Сладкото кара жените да споделят

Представителките на нежния пол са много по-склонни да "споделят" паролите за достъп до компютъра си с напълно непознати, отколкото мъжете, показват резултатите от проучване, направено сред 576 офис служители в централен Лондон.

Делът на дамите, готови лесно да издадат данни по сигурността си на непознати претенденти за пазарни анализатори, е 45%, спрямо едва 10% от мъжете в проучванjenaето.

Изследването всъщност е част от социален експеримент, целящ повишаване на познанията за информационната сигурност преди наближаващата европейска конференция Infosec Europe 2008 - най-голямото събитие в тази сфера на Стария континент, което ще се проведе от 22 до 24 април в Лондон.

На всеки пет години Infosec организират проучвания, като за целта се доверяват на екип от подстрекатели, които изкопчват логин данни в замяна на безплатни писалки или шоколади като награда.

Правят се минимални опити да се докаже идентичността на паролите, така че не е ясно каква част от жените са издали истинските си данни срещу блокче шоколад или са дали само безполезна и невалидна информация. Резултатите от тазгодишното проучване са чувствително по-добри от тези в миналогодишната анкета.

През 2007 г. 64 на сто от хората са били готови да си предоставят паролите срещу какаовото изкушение, докато през 2008 г. този дял се е понижил с 21% до 43%.

Може да се каже дори, че потребителите са все по-запознати с рисковете за информационната сигурност и стават по-съвестни спрямо защитата на такива данни.

Изследователите под прикритие искали също и информация за имената и телефонните номера на анкетираните, уж за да могат да ги впишат за участие в томбола с награда пътуване до Париж.

Заради такъв стимул цели 60% от мъжете и 62% от жените са предоставили исканите данни. Почти същият дял - 61%, с лекота са споделили и рождените си дати.

 

 
valid xhtml valid css