Сладкиш с ябълки


На кого не е любим вкусът на меко захарно тесто, попило аромата на масло и карамелизирани ябъки? Ние не познаваме такъв човек. Затова решихме да Ви представим една лесна рецепта за ябълков пудинг, която ще остави приятно усещане върху небцето Ви.



 


 

 

Необходими продукти:

1 ч.ч. пудра захар

1,5 ч.ч. счукани бисквити

4 яйца

4 ябълки

125 грама масло

1 к.ч. прясно мляко

100 г стафиди

Настъргана кора и сокът на един лимон

100 г орехи

Чаена лъжица канела

6 с.л. кристална захар



Разтопете захарта на водна баня и облейте стените на съда, в който ще печете пудинга.

Настържете ябълките и ги изстискайте, за да премахнете излишната вода, след което ги смесете със стафидите, ореховите ядки, канелата, кората и сока от лимона.

Жълтъците се разбиват с пудрата захар до побеляване, като непрекъснато се прибавят част от бисквитите и млякото, а накрая и разтопеното масло и ябълките. Накрая внимателно се смесват разбитите на бял сняг белтъци и така получената смес се изсипва в карамелизираната форма, като се пече 10 мин на силно загрята фурна, след което се намалява на около 180 градуса и се пече още 30 минути.

В случай, че Ви се похапва нещо подобно, но нямате излишно време, за да си го приготвяте сами, едно предложение от нас:

 


 

Плодова торта



 


 

Необходими продукти:

Tри готови блата за торта;

3 с.л. пудра захар;

150 г захар;

4-5 броя киви;

3 шайби ананас от компот;

4-5 броя зелени смокини от конфитюр;

1 голям портокал;

2-3 мандарини;

5-6 бр. Ягоди;

50 мл ром;

600 г заквасена сметана;

50 г лешници;

кора от лимон.



 

За приготвянето на сиропа са ни нужни тенджера с 250 мл вода, в която се слагат захарта, ромът и лимоновата кора.

Отделно се разбъркват се сметаната заедно с пудрата захар.

Поставя се първият блат, като е добре съдът, който предварително сте приготвили, да е с падащо дъно. Блатът се напоява с около 2/3 от захарния сироп, намазва се с подсладената сметана и се нареждат резени плод и смокини. Поставя се вторият блат и се сиропира с останалата 1/2 от сиропа и се намазва със сметана и слагате шайбите ананас. Поставяте третия блат и слагате остатъка от сиропа и сметаната, като измазвате и стените на тортата. Отгоре наредете плодовете по своя преценка, добре е да е пъстро и да има от всичко.

 

За ленивците, имаме бързо решение:



 

Трипластов десерт с шоколад, кокос и орехи


 


Необходими продукти:

250 грама масло

50 грама захар

5 супени лъжици какао на прах

1 леко разбито яйце

1 чаена лъжица ванилия

1/2 чаени чаши натрошени вафлени кори (може да замените с натрошени шоколадови бисквити)

1 чаена чаша кокосови стърготини

1/2 чаена чаша орехови ядки

3 супени лъжици ванилов пудинг на прах

50 милилитра прясно мляко

2 1/2 чаени чаши пудра захар

200 грама черен шоколад

 



Първи слой.

Първата стъпка е да разтопите маслото в тенджера. Добавяте към него захарта и какаото и разбърквате до ендородна смес. Слагате разбитото яйце, заедно с ванилията и сваляте съда от котлона. Добавяте вафлените трохи, кокосовите стърготини и орехите като разбърквате всичко старателко.

Получената смес се разпределя равномерно в предварително намазана с масло форма (за препоръчване с форма на квадрат) като натискате добре. Приберете тавичката в хладилника за 20-30 мин.


Втори слой.

Слоят от крем се прави по следния начин. Разбивате 70 грама масло с миксер до получаване на кремообразна консистенция. Към нея прибавяте пудинг на прах ванилия и доливате прясно мляко. Разбивате, като добавяте постепенно пудрата захар. Готовия крем изливате върху охладената основа и отново прибирате в хладилника.


Трети слой.

Разтапяте черния шоколад с маслото на слаб огън и го оставяте леко да се охлади. След това изсипвате върху млечния крем и връщате отново в хладилника.

Накрая начертайте парчета върху шоколада, за да Ви е по-лесно да разрежете.

 


 

В случай, че нямате време, предлагаме Ви нашата страхотна торта Рафаело с кокос.



 

Чийзкейк с тиква

 


В сезона на тиквата е немислимо да пропуснем да й отдадем чест. Този плодов зеледнчук, (о, да, такъв е!) като че ли прави най-добра симбиоза с канелата и зимата. Затова той е подходящата и нетипична празнична съставка за Вашия сладкиш и трапеза. Особено в съчетание с маскарпоне и хрупкави бисквитки.


Рецептата на чийзкейка с тиква в общи линии следва класическата рецепта, но е леко обогатена.


За нея са ви нужни:


 

150 грама бисквити

70 г. масло

500 г. крема сирене

2/3 чаена чаша пудра захар

1 чаена чаша тиква (сварена и пюрирана)

една ванилия

½ лъжица канела

 


  • 1. Първо е нужно да подготвим продуктите за блата. Яйцата, крема сиренето и маслото трябва да бъдат извадени предварително и да постоят поне час, за да придобият стайна температура.
  • 2. Необходими са ви около 300-350 г. тиква, която да сварите до мекост и я пасирате, докато не получите хомогенна смес и да не заприлича на пюре.
  • 3. Смилате бисквитите в блендер или хаванче, така че да станат прахообразни и много ситни. Към тях добавяте канелата и омекналото масло и така получената смес омесвате с ръце, докато не получите маслени трохи. Тях разпределяте по дъното на тавата с натиска на пръстите си, така че да се получи блат. Важно е да използвате тава с падащо дъно, за да можете да извадите сладкиша по-лесно.
  • 4. Разбивате крема сиренето като добавяте постепенно пудрата захар. При непрекъснато разбиване добавяте и яйцата и ванилията. Към тази смес добавяте и пюрето от тиква и разбърквате, но не с миксер, а с дървена лъжица. Така получената смес изсипвате върху блата от натрошените бисквити и маслото.
  • 5. Печете чийзкейка в предварително загрята фурна на 180 градуса около час и половина.

 

В случай, че не обичате тиква, можете да се възползвате от някой от нашите десерти с маскарпоне!





 

 
valid xhtml valid css