си антиоксидантно съдържание, боровинките са показали, че имат значителен противовъзпалителен ефект в организма. Едно изследване от 2014 г. дори установи, че полифенолите, открити при боровинките, спомагат за намаляване на активността на няколко маркера на възпалението. По подобен начин, изследване върху животни, публикувано в Journal of Pharmacy and Pharmacology също установи, че екстрактът от боровинки е ефективен при намаляване на подуването на лапите на плъховете.

Целина, броколи, ананас, сьомга и семена на чиа са само няколко други противовъзпалителни храни, които трябва да бъдат включени в борбата с болестите.


Подобрява храносмилането

С 3,6 грама фибри във всяка чаша сок от боровинки, те могат да Ви помогнат да задоволите нуждите си от фибри, като същевременно подобрявате здравословното храносмилане.

Всъщност анализ в Световния вестник на гастроентерологията разглежда резултатите от пет проучвания и установява, че увеличаването на приема на диетични фибри може да помогне за увеличаване на честотата на изпражненията при тези с запек.

Съчетавайте боровинки с много вода, физическа активност и други храни с високо съдържание на фибри като плодове, зеленчуци, бобови растения, ядки и семена, за да поддържате храносмилателната система ефективна.


Подобряване на здравето на сърцето

Няма никакво съмнение, че здравото сърце е основен компонент на цялостното здраве. Сърцето Ви е отговорно за изпомпване на кръв през тялото, за да осигури на Вашите тъкани кислорода и хранителните вещества, необходими за развитието и оцеляването.

За съжаление, коронарните сърдечни заболявания са една от водещите причини за смъртта, което представлява около 31.5% от всички смъртни случаи в Съединените щати, например. Високите триглицериди, повишеният холестерол и повишеното кръвно налягане са само някои от основните рискови фактори за сърдечни заболявания, които могат да поставят напрежение върху сърцето Ви и да го принудят да работи по-усилено.

Изследванията показват, че яденето на боровинки може да помогне за намаляване на някои от рисковите фактори за сърдечни заболявания. Проучване от 2015 г., например, констатирало, че яденето на боровинки ежедневно в продължение на осем седмици води до понижаване на кръвното налягане и артериалната скованост при 48 жени. Друго проучване, публикувано в Journal of Nutrition, съобщава, че добавянето на боровинки води до по-голямо намаление на кръвното налягане и окислен LDL холестерол, два основни рискови фактора за сърдечни заболявания в сравнение с контролната група.

Разбира се, ползите за здравето от боровинки при сърдечни заболявания са ограничени, освен ако не са съчетани с балансирана диета, здравословен начин на живот и редовни упражнения.

 


 

 

 
valid xhtml valid css