ЗДРАВЕ И КРАСОТА 

Медът – елексир на животаМедът е една от най-старопознатите суперхрани. Без да преувеличаваме може да я наречем амброзия – храната на Боговете.

От хилядолетия човечеството се възползва от неговите лечебни и хранителни действия, като благоприятните му свойства стават все повече с всеки изминал ден с изучваването на супехраната. Разбира се, тук трябва да се има предвид, че става дума за чист мед, а не евтините заместители в магазините.

 

Първо – защо е суперхрана?

За да разберем защо е суперхрана, първо трябва да погледнем неговия състав. Той съдържа белтъчни вещества, витамини В1, В2, В3, В6, K, E, C, провитамини A, PP, ензимна инвертаза, липаза, органични мазнини.

Минерални вещества: натрий, калий, фосфор, сяра, калции, магнезии.

Организни киселини: винена, лимонена, млечна, мравчена.

Аминокиселини: повече от двадесет. Глицерин, тирозин, лизин и т.н.


Той е перфектен източник на енергия

Установено е, че медът има способността да даде енергията, нужна на спортистите за изпълнението на тренировка. Хапнете лъжица мед преди тренировка и сами ще забележите прилив на енергия по време на изпълнението й. След тренировка също е изключително полезен, защото вдига нивата на гликогена и регулира кръвната захар.


Подсилва имунната система

Още Хипократ е описал меда като отлично средство за укрепване на организма. Медът има свойството да подхранва антителата в организма, а както знаем, те са телцата, които се борят срещу инфекции и противодействат срещу бактерии и вируси.

Консумацията на мед в продължение на 20-30 дни ще доведе до гарантирано добри резултати – ще намали „лошия“ холестерол, ще увеличи количеството на червените и белите кръвни клетки.

Освен че е суперхрана, той е гарантиран лек за справяне с редица патологии и се използва за лечение на язви, стомашни неразположения, изгаряния и др.

 

Има антибактериални и антисептични свойства

Медът съдържа поне няколко вида полезни бактерии – шест вида лактобацили и 4 вида бифидобактерии, с което той е изключително полезен при третирането на изгаряния, като по този начин се намалява времето за оздравяване на засегнатото място. От древността го използвали за третирането на рани, като след намазване на нараненото място раната започва да секретира и се прочиства.


Медът помага при лошо храносмилане

Цветният прашец, калият и фруктозата лекуват стомашно-чревни проблеми. Известно е, че помага при бактериална диария при малките, лекува гастроезофагиален рефлукс, помага при гастрити, язви на стомаха и при нарушена стомашна киселинност.


Той е антиоксидант

Има солидни доказателства, че медът може да бъде използван и срещу борбата с рака. Установено е, че подпомага работата на сърцето и кръвоносните съдове.


Помага при главоболие

Според научните изследвания, някои от причините за главоболие са недостигът на магнезий или ниското съдържание на въглехидрати в храната. Е, медът може да помогне за минимизирането и на двете. 

Съвети от ТИБЕT за възпитанието на децата

 

Възпитанието на децата, съвсем условно, може да бъде разделено на няколко етапа. Начинът, по който трябва да се държите с детето, е различен в различните периоди, и това не бива да се забравя. Но независимо от етапа, има едно универсално правило, което задължително трябва да следвате – да не подлагате детето на унижения или наказания.Първи период: До 5-годишна възраст

Това е времето, в което се заражда цялостната двигателна и ментална активност на детето. Появяват се любопитството, интересът към живота, опознаването на света. Не забравяйте, че детето в този период не е способно да прави сложни логически връзки. Например, ако е счупило някоя скъпа вещ, не може да направи връзка, че това е предмет със сантиментална стойност за Вас или че трябва да ходите на работа, да изкарвате пари, за да си позволите да си купите нова.


В този период не трябва да се забранява нищо на детето. Дръжте се с него „като с цар“. Но в случай, че прави нещо нередно или опасно, направете уплашена физиономия или издайте някакъв сигнал или звук, с който да му покажете, че ви е страх. Едно е сигурно – детето ще Ви разбере.

Ако не спазвате тези правила детето ще остане инфантилно, интересът към живота ще е закърнял, а това би довело до други по-сериозни проблеми.


Втори период: от 5 до 10 години

В този период активно се развива интелектът. Важно е да го товарите, така че то само да достига до нови знания. В този период детето трябва да се научи да координира действията си, спрямо реакцията на другите. В случая – Вас и заобикалящата го среда.

