Трипластов десерт с шоколад, кокос и орехи


 


Необходими продукти:

250 грама масло

50 грама захар

5 супени лъжици какао на прах

1 леко разбито яйце

1 чаена лъжица ванилия

1/2 чаени чаши натрошени вафлени кори (може да замените с натрошени шоколадови бисквити)

1 чаена чаша кокосови стърготини

1/2 чаена чаша орехови ядки

3 супени лъжици ванилов пудинг на прах

50 милилитра прясно мляко

2 1/2 чаени чаши пудра захар

200 грама черен шоколад

 



Първи слой.

Първата стъпка е да разтопите маслото в тенджера. Добавяте към него захарта и какаото и разбърквате до ендородна смес. Слагате разбитото яйце, заедно с ванилията и сваляте съда от котлона. Добавяте вафлените трохи, кокосовите стърготини и орехите като разбърквате всичко старателко.

Получената смес се разпределя равномерно в предварително намазана с масло форма (за препоръчване с форма на квадрат) като натискате добре. Приберете тавичката в хладилника за 20-30 мин.


Втори слой.

Слоят от крем се прави по следния начин. Разбивате 70 грама масло с миксер до получаване на кремообразна консистенция. Към нея прибавяте пудинг на прах ванилия и доливате прясно мляко. Разбивате, като добавяте постепенно пудрата захар. Готовия крем изливате върху охладената основа и отново прибирате в хладилника.


Трети слой.

Разтапяте черния шоколад с маслото на слаб огън и го оставяте леко да се охлади. След това изсипвате върху млечния крем и връщате отново в хладилника.

Накрая начертайте парчета върху шоколада, за да Ви е по-лесно да разрежете.

 


 

В случай, че нямате време, предлагаме Ви нашата страхотна торта Рафаело с кокос.



 

Чийзкейк с тиква

 


В сезона на тиквата е немислимо да пропуснем да й отдадем чест. Този плодов зеледнчук, (о, да, такъв е!) като че ли прави най-добра симбиоза с канелата и зимата. Затова той е подходящата и нетипична празнична съставка за Вашия сладкиш и трапеза. Особено в съчетание с маскарпоне и хрупкави бисквитки.


Рецептата на чийзкейка с тиква в общи линии следва класическата рецепта, но е леко обогатена.


За нея са ви нужни:


 

150 грама бисквити

70 г. масло

500 г. крема сирене

2/3 чаена чаша пудра захар

1 чаена чаша тиква (сварена и пюрирана)

една ванилия

½ лъжица канела

 


  • 1. Първо е нужно да подготвим продуктите за блата. Яйцата, крема сиренето и маслото трябва да бъдат извадени предварително и да постоят поне час, за да придобият стайна температура.
  • 2. Необходими са ви около 300-350 г. тиква, която да сварите до мекост и я пасирате, докато не получите хомогенна смес и да не заприлича на пюре.
  • 3. Смилате бисквитите в блендер или хаванче, така че да станат прахообразни и много ситни. Към тях добавяте канелата и омекналото масло и така получената смес омесвате с ръце, докато не получите маслени трохи. Тях разпределяте по дъното на тавата с натиска на пръстите си, така че да се получи блат. Важно е да използвате тава с падащо дъно, за да можете да извадите сладкиша по-лесно.
  • 4. Разбивате крема сиренето като добавяте постепенно пудрата захар. При непрекъснато разбиване добавяте и яйцата и ванилията. Към тази смес добавяте и пюрето от тиква и разбърквате, но не с миксер, а с дървена лъжица. Така получената смес изсипвате върху блата от натрошените бисквити и маслото.
  • 5. Печете чийзкейка в предварително загрята фурна на 180 градуса около час и половина.

 

В случай, че не обичате тиква, можете да се възползвате от някой от нашите десерти с маскарпоне!





 

 
valid xhtml valid css