ШОКОЛАДЪТ - ХРАНАТА НА БОГОВЕТЕ

okolad

 

Какво се случва с тялото ни 1 час след консумацията на шоколад


Въпреки не малкото добри отзиви за шоколада и неговото въздействие върху организма, специалистите и до ден днешен твърдят, че той е нездравословна храна. Вредата идва най-вече от висококалорийните му стойностни, вследствие на голямото количество в него на захар и мазнини с нулева хранителна стойност. Нека да видим какво се случва с организма ни през първия час, след като сме похапнали известно количество шоколад.

#След първите 10 минути

През първите 10 минути се изпълваме с удоволствие и жажда за повече шоколад. Това е времето, в което се отделят голямо количество химикали, като допамин и серотонин, които всъщност ни карата да се чувстваме щастливи. Когато ядем шоколад, мозъците ни освобождават и ендорфини - същите хормони на щастието, които тялото ни отделя, когато сме влюбени. В тази връзка сексологът д-р Рут Уестаймър казва: "Вкусът на шоколада е само по себе си чувствено удоволствие, подобно на това, което изпитваме по време на секс."

#След 20-та минута

Около 20-та минута след консумация на шоколад започва да се увеличава нивото на кръвната захар. Това се дължи на високата концентрация на захар в продукта. Специалистите предупреждават, че мъжете не трябва да надвишават приема на повече от 9 супени лъжици захар (37.5 г) на ден. Допустимата доза за жените пък е 6 чаени лъжички (25 г захар). А шоколадите съдържат - забележете - над цели 100 % от препоръчителния дневен прием на захар. Сами си направете извода.

И така, когато изядете цял шоколад, панкреасът започва да отделя голямо количество инсулин, за да се справи с разграждането на нахлулата в кръвта захар. Черният дроб също се опитва да се пребори с високата концентрация на глюкоза в кръвта. И понеже не може да се справим с толкова голямо количество захар за кратко време, тя се трансформира в мастни депа, където се съхранява, докато дойде момент за тяхното разграждане. Ето защо при ежедневен прием на шоколад организмът е застрашен от развитието на т.нар. „инсулинова резистентност". Това е състояние, при което тялото произвежда инсулин, но не го използва ефективно. Когато хората имат инсулинова резистентност, глюкозата се натрупва в кръвта, вместо да се абсорбира от клетките, което води до диабет тип 2 или до преддиабетно състояние.

#След 40-та минута

След 40-та минута започваме да се чувстваме по-енергични, благодарение на кофеина. Кофеинът е съставката в какаото, която се абсорбира напълно от тялото ни след 40-та минута от приема на шоколад. Кофеинът стимулира директно централната нервна система. Пикът на неговото действие настъпва приблизително на 45-ата минута. В резултат сетивата се възбуждат, бистротата на ума се прояснява, ставаме по-активни и дейни (но само след няколко часа сме двойно по-изморени). Усещането за бодрост се дължи на един от хормоните на щастието - дипомин. Кофеинът обаче си има и своята лоша страна, ако прекалим с него. Той въздейства върху някои части на мозъка по същия начин, както и някои видове наркотици. Отрицателните последствия от употребата на кофеин се изразяват най-вече в безсъние, напрежение, чувство на безпокойство и нервност.

#След един час

Кофеинът действа като диуретик и разхлабващо средство, поради което ускорява процесите на храносмилане и помага да отслабнем. Активизацията на процеса се засилва именно след 60-та минута от приема на шоколад. От друга страна прекаленото количество захар започва да оказва своето катастрофално въздействие върху организма, в резултат на което може да се почувствате мудни, притеснени и дори с главоболие. Обикновено тялото ни се нуждае само от 24 до 72 часа, за да смели храната, но транс мазнините отнемат (забележете) около цели 51 дни! Само този факт трябва да бъде достатъчен, за да се замислите над количиството шоколад и сладки изделия, които приемате дневно.

За финал, да кажем и нещо успокоителено. И тук, както навсякъде, с пълна сила важи правилото : "Всяко прекалено нещо не е на добре." Така че едва ли шоколадът ще ни навреди, ако го приемаме по-рядко и в по-малки и умерени количества. Добре е да знаете, че колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-голямо количество какао и съответно кофеин има в него. Придържайте се именно към консумацията на тъмен шоколад, но такъв, който включва в състава си най-малко 70 % какао. Такъв шоколад ще ви даде здравословна доза флавоноиди, които са част от групата на полифенолите на антиоксидантите.

 

Източник: LADYZONE


shokoladi

 

Шоколадът е хранителен продукт - произвеждан от ферментирали, изпечени и смлени семена от какаово дърво.

Основните съставки на шоколада са какаовата маса (сухата част на какаовите семена) и какаовото масло (мазнините в семената).

Натуралният шоколад се произвжда от тези две съставки, като се добавя и подсладител, най-често захар.

Ацтеки са използвали какаото, като правели от него напитка, която наричали “храната на боговете”. През 1847г. в Швейцария, Даниел Петер измислил начин за добавяне на сметана към какаото, създавайки шоколада познат ни и до днес. Шоколадът е най- използваният продукт в сладкарството.

 

 

За любителите на това сладко изкушение фирма ЕФИ предлага РАЗЛИЧНИ шоколадови торти:

-Трюфел

-Шоколадов мус

-Гараш торта

-Бохем - торта с бял шоколад

 

Шоколадът стимулира нервната система и сърцето.

Последните проучвания показват, че шоколадът е ПОЛЕЗЕН. Черния шоколад съдържа антиоксиданти, които в умерени количества го правят полезен за сърдечно-съдовата дейност и предпазват от депресии.

 

sexy_chocolateРелаксираща шоколадова терапия

Шоколадът се използва за красива и здрава коса. С маска от шоколад косата се подхранва, укрепва, хидратира и се напоява с упойващ аромат. Релаксиращите терапии с шоколад повишават настроението, защото вкусът и аромата възстановяват емоционалното равновесие. Шоколадовите терапии успокояват нервната система и са мощен антидепресант. 
След шоколадовата разтривка кожата придобива равен отенък, хидратира се, почиства се, става по-мека. Шоколадовата маска се препоръчва за суха и раздразнена кожа, защото шоколадът има силно регенериращо дейстивие.

 

Шоколадът съдържа голямо количество калий, фосфор, оксалова киселина. В него има до 60% въглехидрати, около 35% мазнини, 5 - 7 % белтъчини. Какаовото масло, което влиза в състава на шоколада, съдържа ненаситени мастни киселини. Освен това в шоколада е открит алкалоида теобромин, който стимулира нервната система и сърцето.
Доказано е, че в малки количества, приеман всеки ден, черният шоколад е изключително полезен за сърдечно-съдовата система,

Докато черният шоколад е богат на антиоксиданти и е полезен, то млечния шоколад е много по-калоричен, затова консумирайте повече натурален шоколад.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

okolad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
valid xhtml valid css