В този период детето трябва да се научи да генерира положително отношение към себе си.

Дръжте се с детето „като с работник“. Изисквайте от него да изпълнява дребни и средни задачки. В случай, че не се справя, може да го накажете. Разбира се, не физически, а удвоявайки задачките.

Ако не спазвате тези правила детето ще остане неангажирано, неспособно да върши задължения сам и да прилага усилия. Именно затова са домашните работи от училище – за да възпитават и учат на сериозен труд.


Трети период: от 10 до 15 години

През този период се заражда усещането за самостоятелност и в него трябва да се държите с детето „като с равен“. Трябва да правите разлика обаче между „като с равен“ и „наравно“. Все пак Вие сте шефът.

Съветвайте се с него по различни въпроси, карайте го да мисли. Дори го насърчавайте да решава самостоятелно. Но има една тънкост – не налагайте мнението си, освен ако не е наистина необходимо – обяснете му гледната си точка и това защо не е прав, наблягайки на последствията от неговото действие. Вмешателството Ви в решението му спира дотук.

Ако не спазвате тези правила детето ще е силно неуверено в себе си и ще търси подкрепа у по-силните. А както знаем, те невинаги ще могат да му помагат. А и не е редно.


Четвърти период: от 15 години нагоре

В този период трябва да показвате уважението си към детето, защото то е самостоятелно. В този период трябва да жънете плодовете на своя труд.

Ако не спазвате това правило детето ще стане несамостоятелно и при първата трудност ще знае, че Вие сте насреща и ще се обръща към Вас. А не искате това, нали?

 


 

 

Правила за подреждане на празнична трапеза и сервиране


Във връзка с настъпващите имени дни, пряко свързани с активно посрещане на гости, решихме да Ви запознаем с някои етикети за подреждането на празничната трапеза. Както знаем, сервирането на храната е цяло изкуство, което има своите капризи. Колкото и да не Ви се вярва, всеки прибор има точно определено място на трапезата и това не бива да бъде пренебрегвано. Ако искате да овладеете тези етикети, тази публикация е за Вас.Правило за чиниите:

Чиниите по правило се поставят една в друга според реда на използването им. В случай, обаче, че сервирате ястията едно по едно, в сила е друго правило – чиниите се сервират една по една. От лявата страна се сервират и от дясната се отсервират.


Правилото на вилици, лъжици и ножове:

Ножовете и лъжиците се слагат отдясно, а вилиците – отляво. Те се използват отвън – навътре. Ако ще сервирате ордьовър, то вилицата за него трябва да е малка и да стои от най-външната страна. Навътре към чинията трябва да е по-голямата вилица за основното и т.н. Освен това, ножовете се слагат с остриета, сочещи към чинията, а не обратно.


Правило за приборите за десерт:

Те се поставят върху чинията (европейски стил), като дръжката на вилицата трябва да сочи надясно, а тази на вилицата – наляво. Не забравяйте, че тези прибори трябва да са малки по размер и е недопустимо да сервирате прибори за десерт, които да са на големината на приборите за основното ястие. Лъжичката е над виличката, а ако има ножче, то е най-отгоре и дръжката му е обърната наляво.

Мус и крем се сервират единствено с малка лъжичка.

Ако ще сервирате тестени сладкиши, трябва да предоставите вилица и нож.

Плодове – нож и вилица.

Сладолед – малка извита лъжичка.

Бонбони – с малка виличка, като задължително с допълнителна салфетка.


Правило за чашите:

На всяка трапеза е абсолютно задължително сервирането на вода. Те, заедно с останалите чаши, се поставят отгоре над чинията, от дясната страна.


Правилото на солници и подправки:

Слагат се централно на масата, в случай, че са индивидуални, се слагат отляво на чинията.


Правилото на салфетките: Задължително се слагат както индивидуални, така и допълнителни салфетки в центъра на масата.


Последнователността при сервиране на ястията:

 

Аператив;

Предястие;

Супа;

Рибно ястие;

Ястие с месо;

Видове сирена;

Десерт и кафе.


Сервирането започва винаги от най-възрастния гост и приключва с домакина.

 


 

Плодовете и зеленчуците и посланията, кодирани в техния цвят


Казват, че ако се храним с различни на цвят плодове и зеленчуци, то това е най-добрият начин да захраним тялото си пълноценно и с пълна гама от витамини и минерали. Това е така, защото всеки плод и зеленчук съдържа различни уникални компоненти, които до голяма степен са определени от техния цвят.


Зелените плодове и зеленчуциТе са изключително богати на фолиева киселина, фибри, калций, бета-каротин и витамин C.

Фолиевата киселина е полезна за бременните жени, като успешно предпазва от увреждания на плода. Фибрите са добър приятел на храносмилателната система, а цялостно зелените растения, и по-точно съдържащите се вещества в тях, намаляват риска от ракови заболявания, намаляват така нареченият „лош“ холестерол и подобряват общото здраве.


Оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци
Те съдържат в себе си каротин, витамин C и вещества, които са от съществена полза за защитата на нервната и имунната система. Всички те са известни като намаляващи риска от сърдечно-съдови заболявания, а бета-каротинът се преобразува в тялото във витамин А, който има съществена полза за кожата и нейното здраве. А когато се съедини с калций и магнезий каротинът дава здрави и силни кости.


Сините и лилави плодове и зеленчуци
Съдържат високи нива на антоцианини и са мощен антиоксидант, поддържащ здравето на клетката и предотвратява нейното окисляване. И те, както и оранжевите и жълтите зеленчуци и плодове, играят съществена роля за сърдечно-съдовата система. Освен това са полезни за добрата памет.


Червени плодове и зеленчуци
Съдържат ликопен, антицианин, фотохимикали, които помагат на организма да се бори с различни болести. Те са чудесни за хора със слаба имунна система, които са уязвими към вируси или страдат от анемия.

Ликопенът е антиоксидант от семейството на каротиноидите. Той неутрализира така наречените свободни радикали, главни виновници за остаряването, и подобрява паметта. Високи нива на ликопен се намират в динята, доматите, червен грейпфтут, годжи бери, шипката, розовата гуава. Важно е да се отбележи, че обатно на някои плодове и зеленчуци, които губят полезните си свойства при термична обработка, при готвене този каротеноид се усилва. Затова добри източници на ликопен са доматената супа, доматеният сос и т.н.

 


 

 

Подмладяващи маски с банан

 


 

Астрономическата зима настъпи само преди около 5 дни, затова трябва да започнем подготовката срещу някои от вредите й върху кожата ни. Измъчена от ветровете и студовете, ние трябва да я захраним подобаващо, така че тя да бъде защитена и освежена. Един от подходящите варианти – домашните маски с банан.

Бананът има подмладяващо, освежаващо и антисептично действие, затова е особено подходящ както за маски на лицето, така и за косата. Всъщност, бананите съдържат вещества от особена важност за тях. Витамините B6 и C имат съществена важност за еластичността на кожата и подхранването на косата. Бананите съдържат 75% вода, така че са идеалният подхранващ и подмладяващ продукт.Подмладяваща маска за лице, вариант 1:


Тя е не само полезна, но и вкусна. Намачкайте половин банан, прибавете му половин чаена лъжичка течна сметана или кисело мляко, няколко капки лимонов сок и половин чаена лъжичка зехтин. Получената смес трябва да придобие вид и консистенция на кашичка.

Маската се нанася върху почистено лице. Добре е да положите маска и в зоната на деколтето и шията и за предпочитане е да стоите с нея в легнало положение около 30 минути.


Подмладяваща маска за лице, вариант 2:


Половин банан се намачква и му се прибавя цедено мляко и една супена лъжица мед. Нанесете върху деколтето и шията и след 30 минути изплакнете с хладка вода.


Скраб за лице с банан


Освен маска, можете да си направите чудесен скраб за лице с банан.

Той ще помогне за премахването на мъртвата кожа от лицето и ще я направи сияйна и гладка като ледена пързалка.

Намачкайте половин банан и го смесете добре с 1 супена лъжица захар. Нанесете върху лицето и разтривайте с леки въртеливи движения върху лицето си. Не прекалявайте с натиска на пръстите, тъй като можете да надраскате кожата си. След като приключите с масажа, изплакнете с хладка вода, подсушете и нанесете подхранващ крем.


Маска за коса с банан за суха коса:
Рецептата е съвсем бърза и лесна. Смачкайте половин или един банан (в зависимост от дължината на косата Ви) и го смесете добре с една супена лъжица мед. Нанесете обилно количество върху суха коса, започвайки от корените към краищата. Сложете шапка за баня и престойте между половин и един час. С помощта на тази маска буквално ще съживите косата си и тя ще стане мека, бляскава и подхранена.
 

Подходящото вино за Коледната трапеза


Понеже празникът вече е съвсем близо, решихме да Ви напомним кои са подходящите питиета за неговата трапеза. Разбира се, една от най-подходящите напитки, е виното. Но кое?


Както се досещате, виното за нашата празнична софра не е универсално и зависи от типа ястия, които са сервирани. Ако искате да научите малко повече за подходящото питие, то тази публикация е за Вас.Типичното вино, което е прието да се поднася преди вечеря, това е леко газираното шампанско.

Правило едно: Забравете да поднасяте вино с ядки, защото те могат да влошат вкуса на питието.

Освен това, трябва да знаете едно общо правило, което да ви ориентира в случай на колебание. Червеното вино се поднася с червени меса, а бялото с птиче месо или морска храна.


Ето и някои насоки, според вкуса на храната


Ако ястието е пикантно: бяло Ризлинг вино или Траминер, от червените Пино ноар.

За варени и задушени ястия със сметана: бяло Шардоне, мерло или Каберне Совиньон.

За кисели храни като домати и цитрус: Совиньон блан от белите и Цинфандел от червените.


Видовете вина


Пино Ноар е свежо френско червено вино. Поднася се със сандвичи, леки сирена, свинско, телешко, морска храна.

Каберне Совиньон е леко, сухо червено вино. Подходящо да бъде сервирано с тежки сирена и скара.

Мерлото е тежко и сухо червено вино с плодов аромат. Подходящо за скара, сирена, паста, пилешко, агнешко.

Кианти пък е доста тежко италианско сухо вино. Подходящо е за сирена, леки предястия, паста, морска храна.

Божоле е подходящо за леки сирена, десерти, пикантни храни или морско дарове.


Препоръчваме Ви да бъдете внимателни към избора на вино, защото то е нотката на вечерта, която не трябва да бъде пренебрегвана.

 

 


 

 

Как да подобрим концентрацията и паметта на детето

 

 

Концентрацията и добрата памет са ключови не само за гладкото протичане на деня на детето в училище, но и на неговото дългосрочно бъдеще и изграждането му като личност. Как да накарате мозъка на Вашето дете да работи по-добре и то да е по-концентрирано, да запомня повече и да се подобрят редица мозъчни функции? Отговорът е съвсем прост и се крие в консумацията на няколко важни хранителни продукта, съдържащи така наречени „мозъчни стимулатори“.Mозъкът е първият орган, абсорбиращ полезните вещества от храната, затова е важно да го стимулираме да работи сутрин с помощта на суперзакуска.

 

ЯйцаКакто споменахме в миналата публикация, посветена на здравосовното хранене, яйцата са богат източник на протеин. Освен него е важно да се отбележи, че яйчният жълтък съдържа важна за паметта храна, наречена холин (витамин B4), който е от първостепенно значение за добрата памет и нормалното умствено развитие.

Може би по тази причина редица народи (англичани, турци, американци и пр.) закусват яйца. Затова приготвяйте на детето си яйца, независимо от тяхната форма. Пържени, варени, на омлет, на очи – няма значение. Само не забравяйте, че за да не им втръснат, трябва да разнообразявате тяхното приготовление.Овесени ядкиОвесените ядки са неподозирано хранителни и богати на полезни вещества, даващи запас от енергия за тялото и мозъка, които са особено важни в началото на деня.

Фибрите, калият, магнезият, цинкът, витамините Б и Е, съдържащи се в тях, дават възможност на мозъка да работи на пълна пара.ЗеленчуциЯрките зеленчуци са богати на антиоксиданти, затова не пропускайте да давате на своето дете много зеленчуци. Домати, моркови, спанак, тиквички – всички те дават солидни запаси на витамин A, B1, B2, C, желязо и калциеви соли.Сьомга и риба тонСьомгата е богата на мазнини и съдържа Омега-3, DHA и EPA мастни киселини, които са от изключителна важност за развитието и функционирането на мозъка.

Рибата тон не е толкова богата на полезни киселини риба, каквато е сьомгата, но е известна с това, че е добър източник на чист протеин.

Можете да комбинирате сьомгата и рибата тон в различни сандвичи със сезонни зеленчуци и салати.Кисело млякоКакто споменахме, млечните храни са богати на витамин Б и протеини. Те благоприятстват работата на мозъка, като спомагат развитието на мозъчните тъкани и т.нар нервотрансмитери. Киселото мляко е предпочитаната енергия от мозъка пред въглехидратите, например.

Йогурт с овесени ядки, кисело мляко с чия и ягоди или зърнена закуска с мляко са перфектни начини да захраните детето си преди училище. Защото, както знаем, закуската е най-важното ядене за деня.

 


 

 

Как да изберем подарък за любим човек

 


Когато настъпи времето на коледните празници, всеки един от нас се сблъсква с парадоксалния проблем.

Подаръкът.

Да, всички ние обичаме хората, на които ще подаряваме, и точно това затруднява задачата. Искаме наистина да ги зарадваме.

Може би ще Ви разочароваме като Ви кажем, че универсален подарък не съществува. Това е така, защото той изразява единствени по рода си тип чувства или емоции и е тясно свързан с личността на човека, към когото е предназначен. Може да се каже, че той е нашето послание към него. Точно с това трябва да сме особено внимателни.

Ние ще се опитаме да помогнем да разберете какъв да е перфектният подарък за всеки един от близките Ви. Или поне ще Ви насочим.


 


Първо – представете си визуално човека, на когото ще подарявате подаръка. Направете равносметка колко близък Ви е той, какво знаете за него, какъв е неговият характер – това до голяма степен ще насочи мислите Ви в правилната посока и неминуемо ще доведе до първата крачка към успеха. След това, преминете към стъпка две.


Второ – важно е да знаете какво послание искате да предадете с подаръка си. Дали искате той да е сериозен, по-романтичен, личен или шеговит. Всичко зависи от това какъв ефект искате да постигнете и какви емоции желаете да породите.


Трето – опитайте да си спомните от какво има нужда. Това е лесно, стига да сте достатъчно наблюдателни или да умеете да слушате и да помните. Превъртете набързо последните си разговори с този човек и се опитайте да се напрегнете какво е искал или търсил напоследък. Ако човекът Ви е достатъчно близък, това е лесно.


Четвърто – ако стъпка три не помогне, трябва да свържете личността с хобитата или новите цели, които има адресатът на подаръка Ви. Това пак до голяма степен е свързано с напрягане на дългосрочната памет. Ако например човекът отскоро спортува, това е идеалната възможност за Вас, защото той вероятно не е имал време да набави всичко необходимо за спортното си начинание. Някоя спортна дреха или пособие би било добър избор за този човек.


 

Ще се опитаме да Ви насочим според пола/възрастта.


За дете


Ако подаръкът е предназначен за малък дечко, добре е да следвате няколко правила. Първо, Коледа за тях е вълшебство, дядо Коледа, подаръци, магия! Подаръкът трябва да е преди всичко изненада. Стремете се да направите впечатляващ подарък, облечен в ярка опаковка. Добре ще е да са няколко неща, дори не дотолкова големи. При децата важи правилото "колкото повече – толкова по-добре".Ако е малчуган, спрете се на някой конструктор или игра, които да са интересни и да развиват въображението и мисленето.

Ако детето е по-голямо и наближава тийнейджърската възраст – то със сигурност някоя джаджа би го впечатлила повече.

Добра идея е и да се спрете върху нещо, което стимулира физическо движение. Както знаем, децата са пълни с енергия и не е никак лошо тя да бъде изразходвана правилно.

Не забравяйте и лакомствата. По много!


За мъже


Те не по-малко очакват своя подарък. Мъжете не порастват, само техните играчки стават по-скъпи. Все пак тук не бива да се отклонявате от едно единствено правило: Мъжете. Обичат. Джаджи!

Пробвайте с някой компютърен аксесоар – тук вариантите са много. От какво има нужда? Комплект безжична мишка и клавиатура? Или съраунд 5 в 1? Защо не и нова видеокарта или SSD диск? Вие преценявате, стига само да обича компютри.

Подходящ вариант е пособие за лов и риболов или просто джаджа, свързана с хобито му. Ако обича да ремонтира или майстори, със сигурност има инструмент, който му липсва. В случай, че обича планините, пробвайте с екипировка за планина.


За жени


Жените не по-малко обичат дядо Коледа и те, както и мъжете, си остават непораснали деца. Най-важното при една жена е да си личи, че сте помислили над подаръка й. Жените са нежни и емоционални същества. Затова трябва да е нещо специално и да не е нещичко, което другите имат. Пробвайте с нещо различно от парфюм – почивка за двама на зимен курорт би било добра идея. Или пък някой ваучер за СПА, на някое нетипично място.

 

 


 


Здравословно хранене и диета

 

 

За здравословното хранене и диетите може да бъде казано много и в никакъв случай няма да е достатъчно. Темите никога не могат да бъдат изчерпани до последния ред и винаги ще се появяват нови възгледи в областта, които да ги обогатяват. Няма да преувеличвено да кажем, че напомнят на гигантски локум, който може да бъде разтеглян до безкрайност. Затова нашата публикация няма да се изчерпи с този пост и честичко ще се връщаме към тях.На първо място е нужно да изясним каква е връзката между здравословното хранене и диетата. Здравословното хранене, най-общо казано, трябва да постига баланс в приема на храна, който да работи в полза на нашето тяло и да ни кара да се чувстваме и да изглеждаме добре. То не е лишение и – в съчетание с премерена и дисциплинирана физическа активност – повежда дълготрайни резултати след себе си като минимизиране на рисковете от болести, здрав дух и красив вид.


Диетите представляват, най-простичко казано, храната, която консумираме за денонощие, седмица, месец или година. Погрешно е свързвана с нездравословно сваляне на излишни килограми, лишения и здравословни проблеми, защото сама по себе си диетата в глобален мащаб не е разбирана правилно. Истината е, че има два вида диети – добра и лоша. Добрата насърчава към добро и оптимално здраве, а лошата – точно обратното. Тоест, добрата диета е здравословната.


Добрата диета трябва да включва оптимално количество от въглехидрати, протеини, мазнини, фибри, аминокиселини, витамини и минерали – всички те са от съществено значение всички системи в тялото да функционират правилно и да се чувстваме здрави.


 

Как да се храним здравословно?


Добрата диета е взаимосвързана със здравословното хранене и набляга на няколко съществено важни компонента.

Първият от тях е чистото месо – тук визираме червените меса. Под чисто се има предвид без кожи и излишни мазнини. То е най-добрият източник на протеин;

Рибата – независимо от кой вид, морска или речна, тя е изобилен източник на протеин, ненаситени мазнини и ОМЕГА-3 мазнини;

Пълнозърнестите храни (мюсли, киноа, кафяв ориз, див ориз, овесени ядки) са източници на фибри, витамини, минерали и комплексни въглехидрати;

Зеленчуците – източници на витамини, минерали и фибри, съществено важни за тялото;

Суровите ядки и семена – тук, в суров вид, може да ядем почти всички ядки. Бадеми, лешници, слънчоглед, леблебия и др. Източници са на мазнини, на витамини и минерали;

Протеини от растителен произход (леща или боб) – източници на сложни въглехидрати, фибри и протеин;

Млечните продукти и яйцата – източници на балансирано количество протеин, витамини, минерали и въглехидрат.


Диетата е здравословно хранене, приятели. Не го забравяйте.

 


 

 

Похапването на банани – вкусно и много полезно


Бананите са смятани за едни от най-полезните плодове, особено що се касае за здравословен начин на живот, обвързан с диети или активно спортуване. Това е така, защото са ценен извор на полезни вещества. Те съдържат калий, добър източник на фибри са, притежават ценните витамин B6, витамин C, витамин А, фолиева киселина и дори манган (е, не като мангана, който се намира в мангановите руди). В по-малки количества могат да бъдат открити магнезий, цинк, мед, желязо и селен. Освен това са добър пробиотик, защото, освен че със съдържанието си на фибри предотвратяват констипация, те стимулират растежа на полезни бактерии в стомаха.

 

 

 

Какво ни говори всичко това ли? Сега ще го разкодираме.

 

Калий – жизненоважен минерал, с чиято помощ функционира почти всяка клетка в нашия организъм. Той е електролит и провежда енергия в тялото, а този процес е важен, за да могат мускулите да се съкращават и нервните импулси и сърдечната дейност да протичат правилно.

Магнезий – той пък е познат с добрите си качества да служи като антидепресант, а липсата му води до хронична умора. Освен това спомага фиксацията на фосфора и калция в мускула и укрепва имунитета.

Цинк – главен отговорник за правилния растеж на клетките, добрата имунната защита, добрата памет и зрение. Недостигът му предизвиква сериозни здравословни проблеми.

Мед – пренася кислород между клетките и подпомага усвояването на желязото, което е от изключителна важност за нашето тяло.

Желязо – също съществено важен елемент за тялото. Той, също като меда, доставя кислород на клетките, но освен това повишава устойчивостта към стреса и болестите.

Фолиева киселина – тя е главен отговорник за размножаването на клетките и е необходима за образуването на плацентата и дори костния мозък и гръбначния стълб при ембрионите. Освен това има тонизиращо действие.

Селен – той е добър антиоксидант, чиято главна роля е да предпазва клетките от увреждане.

Манган – спомага изграждането на съединителните тъкани, костите, а също е основен виновник за жизненоважното кръвосъсирване. Познат е и като добър регулатор на кръвната захар.


Витамини


Витамин А – ценен витамин, съхраняващ доброто зрение и красивата кожа, познат още като добър противовъзпалителен и антисептичен елемент.

Витамин C – както знаем, той е най-добрият имуностимулант, който, освен че подпомага усвояването на желязото, има значителна роля в образуването на костите, зъбите и тъканите. Негова задача е и да помага по-бързото заздравяване на раните и да уравновесява кръвното налягане.

Витамин B6 – той е част от витамините, които наричаме B-комплекс. Те са нужни за превръщането на храната в енергия и подпомагат тялото в храносмилането. Витамин B6 е важен, защото още спомага генерирането на хормоните на щастието – серотонин и допамин, които са важни за нервната система.

  

Войната на цветовете

 

Модната суета и жаждата й за иновативност непрекъснато превземат нови и нови хоризонти, надграждайки модното минало и тласкайки го към златни висоти. Понякога тези висоти обаче се изразяват не в концепцията за усложняване, а в идеята за опростяване на нещата – детайлите отстъпват място на детайла, цветовете на цвета и превес взема чистото съзнание с ясните си щрихи, форми и послания. Това разбиране за необремененост и семплост в модата носи името монохромност. Най-общо можем да дефинираме този моден термин като минимализъм и едноцветност – багрите в облеклото се разпадат и по този начин то става леко като светлинен лъч, заражда усещане за съвършенство и кристализиране на някакъв идеал или мироглед. Днес рамките на това течение се разширяват и монохромни се наричат и черно-белите графични съчетания.

 

 

 

Елиминирането на претрупаните цветови ансамбли и даването на свобода и господство на един или два цвята и неговите тонове обаче не е лека задача. Именно затова  вниманието към това течение извън подиумите е слабо, тъй като се оказва подводен камък за мнозина. Публикациите по темата също са малобройни и сякаш страхът да се говори за нея е не по-малък от страха от практическото прилагане на едноцветността. Тaзи плахост се поражда преди всичко от тънката граница между фалш и триумф, между вкус и пълна липса на такъв. Но това, което е сигурно е, че при успешното овладяване на този моден жанр със сигурност ще се сбогувате с многозначителните погледи и осанката Ви ще излъчва дързост, непокорност и съвършенство, именно заради вместването в тези крехки норми, затова си струва поне веднъж в живота си да опитаме.

Капризите на монохромността можем да изучим не само чрез големите имена зад подиумните колиси (като Масимилиано Джорнети, например, който през 2013 г. посещава цяла колекция на монохромността за Ferragamo[1]), но и чрез хората, които са я превърнали в начин на живот.

Една от най-интересните монохромни и минималистични фигури в интернет пространството, от която можем да почерпим опит, е блогърката от холандски произход – Иваниа Карпио, известна още като loveaesthetics[2]. За нея монохромността и минимализмът са се превърнали буквално в начин на живот, защото изборът й е сведен не само до монохромни тоалети, но и създаването на монохромен свят около личността й, а именно – минималистичен дом.

Концепцията за монохромността тя обяснява чрез прост пример: полихромното облекло може да бъде сравнено с пълна стая с предмети – всеки от тях има своя индивидуалност, история и значение, но вкупом с други, предметът я губи. Получава се пренасиващане на информация в съзнанието и това пречи на идеите да растат. Именно затова тя е направила своя необичаен житейски избор – акцент върху семплостта. Облеклото на холандката гравитира единствено между триадата от цветове – бяло, сиво и черно.

 

 

По своята форма дрехите й са широки и свободни, с прави кройки и изчистени линии. Тя безпроблемно съчетава огромно сако, наметнато небрежно върху раменете с къс топ в същия цвят и широк елегантен панталон с висока талия.

Е, вече чувствате ли се предизвикани?[1] Ferragamo goes monochrome at Milano fashion week. Herworldplus [online].26.02.2013.[07.12.2017]. Available from: http://www.herworldplus.com/fashion/updates/ferragamo-goes-monochrome-milan-fashion-week

[2] Love Aesthethics [online].[07.12.2017]. Available from: http://love-aesthetics.blogspot.bg/

 


 

 

Спортът – нашият учител по дисциплина


Още преди встъпването на новата година в длъжност, мнозина от нас си дават предновогодишни обещания. Тези лични „обети“ варират в доста широки рамки – някои от тях дават началото си от цялостно по-добър начин на живот, свързан с отърваване от някой вреден порок, други касаят промяна на рутината с помощта на ефикасни навици като здравословно хранене и спорт, но в крайна сметка целта им винаги е една и съща – да разкрият най-доброто от самите нас. По-внимателен прочит на най-често срещаните обещания, накратко щрихирани по-горе, ще ни покаже, че всички имат една пресечна точка и това е дисциплината.

Да си създадем навици за дисциплина е трудна задача, но неоспоримо най-добрият начин за това преминава през ежедневното практикуване на спорт. Вярно е, че се получава нещо като порочен кръг, подобно на парадоксалния въпрос за яйцето и кокошката (защото, разбира се, за да спортуваме се изисква известна доза дисциплинираност), но все отнякъде трябва да се започне и това е гарантирано най-резултатният начин, който освен стриктни порядки, би донесъл много други привилегии.

На първо място – спортът е нещо като панацея за най-често срещаните ежедневните проблеми, като напрегнатост, физическа отпадналост, липса на мотивация за всекидневните задачи. Нещо повече, той има способността да отключи вродените, но потиснати човешки качества за продуктивност.

Идва на дневен ред обаче въпросът: как да мотивираме себе си за спорт, след като нямаме желание за всекидневните си задължения? Има няколко много добри начина да накарате себе си да спортувате.

Първо – избройте наум поне няколко видими резултата, които спортът би ви донесъл, освен така желаната стриктност в изпълняването на задачи от всякакво естество. По-добрата фигура винаги е добра мотивация за това.

Второ – изберете спорт, който да подхожда, както на вас, така и на ежедневието ви. Ако то се характеризира с висока интензивност и ограниченост във времето – организираните групови занимания не са подходящи за вас и по-разумно би било да се спрете на спорт, който да практикувате, когато е удобно на самите вас – добър пример за това е бягането, независимо дали навън или на пътека за бягане във фитнеса.


 

Трето – след избирането на подходящия спорт е време за разбуждане на състезателния дух. Той дреме във всеки един от нас, затова първото нещо, което трябва да направите, е да го разбудите. Предимство би било да имате съмишленик или близък човек, който практикува спорт и който би могъл да ви напътства. Разбира се, дори да нямате такъв, има решение и за това. Днес почти не съществува човек, който да няма смартфон под ръка и това прави изпълнението на задачата още по-лесно. Изтеглянето на едно приложение е достатъчно, за да поддържа мотивацията ви на ниво.

Приложения състезателен характер има за почти всеки спорт – бягане, тенис, кросфит, пилатес, футбол и др.

Ще обърнем внимание на две от най-популярните сред тях.Nike+ running club е един от добрите безплатни варианти на спортни приложения за бягане. В него може да добавяте различни хора, като по този начин буквално се сформира нещо като мини лига между тях и вас. Класациите са достатъчна мотивация, за да продължавате да се борите със себе си и да се доказвате пред тях. Разбира се, има аналогични приложения с подобен замисъл – Runtastic, Runkeeper и т.н.Nike+ training club е друго полезно спортно приложение, което ще ви мотивира да спортувате вкъщи. Неговата насоченост е към домашни занимания, като пилатес, кросфит и аеробика. Принципът е сходен и състезателния характер на приложението ще ви действа мотивиращо.

Четвърто – не забравяйте, че малките крачки са съставна част на големите постижения, затова се концентрирайте първо върху тях. Това днес да пробягате 3 км е малка крачка, но системното й изпълнение довежда до големи постижения. Тънкостта тук е да не прекалявате, поставяйки пред себе си прекалено големи изисквания, защото те действат демотивиращо. Важно е пред вас да има малки, но системни таргети.

Успеете ли да научите себе си да спортувате и превърнете ли го в част от своята рутина, то със сигурност ще ви е много по-лесно да се справяте и с други трудности, чието разрешаване се основава на дисциплината.

 

 
valid xhtml valid css